Alimentatia corecta in post

Postat de SanatateAcasa in Dieta pe 10 Feb 2012, 13:01

Postul-detoxifiere naturala

Postul, daca este tinut complet, constituie o metoda naturala de detoxifiere a organismului. Ce inseamna detoxifiere? Daca unii dintre voi nu stiti ce inseamna asta, inseamna ca probabil nu aveti prea multe detalii referitoare la toxine si pericolele aferente. Toxinele sunt in mare parte: fumul de la poluare, pe care il respiram vrand-nevrand, fumul de la tigare, pe care, iarasi, il respiram vrand-nevrand (mai ales aceia dintre noi care sunt fumatori pasivi), chimicalele din alimente, alcool etc.

In general, organismul se detoxifica singur, ficatul curata sangele de toxine, insa o alimentatie bogata in cafeina, alcool, alimente pline de chimicale, la care se adauga si factorii externi (poluarea) slabesc functiile organismului. Ficatul nu mai poate functiona corect, toxinele raman in organism. Incetul cu incetul, organismul incepe sa prinda conturul unei”case erodate”, Acesti factori interni si externi sunt sursa radicalilor liberi. De aceea este nevoie de substante care sa combata actiunea radicalilor liberi, respectiv antioxidanti, vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar.

Prin abtinerea totala sau partiala de la alimente bogate in grasimi, respectiv grasimi animale, de la alcool, cafea, ceaiuri ce au cafeina, dulciuri, zaharuri rafinate, cocktailuri, tot felul de bauturi cu alcool, mancaruri pe baza de grasimi animale, organismul se detoxifica. Incetul cu incetul, scade riscul bolilor de inima. Sursa relele sunt: grasimile saturate din produsele animaliere (lactate, carne de porc, carne de vita etc). In genere, aceste grasimi, acizi saturati, obstrutioneaza circulatia sangelui prin vase, ducandu-se la blocaj, la aparitia cheagurilor de vase, la depunerea de grasimi pe vasele de sange, de la inima, se ajunge astfel la boli grave, gen ateroscleroza.

Iarasi, renuntarea la dulciuri, ajuta la remodelarea siluetei, caci o mare sursa de calorii sta in dulciuri. Renuntand, chiar si pentru o perioada anume, la dulciuri (fabricate cu zahar rafinat si grasimi animaliere) se va observa o scadere in greutate. Evident, se poate mentine corect balanta glicemiei. Ar trebui totusi, ca zaharul rafinat sa fie exclus pe perioada postul, ca sa fie realizata o detoxifiere ca la carte, adica fara cafeina, fara alcool, grasimi, produse rafinate, fara zahar alb.

Efectele sunt nu numai vizibile, dar se si simt. Veti avea mai multa energie, va veti simti bine, parul, pielea, unghiile vor capata alt aspect, caci o alimentatie bogata in toxine face ca pielea, parul, unghiile, ce tin de aspectul exterior, sa sufere. Este de-ajuns sa consumati multe dulciuri, grasimi, cola etc sa vedeti cum sufera pielea, tenul in special.

Detoxifiere spirituala

Pe langa beneficiile primite in urma abtinerii de la unele alimente, mancaruri, care si asa fac rau, spiritul este deblocat de ganduri negre, furii. Caci postul inseamna pace, inseamna echilibru interior. Evident, multe din aceste beneficii sunt obtinute de pe urma rugilor, insa pentru confortul psihic, spiritual, sa va simti eliberati de stresul acesta cotidian care va imbolnaveste, va recomand sa apelati la sedinte de yoga, tind sper meditare, spre regasirea echilibrului interior. In plus, yoga inseamna miscare, inseamna flexibilitate si tonus muscular.

Ce-ar trebui sa mancam

Odata excluse produsele animaliere, multi tind sa creada ca nu mai au ce sa consume, iar meniurile de post, vegetariene, nu au consistenta, nu sunt satioase. Fals! Sunt destule meniuri vegetariene care sunt deopotriva satioase si aspectuoase. Daca un meniu vegetarian nu este satios ori aspectuos, asta inseamna ca meniul respectiv fie nu a fost gatit de un bucatar cu multa creativitate, fie nu s-a tinut cont de preferintele mesenilor. Insa, se pot realiza multe meniuri vegetariene gustoase, imaginatie sa fie.

In genere, in timpul postului trebuie consumate: fructe, cereale integrale, grasimi vegetale (ulei de masline, ulei de floarea-soarelui, nuci, seminte, avocado etc), pentru zaharuri fructe confiate, fructe proaspete ori cereale, apa, ceaiuri, sucuri naturale, leguminoase (soia, naut,mazare, fasole etc), seminte pentru proteine, lactate din soia pentru calciu si unele vitamine. In zilele de dezlegare la post, se poate consuma peste, preparate din peste si inclusiv fructe de mare: creveti, crabi, homari; acestea nu au colesterol, scad colesterolul rau, si au omega 3.

