Se anunta o perioada caniculara care o sa topeasca si asfaltul strazilor din Romania. Insa, exista cateva feluri de mancare si de bauturi prin care poti face ca valul de caldura sa treaca fara sa te afecteze atat de tare.
In cele ce urmeaza iti spunem ce este bine sa bei si sa mananci cand afara sunt peste 30 de grade... la umbra.
1. Ceai cald
Da, ai citit bine. Probabil ca te gandesti ca daca bei ceai cald cand termometrele de afara arata temperaturi similare cu cele din ceasca de ceai, nu o sa faci decat sa-ti fie si mai cald.
Ei bine, indienii au acest obicei, iar cand un miliard de oameni iti spun ca daca bei ceai cald o sa suporti caldura mai bine, inseamna ca stiu ei ce stiu.
Iata cum functioneaza acest proces de racire prin caldura. In gura si pe limba exista foarte multi receptori care sunt specializati in detectarea caldurii (se numesc receptori TRPV1). Astfel, atunci cand ei simt contactul cu lichidul cald, trimit un semnal catre creier pentru a-l anunta ce se intampla.
La randul sau, creierul activeaza mecanismul de racire al intregului corp: transpiratia.
Deci, ceaiul te incalzeste, dar in acelasi timp apasa si butonul de accelerare al transpiratiei ("aerul conditionat" al corpului uman), care in cateva momente anihileaza toata senzatia de caldura pe care ai simtit-o pana atunci.
De asemenea, ceaiurile fac si ca transpiratia proaspata sa nu aiba un miros neplacut.
2. Mancare picanta
Receptorii TRPV1 au aceeasi reactie si cand iau contact cu chimicalele din mancarea picanta (ardeiul iute sau piperul). Asa se explica si de ce mancarea picanta este atat de populara in zonele in care canicula face ravagii - America Centrala si de Sud, India, Africa, Asia de Sud-Est sau Caraibe.
3. Bauturile reci, cu gheata / Inghetata
Aici nu mai este nevoie de explicatii. Dar trebuie mentionat ca efectul obtinut este unul pe termen scurt. Bauturile reci scad temperatura corpului temporar, iar dupa jumatate de ora de la consumare vei simti si mai tare efectul caldurii.
De asemenea, atunci cand consumi prea multe bauturi reci, risti sa te trezesti cu dureri de gat.
4. Fructe si legume cu un continut mare de apa
Pepenele, castravetele sau ananasul au un continut mare de apa, dar si substante care ajuta la o hidratare mai buna. De asemenea, legumele si fructele proaspete aduc un surplus de vitamine si de minerale, ceea ce este de dorit in zilele caniculare, deoarece prin transpiratie eliminam foarte multe vitamine si minerale.
5. Fructe de mare
Poate o sa ti se para ca fructele de mare nu cad tocmai bine la un pranz in soare. Insa, daca sunt proaspete este foarte indicat sa le consumi in zilele caniculare, deoarece acestea abunda in mineralele de care iti spuneam ca se pierd prin transpiratie.
In acelasi timp, sunt o sursa excelenta de zinc, iar cand exista un deficit de zinc in organism (zincul se numara printre mineralele pe care le pierdem prin transpiratie), sistemul imunitar devine slabit si predispus bolilor si infectiilor.
Sursa articol: npr.org, amny.com
Sursa foto: dlcsmanagement.wordpress.com, www.amny.com, az-teas.com