Cimbrul este un arbust de mici dimensiuni, care isi are originile pe  tarmurile europene ale Marii Mediterane, unde il gasim si astazi,  crescut spontan pe locurile virane, pe falezele nisipoase si prin  stancarii. 
Mai este numit si cimbru de cultura (Thymus vulgaris), pentru a  fi deosebit de cimbrul de gradina (Satureja hortensis), care este o cu  totul alta specie. Ca infatisare, este total nespectaculos: scund, de  nici patruzeci de centimetri inaltime, are flori mici, de culoare  roz-pal, care apar de la mijlocul verii si pana toamna tarziu. Nu este  deloc pretentios, crescand pe orice fel de soluri si cerand cantitati  mici de apa. Sub aceste aparente exterioare modeste se ascunde, insa, o  uimitoare forta terapeutica. Se pare ca cimbrul este una din cele mai  puternice plante medicinale din lume. De altfel, faima lui e straveche.  Pliniu cel Batran il mentioneaza
in scrierile sale, iar medicii greci si,  mai tarziu, cei romani, il recomandau frecvent contra bolilor digestive  si a celor respiratorii. Dacii numeau cimbrul "cinuboila" si il foloseau  atat in alimentatie, cat si ca remediu. Consacrarea cimbrului ca  medicament a pornit, insa, in evul mediu, cand arabii au inceput sa  fabrice uleiuri volatile prin distilare. Foarte repede, uleiul volatil  de cimbru a devenit un panaceu universal, capabil sa vindece foarte  multe din molimele care au decimat in nenumarate randuri populatia in  acele vremuri. Cunoscut de un cerc foarte restrans de "initiati", uleiul  de cimbru prevenea si ajuta la combaterea ciumei, a holerei, a  tuberculozei pulmonare, a frigurilor galbene. Exista scrieri orientale  care mentioneaza folosirea cu succes a acestui remediu chiar si contra  sifilisului sau a dizenteriei. In cele ce urmeaza, vom cunoaste impreuna  extraordinarele sale efecte in vindecarea bolilor, de data aceasta in  lumina studiilor moderne, nu inainte insa de a afla cum se prepara si  cum se administreaza:
Modalitati de preparare si de  administrare a cimbrului
Pulberea
Se obtine  prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a partilor  aeriene ale plantei. Depozitarea pulberii de cimbru se face in borcane  de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada  de maximum o saptamana, deoarece uleiurile sale volatile se evapora  foarte rapid. De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate un  sfert - o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.
Uleiul  volatil
Se obtine doar prin procedee industriale, la noi, in  magazinele si in farmaciile naturiste, fiind disponibil gata preparat.  Se va folosi doar uleiul de cimbru din magazine specializate si care  poate fi folosit pentru uz intern. Se administreaza de regula cate 3  picaturi de ulei de cimbru, dizolvate intr-o lingurita de miere sau puse  intr-o lingura de apa, de 2 ori pe zi, in cure de 5-14 zile. La copiii  intre 8 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la cei intre 5 si 8 ani,  se administreaza o singura picatura, de doua ori pe zi.
Extractul  hidroalcoolic (tinctura)
Se pun intr-un borcan 15 linguri de  pulbere de cimbru, care se acopera cu 400 ml de alcool alimentar de 50  de grade, amestecand incontinuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost  acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat  vreme de 12 zile. Apoi preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de  ulei volatil de cimbru, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se  pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula o  lingurita de 4-6 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.
Infuzia  combinata
Se pun 3-4 linguri de cimbru maruntit la macerat  in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza.  Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se  fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa  care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele  doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de  cimbru, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma  de comprese si bai.
Infuzia fierbinte
Se prepara  prin oparirea unei lingurite de pulbere de cimbru cu o cana de apa, dupa  care se lasa acoperit amestecul sa infuzeze vreme de 10-15 minute si  apoi se filtreaza. Se administreaza cat mai calda posibil.