Alimentele de sezon

Consumati pe cat posibil alimente din sezon. Ideal este sa consumati zi de zi alte fructe si legume. Iata si o scurta descriere a catorva alimente:

-rosiile, contin licopen, vitamina C si E.Protejeaza impotriva cancerului de prostata si ajuta celulele sa se apere de radicalii liberi.

-anghinare, contin albumina, vitamina A, potasiu, calciu, cinarina si fier. Anghinarele sunt recomandate pentru stomac si ficat, caci reduc colesterolul.

-broccoli, contin albumina, multa vitamina C, A, B, calciu, kaliu, fosfor, fier, Intareste sistemul imunitar, previne ateroscleroza. Mai contine clorofila si seleniu.

-ceapa, contine vitamina A, calciu, fosfor, reduce tensiunea arteriala, regleaza metabolismul.

-dovlecei, contin vitamina A si C, previn oxidarea celulelor.

-morcovii, contin vitamina C, beta-caroten, polifenoli si previn oxidarea celulelor, anihileaza radicalii liberi.

-cartofii, contin vitaminele C si B6, acid folic,albumina, potasiu si fier. Previn bolile de inima si de circulatie.

-ananasul, contine albumina, vitamna C, A si calciu.

-kiwi, contine calciu, fier si vitamina C. Previne cancerul prin actiunea antioxidanta.

-fructele de padure, contin multa vitamina C,acid folic, kaliu, substante vegetale secundare. Combat bolile de inima si cancerul.

-smochinele, sunt satioase. Sunt recomandate din diete, caci au fibre, contin: albumina, grasimi, substante minerale si fibre nedigerabile.

-protocale, grepfrutul, mandarinele contin vitamina C.

Expertii mai spun c-ar trebui sa consumam macar un fruct rosu, galben sau verde pe zi, pe langa legume.

Vitaminele in post

Prin excluderea carnii de porc si a lactatelor pot lipsi unele vitamine si minerale. Calciul trebuie suplinit prin consumul de unele fructe, legume si lactate din soia. Fierul se poate gasi in special in vegetale cu frunze verzi, gen spanac, salata verde etc. Magneziul se poate asimila in special din unele fructe, seminte, nuci, asemeni zincul (se mai gaseste in stridii).Din pacate, vitamina D nu este produsa de organism, si trebuie sa nu lipseasca din alimentatie, mai pentru rolul sau de a fixa calciul in oase. Statul la soare, suplimentele nutritive, uleiul de peste(in zilele de dezlegare) ajuta mult.

Orientativ, avem nevoie zi de zi de cca 1 000-1 200 de mg de calciu/pe zi, vitamina D 400 de unitati /pe zi,

Sistemul imunitar, puternic si in post

Antioxidantii puternici nu trebuie sa lipseasca nici din timpul postului. Iata de ce ar nevoie organismul.

Vitamina A se gaseste in: lactate, in oua, in legume rosii, legume galbene, ulei de peste, in ficat si in vegetale.

Vitamina C se gaseste in mai toate legumele si fructe, in citrice intr-o cantitate mai mare, dar si in ardei, broccoli.

Vitamina E se gaseste in: germeni de grau, ulei de peste, ulei de masline, in lapte, in peste, in nuci, in cereale integrale.

Vitamina B6 se gaseste in soia,, in alunele de padure, in cereale integrale, in lapte, in pastai si in peste.

Seleniu se gaseste in: lapte, avocado, peste, carne si in produse integrale.

Vitamina B12 se gaseste in lapte, branza, oua, ficat si peste. De aceea trebuie ca pe timpul postul sa se administreze suplimente pe baza de vitamina B12.

Zincul se gaseste in:fructele de mare, carne, oua, branza si in cerealele integrale.

Acizii grasi nesaturati se gasesc in uleiuri vegetale, in peste.

Alimentatie vegetariana pentru toata viata?

Desi are beneficiile sale, scade rscul obezitatii, al bolilor de inima, a colesterolului, o alimentatie vegetariana are si minusuri. Lipsesc vitamine ca: fier, calciu, vitamina B12. Chiar daca sunt administrate pe baza de suplimente, omul ramane omnivor, adica nu trebuie exclusa carnea din meniu. Si-apoi, sa nu uitam ca unii dintre noi au unele suferinte, deci o astfel de decizie poate afecta si mai rau sanatatea.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]