Cerealele integrale si beneficiile acestora

Postat de SanatateAcasa in Alimente pe 20 Feb 2012, 21:59

Cerealele integrale si beneficiile acestora

 

De ce sunt cerealele integrale mai bune?

Incercam sa definim succint cerealele integrale, si spunem ca sunt cerealele neprocesate, care nu au suferit nicio modificare a valorii nutritive in urma procesului de procesare. Acest tip de cereale vine sa ii furnizeze organismului o cantitate impresionanta de fibre, vitamine si minerale. Secara, ovazul, orzul, meiul, painea din faina intagrala, pastele din faina integrala, biscuitii din faina integrala sau de orez brun, graul incoltit etc. Toate acestea sunt exemple de cereale integrale de care ne putem bucura la micul dejun, pentru un inceput in forta.

Cerealele integrale furnizeaza o cantitate esentiala de vitamine, minerale si fitochimicale. Sunt sarace in grasimi saturate dar vin sa completeze setea organismului dupa grasimi printr-o concentratie apreciabila de grasimi polinesaturate, inclusiv acid omega 3 linolenic. Nu au niciun pic de colesterol. Au fibre atat solubile, cat si insolubile, facand digestia mai usora, dar si o forma rezistenta de amidon. Sunt clasate ca pe o excelenta sursa de carbohidrati sanatosi, benefici organismului, furnizand energie. Mai vin sa ofere si proteine. Pe langa acestea, sunt bogate in vitamine din clasa B, inclusiv acid folic necesar femeilor gravide pentru ca sarcina sa evolueze corect. Cupru, fier, magneziu, fosfor, dar si zinc. Toti acestia reprezinta minerale esenriale unei bune functionari a organismului. De asemenea, contin si antioxidanti sau substantele care anihileaza radicalii liberi, mai ales seleniu, fitochimicale si vitamina E.

Ce sunt cerealele rafinate

La polul opus, cerealele rafinate sunt acel tip de cereale care nu contin toti nutrienti regasiti in stare bruta (cereale integrale), si asta din cauza procesarii. In genere, la procesare se pierd nutrienti din coaja si miez, deci o foarte mica parte din nutrienti ramane in cerealele rafinate. Astfel, se pierd 66% din fibre, 92 din seleniu, 62% din acid folic si pana la 99% din fitochimicale se pierd. Nu este greu sa facem un simplu calcul pentru a vedea ca nu mai raman nutrienti in cerealele rafinate. Din pacate, organismul se resimte dupa fiecare portie de cereale. Consumul pe termen lung nu duce intr-o directie buna, din contra. Simptomele unor boli cronice pot fi ele simtite. Si pentru ca sunt bogate in zahar, avand, deci, un index glicemic mare, duc la predispozitia de a lua in greutate, de a dezvolta diabet, boli de inima sau alte boli grave.

Cerealele integrale scad riscul bolilor de inima

Pentru ca sunt bogate in fibre, cerealele integrale reusesc sa scada nivelul de colesterol rau-LDL, ducand la un risc minor de boli de inima. Asa cum, de altfel, scade si riscul depunerii de grasimi pe peretii vaselor de sange. Boli precum ateroscleroza sunt prevenite.

Alimentele anti-diabet

Pentru ca grabesc senzatia de satietate fara a fi nevoie sa fie ingerata o cantitate mare de hrana, cerealele integrale nu stimuleaza secretia de insulina, ceea ce inseamna ca se absorb lent si scad riscul dezvoltarii diabetului de tip 1 si 2. In plus, un test realizat la celebra universitate Harvard a scos la iveala faptul ca persoanele care servesc zilnic o portie cu cereale integrale, prezinta un risc scazut de diabet de tip 2.

Ajuta in mentinerea formei corpului

Intrucat contin grasimi sanatoase si fibre, cerealele integrale grabesc senzatia de satitate si regleaza foamea. Tendinta de a manca mai mult scade, asa cum, de altfel, scade si tendinta de a manca alimente procesate, bogate in calorii sau de a exagera cu portiile. In timp ce regelaza apetitul si favorizeaza alegerile inteligente, de a se consuma mai multe fructe, legume etc. cerealele integrale remodeleaza trupul, ceea ce ne permite sa spunem ca cerealele integrale sunt alimentele care promoveaza pierderea in greutate.

Regleaza scaunul

Aceleasi fibre reusesc sa regleze digestia si scaunul, prevenin totodata constipatia.

Previn cancerul

Mai multe studii realizate pe pacienti care au consumat cereale integrale au condus spre acest rezultat. Ceralele integrale sunt surse insemnate de antioxidanti ce previn mai multe tipuri de cancer (de colon, al tractului digestiv, al rinichilor, al vezicii biliare, al sanului si al vezicii urinare).

Cate cereale integrale?

Specialistii din mai multe tari recomanda consumul a 4-5 portii de cereale, dintre acestea macar jumatate sa fie de cereale intagrale,.Intelegand printr-o portie o felie de paine, o cana cu paste din faina integrala etc

 

 

sursa foto:http://www.sxc.hu/

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]