Tratamente  interne cu cimbru
* Bronsita acuta, raceala (viroza  respiratorie) - in ultimii ani, mai multe cercetari au aratat  uimitoarele efecte terapeutice ale cimbrului in infectiile respiratorii  acute. Intr-unul dintre aceste studii, facut la un institut de cercetari  din Berlin, 189 de pacienti cu bronsita acuta abia declansata au fost  tratati cu cimbru, ca remediu principal, la care s-a adaugat un extract  de ciubotica-cucului (Primula officinalis). Dupa trei zile de tratament  cu aceste plante, aproximativ 53% dintre cei tratati nu mai prezentau  nici un fel de simptom al bronsitei, iar la 25% dintre pacienti,  simptome cum ar fi tusea, durerile in zona pieptului, catarul, febra ori  starea de astenie erau mult ameliorate, chiar daca nu disparusera  total. Asadar, contra racelii si bronsitei se recomanda tinctura de  cimbru, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in cure de maximum 12 zile.  Pentru o eficienta sporita, tinctura de cimbru se poate combina in  proportia de 2:1 cu tinctura de radacina de ciubotica-cucului,  combinatia administrandu-se in aceeasi doza.
*  Bronsita cronica, tuse convulsiva, tuse productiva - ca remediu  de urgenta, se administreaza cateva inghitituri de infuzie fierbinte de  cimbru, care are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante  rapide. Pentru un tratament de lunga durata, se recomanda pulberea, din  care se ia de trei ori pe zi cate o lingurita rasa. Tratamentul dureaza 4  saptamani. Suplimentar, se fac bai fierbinti cu infuzie de cimbru, care  au efecte puternice de intarire a imunitatii. Intr-un studiu facut in  Germania, s-a observat ca in aceste afectiuni rezultate mai bune se  obtin daca in paralel cu pulberea de cimbru se ia si tinctura de iedera  (Hedera helix), cate 4 ml (aproximativ o lingurita) pe zi, in cura de 4  saptamani.
* Astmul, pneumonia, infectiile respiratorii  recidivante - se administreaza uleiul volatil, cate 2-3 picaturi, de  4 ori pe zi, in cure de 10-20 de zile. De preferinta se ia diluat in  infuzia combinata de cimbru: o doza de ulei volatil la un sfert de pahar  (50 ml) de infuzie combinata din aceeasi planta. Acest tratament are un  efect antibiotic si bronhodilatator puternic, usurand respiratia,  eliminand infectiile bacteriene. Este un tratament adjuvant foarte bun  si contra tuberculozei.
* Laringita, faringita, amigdalita -  se ia intern uleiul de cimbru, cate 2-3 picaturi, inghitite cu putina  apa, de trei ori pe zi. Extern, se face gargara cu infuzie combinata de  cimbru, macar de doua ori pe zi, fiecare aplicatie durand minimum cinci  minute. Tratamentul dureaza 5-7 zile, in cazul formei acute a acestor  afectiuni, si 12-21 de zile pentru forma cronica.
* Colita,  enterocolita, colon iritabil, colon spastic - faima de condiment a  cimbrului nu se datoreaza neaparat aromei sale (care este mai putin  placuta ca a cimbrului de gradina), ci efectului sau terapeutic, cu  totul exceptional, asupra tubului digestiv. Mai multe studii arata fara  dubiu ca cimbrul este unul din cele mai puternice remedii contra  colitei, distrugand flora bacteriana in exces, fie ea de putrefactie sau  de fermentatie. Apoi, cimbrul calmeaza spasmele digestive, elimina  balonarea, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv. Se ia cate o  jumatate de lingurita rasa de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi.  Tratamentul dureaza 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este  nevoie. In cazul colitelor severe, se ia si ulei volatil, cate 5-7  picaturi zilnic, pe perioade de 5-10 zile.
* Diaree, adjuvant in  dizenterie - se administreaza, de asemenea, pulberea de cimbru, cate  o lingurita, de 4-6 ori pe zi. Are actiune astringenta, distruge  bacteriile patogene din intestin, reduce crampele abdominale. Contra  dizenteriei si a diareei severe produse de toxiinfectii alimentare se  face suplimentar o cura cu ulei volatil de cimbru, din care se iau cate  patru picaturi de doua ori pe zi.
