Baghar – o modalitate ingenioasa de asezonare

Postat de radu_popovici in Tehnici pe 22 Dec 2010, 08:40

Baghar – o modalitate ingenioasa de asezonare

Baghar, termen similar cu “tarka”, sau “tadka” ori “chaunk” este, in principiu, un ulei aromat folosit la asezonarea preparatelor din bucatariile indiana, pakistaneza, afgana. Grasimea este bine cunoscuta ca fiind abila in a extrage aroma si gustul condimentelor si a le raspandi in mancare. Untul (sau ghee) topit si uleiul “circula” lesne printre particulele ingredientelor pe care le inveleste cu o patura subtire de aroma.

Un “baghar” este obtinut prin prajirea la foc mic-mediu, in ulei vegetal (arahide, porumb, cocos, soia, susan neprajit, mustar, floarea-soarelui), unt sau ghee, a condimentelor uscate, cel mai adesea sub forma de seminte sau boabe intregi. Cele mai folosite condimente sunt chimion, coriandru, piper negru, anason, anason stelat, fenicul, mustar, scortisoara, cardamom verde si negru, schinduf, ardei iute, asafoetida, curcuma etc.

Baghar-ul este folosit in doua feluri:
1. ca prim pas al procesului de preparare a unui curry, in uleiul astfel aromat adaugandu-se apoi carnea si legumele

2. ca ultim pas al procesului de preparare al unor mancaruri, baghar-ul avand rolul unei asezonari finale.

Acest al doilea mod de folosire este cel pe care vreau sa-l subliniez, caci baghar-ul se prepara rapid si nu are o reteta fixa, putand fi preparat intr-o larga gama de variante, dupa gustul fiecaruia. Retetele de baghar sunt de complexitati diferite, de la cea mai simpla care contine doar ulei si seminte de chimion, pana la una una folosind o serie de condimente diverse, asa cum este reteta propusa mai jos.

Din aceasta reteta puteti elimina unul sau mai multe condimente, dupa gustul fiecaruia, sau dupa cheful de moment.

Ingrediente:
8 linguri de ulei, unt, sau ghee
2 linguri de seminte de chimion
2 batoane de scortisoara
3 stelute de anason
3 pastai de cardamom negru, strivite usor
1/2 lingura de seminte de coriandru
1/2 lingura de boabe de piper negru
1/2 lingura de boabe de mustar
4 ardei iuti mici, uscati

Indicatii:
Se incinge o tigaie, la foc moderat. Se adauga ghee si, cand acesta incepe sa sfaraie si sa faca spuma, se adauga condimentele. Se prajesc amestecand continuu circa 1-2 minute. Se indeparteaza, daca se doreste, ingredientele voluminoase, ca scortisoara, anason stelat, cardamom negru si ardei iuti. Se toarna apoi acest ulei aromat peste ingredientele care se asezoneaza.

Daca aveti ceva orez simplu fiert, chiar ramas de ieri, incalziti-l in baghar si va deveni un adevarat regal. Un bol cu naut fiert capata o alta valoare atunci cand este stropit cu baghar. Atat de cunoscutul piure de cartofi capata si el valenta exotice asezonat fiind cu 1-2 linguri de baghar.

Exemplele ar putea continua la nesfarsit. Sunteti limitati doar de propria imaginatie.

Comentarii (5)

22.12.2010, 15:11

Waw! cate condimente intr-un singur loc trebue neaparat sa incerc reteta Super

23.12.2010, 18:00

cu asa multe condimente e tocmai pe gustul meu.Nu am numai cardamon verde,dar nu e acelasi lucru cu cel negru nu-i asa? De unde va aprovizionati cu condimente,ca mie in provincie imi e cam greu si mereu ma rog de cine vine din strainatate sa-mi aduca si mie.

23.12.2010, 19:05

@mitinita: Aveti dreptate. Cardamomul negru este foarte diferit de cel verde; nu se pot substitui reciproc. Eu iau condimente de peste tot, cel mai des de la Ki-Life, magazinele din Dragonul Rosu 1 si 2, Bacania Veche etc. Si din strainatete, bineinteles.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]