Boboteaza (Botezul Domnului, 6 ianuarie)

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 6 Ian 2013, 10:43

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Astazi este marea sarbatoare a Botezului Domnului. La varsta de 30 de ani, Isus se arata lumii. Iar primul drum pe care-l face este la Ioan, la malul Iordanului.

Ioan Borezatorul a stiut ca Acela care se apropia de el era Mesia si nu a inteles rostul venirii Sale, care va boteza cu Duh Sfant, in fata celui care boteaza cu apa:

-,,Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?

- Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa plinim toata dreptatea", raspunda Isus.

Primind botezul cu apa al lui Ioan, Isus ia asupra Sa pacatele tuturor oamenilor, de oriunde si din toate timpurile si le curata in acea apa, rascumparandu-le apoi prin Jertfa Sa.

Biserica a randuit pentru aceasta zi ,,sfintirea cea mare a apei". Numita si ,,aghiazma mare", apa poate fi sfintita de fapt in doua zile din intreg anul: In Ajunul Bobotezei si chiar in ziua Botezului Domnului. Aghiazma, care reprezinta chiar Iordanul (de aceea, ceremonia de sfintire i se mai spune chiar ,,Iordan"), este un dar deosebit. La tara, este pastrata la icoana, fiind tamaduitoare la minte si la trup.

Chiar si neacoperita, apa de la Botez nu se strica. Sfintita in biserica dupa liturghie, cu ea se boteaza toate casele din parohie. 

Preotul este asteptat cu o lumanare aprinsa pe masa. Cu patrafirul dupa gat, cu crucea in mana stanga si cu busuiocul in mana dreapta si, cum paseste peste prag, incepe sa cante troparul ,, In Iordan botezandu-te Tu Doamne...", stropind cu apa sfintita casa si masa cu bucatele asezate. Primul saruta crucea din mana preotului stapanul casei, apoi nemijlocit gospodina.

La plecare, preotul este insotit si condus de gospodar pana la vecin. Dupa aceasta, familia se aseaza in sfarsit la masa.

Din meniul traditional de Boboteaza nu lipseste un fel de mancare: Tochitura.

,,Din Povetele Maicii Sofronia"

Recomandari pentru tine si casa ta

Compact Sense

- 700 lei
3399.99 lei
2699.99 lei

Comentarii (3)

06.01.2013, 14:05

08.01.2013, 11:39

Frumos articol,cine are urechi de auzit sa auda...

08.01.2013, 13:57

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos de merișoare - Ideal atât pentru fripturi, cât și pentru deserturi delicioase

pe 13.12 la 12:56

Pâine de casă - Rețeta delicioasă cu unt

pe 13.12 la 09:39

Rețeta de cozonac fără frământare

pe 12.12 la 22:24

Rulouri cu ceapă caramelizată și brânză Camembert - Aperitiv rapid și gustos

pe 12.12 la 11:14

Tochitură de porc cu mămăligă -  Irezistibil de gustoasă

pe 11.12 la 11:29

TOP
utilizatori

Adele

359 puncte

Sidy

203 puncte

MotanLaOale

169 puncte

miki_a

106 puncte

Valclaudia

103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]