* Tulburari ale circulatiei  cerebrale, prevenirea accidentului vascular cerebral - se fac de  patru ori pe an cure in care se administreaza, in fiecare zi, cate patru  lingurite de tinctura. Tratamentul dureaza vreme de 28 de zile si se  face cu pauze de doua luni intre doua cure. Studii de medicina  experimentala facute in laboratoarele din Marea Britanie, in anul 2000,  arata ca cimbrul impiedica depunerea grasimilor pe vasele de sange din  creier, mentinand astfel circulatia la un nivel optim. In plus, cimbrul  impiedica imbatranirea si degenerarea celulelor sistemului nervos,  datorita efectului sau antioxidant. De asemenea, s-a observat - de data  aceasta in studii pe subiecti umani - ca cimbrul favorizeaza atentia si  concentrarea mentala.
* Colesterol - un studiu amplu facut pe  animale de experienta in Turcia, in anul 2006, a pus in evidenta faptul  ca ingerarea regulata a cimbrului reduce cantitatea de colesterol  negativ (LDL) si reduce nivelul trigliceridelor din sange, prevenind  astfel bolile cardiovasculare. Se recomanda, asadar, consumul cimbrului  in alimentatie ca si condiment. Suplimentar, se tin cure de cate 6  saptamani, timp in care se administreaza zilnic cate 3 grame de pulbere  de parti aeriene.
* Tromboze - in frunzele cimbrului au fost  descoperite doua principii active care impiedica formarea cheagurilor de  sange. Se administreaza infuzia combinata de cimbru, din care se iau  cate 2-3 cani pe zi, in fiecare doza de infuzie combinata dizolvandu-se  in prealabil doua picaturi de ulei volatil de cimbru. O cura dureaza  vreme de trei saptamani si se repeta dupa o pauza de minimum o luna.
*  Infectii renale si urinare, adjuvant in uretrita (inclusiv  gonococica) - se administreaza uleiul volatil de cimbru, din care se  iau cate 3 picaturi, de trei-patru ori pe zi, in cure de 7-14 zile. Un  studiu german extrem de amanuntit arata ca uleiul volatil de cimbru,  care are efecte antibiotice si antimicotice extrem de puternice, este  eliminat in proportie de 20% prin urina, vreme de 41 de ore de la  ingerare, exercitandu-si astfel actiunea curativa la nivelul rinichilor,  al vezicii urinare si al uretrei. Pentru a beneficia de aceste efecte  terapeutice este esential, insa, ca pe timpul tratamentului sa fie  mentinuta o dieta alcalina, care sa favorizeze efectul antiseptic al  cimbrului. Acelasi tratament este eficient si in tratarea infectiilor  genito-urinare cronice, cum ar fie nefrita, pielita, salpingita.  Suplimentar, se pun comprese cu extractul alcoolic de cimbru pe zonele  afectate, comprese care se tin vreme de minimum o ora pe zi.
* Adjuvant  in hipertensiune arteriala - un grup de cercetatori din fosta  Uniune Sovietica, sub indrumarea dr. Z.T. Kulieva, au demonstrat ca  administrarea uleiului volatil de cimbru reduce semnificativ presiunea  arteriala. De asemenea, acest ulei reduce susceptibilitatea aparatului  cardiovascular la influenta daunatoare a stresului psihic. Ca atare,  este recomandat consumul cimbrului in alimentatie drept condiment, iar  suplimentar, se fac cure cu tinctura de cimbru, din care se  administreaza cate o lingurita de patru ori pe zi. Tratamentul dureaza  vreme de 56 de zile si este recomandat in mod special hipertensivilor  foarte sensibili la stres, hipertensivilor care au avut, sau au o dieta  preponderent carnivora ori se confrunta cu tulburari digestive de genul  aerofagiei, balonarii sau colitei.
* Viermi intestinali - se  administreaza uleiul volatil de cimbru, cate cinci picaturi, puse intr-o  lingura de ulei de masline sau de floarea-soarelui. Se iau doua astfel  de doze pe zi, prima dimineata, pe stomacul gol, cu cel putin jumatate  de ora inainte de a manca, iar cealalta seara, inainte de culcare.  Tratamentul dureaza vreme de 28 de zile. Uleiul de cimbru inhiba  dezvoltarea parazitilor intestinali, paralizeaza centrii nervosi ai  viermilor, ajutand la eliminarea lor prin scaun.
* Infectia cu  Giardia lamblia - o combinatie imbatabila in tratarea acestei boli  este cea dintre cimbru si rostopasca (Chelidonium majus). Tincturile  celor doua plante se amesteca in parti egale si se pun apoi intr-o  sticla care se inchide ermetic. Se administreaza cate o lingurita din  acest amestec, diluata intr-un sfert de pahar de apa, in care se adauga  si doua picaturi de ulei de cimbru. Aceasta doza se ia de patru ori pe  zi. Tratamentul se face vreme de trei saptamani, iar daca mai este  necesar, se poate relua dupa 14 zile de pauza. Conform unui studiu  mexican facut in anul 2006, sub conducerea dr. F. Calzada, principiile  active din cimbru, mai ales uleiul volatil, distrug Giardia lamblia si  impiedica reproducerea sa. Un alt studiu, de data aceasta iranian,  publicat in 2008, arata ca cimbrul este foarte eficient in infectia cu  protozoarele Entamoeba histolytica, Trypanosoma brucei si Trypanosoma  cruzi, care produc boli tropicale pe cat de periculoase, pe atat de  raspandite in zonele calde. Uleiul volatil de cimbru are, conform  studiului iranian mentionat, o actiune terapeutica comparabila cu cea a  metronidazolului, care este medicamentul cel mai frecvent folosit in  aceste afectiuni, dar fara a avea si efectele adverse ale produsului de  sinteza.
* Candidoza bucala, digestiva, respiratorie, genitala - intr-o jumatate de cana de infuzie combinata de cimbru se pun doua  picaturi de ulei volatil de cimbru si se consuma acest amestec la 2 ore  dupa masa. Se iau 2-3 astfel de doze pe zi, in cure de 12-21 de zile,  urmate de 14 zile de pauza, dupa care se poate relua. Cimbrul, si mai  ales compusii sai aromatici, sunt printre cele mai puternice  anticandidozice cunoscute, atat in medicina naturala, cat si in cea  alopata. Nenumarate teste de laborator au pus in evidenta efectul  puternic de distrugere al diverselor specii si tulpini de Candida sub  actiunea cimbrului.
Tratamente externe cu cimbru
* Sinuzita - se fac aromatizari in incapere, cu ulei volatil de cimbru sau, mai  bine, daca este suportata - se face inhalatie cu acelasi ulei volatil.  Suplimentar se pun pe frunte comprese cu tinctura de cimbru. Se tin  vreme de 20 de minute pe zi, pana la vindecare. Cimbrul actioneaza  astfel direct la nivelul cailor respiratorii superioare, exercitandu-si  actiunea antibiotica si decongestiva.
* Rani, ulcere pe piele,  arsuri - pentru prevenirea infectarii acestor leziuni se fac  spalaturi cu extract alcoolic sau cu infuzie combinata de cimbru. Aceste  extracte au un efect antibiotic foarte puternic, avand de asemenea un  usor efect cicatrizant.
* Circulatie periferica  deficitara - se fac bai fierbinti cu infuzie combinata de cimbru (5  litri la o cada cu apa). Facute saptamanal, activeaza puternic  circulatia, actioneaza asupra metabolismului organismului, intensificand  arderile, si intaresc sistemul imunitar.
* Micoza vaginala,  candidoza vaginala, leucoree, infectii bacterine genitale - se fac  spalaturi vaginale cu infuzie combinata de cimbru pana la vindecare.  Cimbrul are un efect antifungic si antibacterian puternic si cu spectru  larg, foarte rar in lumea plantelor medicinale. De asemenea, are efecte  antiinflamatoare, fiind util in tratamentul salpingitelor (inflamatia  trompelor uterine).
* Reumatism - se pun cataplasme fierbinti  cu cimbru pe locul afectat. Acest tratament intensifica circulatia  sanguina pe segmentul
afectat, reduce rigiditatea  articulara si sensibilitatea la frig, are efecte calmante si antialgice.
*  Micoze localizate pe unghii (onicomicoze) - se pune o compresa  cu tinctura de cimbru pe unghia bolnava, care se inveleste apoi in  nailon, pentru a se evita evaporarea, si se tine vreme de 1-2 ore.  Imediat ce se indeparteaza compresa, partea afectata de unghie se  pileste si se lasa apoi sa se usuce la aer. Procedura se repeta zilnic,  pana cand intreaga portiune de unghie afectata de micoza este  indepartata prin pilire. Uneori, daca micoza este foarte extinsa, este  posibil ca unghia tratata chiar sa cada si sa creasca o unghie noua,  sanatoasa.
* Micoze localizate la degetele picioarelor (boala  piciorului de atlet) - se pun intre degetele afectate tampoane  imbibate in tinctura de cimbru, apoi se incalta piciorul cu o soseta  care se tine toata noaptea, asa incat sa permita tincturii sa isi  exercite efectul antiseptic pe o perioada mai lunga de timp. Cimbrul,  folosit in special sub forma de ulei volatil si de tinctura, este un  antimicotic de prima mana. Acest lucru a fost obiectivat printr-un  studiu facut in anul 2008 de un colectiv de cercetatori sarbi de la  institutul "Sinisa Stankovic" din Belgrad. Ei au testat cimbrul pe 17  specii de ciuperci parazite si au constatat ca uleiul sau volatil este  mult mai puternic decat un produs de sinteza antifungic, bifonazolul,  dar si decat uleiul volatil al altor plante cu actiune antifungica  demonstrata (menta, chimen, fenicul).
* Gingivite, carii, placa  bacteriana - cinci picaturi de ulei volatil de cimbru se dizolva  intr-un litru de infuzie combinata obtinuta din aceeasi planta. Cu acest  preparat (care la rece poate fi pastrat 3-5 zile fara sa se altereze)  se fac de trei ori pe zi clatiri ale gurii, de preferinta dupa mesele  principale. Fiecare clatire va dura vreme de cinci minute, timp in care  preparatul din cimbru va fi agitat cu putere in gura, pentru a-si  exercita actiunea asupra dintilor, asupra gingiilor si asupra intregii  mucoase bucale. Studii facute in laboratoare din Elvetia si din Germania  au aratat ca un constituent din uleiul volatil de cimbru, timolul,  distruge mare parte din bacteriile cu potential daunator din cavitatea  bucala, inlatura infectia la nivelul gingiilor, protejeaza dintii de  formarea cariilor si incetineste evolutia cariilor deja existente.
Efectele  psihologice ale cimbrului de cultura
In  Grecia antica, cimbrul era un ingredient indispensabil in alimentatia  tinerilor razboinici, carora - se spunea - le amplifica increderea in  sine si curajul. De altfel, cei mai multi cercetatori spun ca denumirea  stiintifica a cimbrului "Thymus" vine de la grecescul "thymos", care  inseamna curaj. Medicii greci si apoi cei ai evului mediu foloseau  cimbrul pentru pacientii slabiti fizic si psihic, pentru efectele sale  tonice si revigorante. De altfel, cimbrul are o actiune demonstrata de  imbunatatire a circulatiei cerebrale, iar studiile au aratat ca are o  certa actiune de favorizare sau chiar de inducere a unor stari de  atentie, vigilenta, concentrare mentala.
In medicina macrobiotica se  recomanda consumul de cimbru pentru amplificarea capacitatii de control a  emotiilor si pentru intarirea "imunitatii" la stresul psihic.
Precautii  si contraindicatii
Supradozat, cimbrul si mai ales uleiul  volatil extras din el dau reactii adverse extrem de puternice:  convulsii, varsaturi, dureri abdominale puternice, delir.
Cimbrul se  va administra cu prudenta, la inceput in doze reduse la un sfert, in  cazurile de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric si gastrita  hiper-acida. Daca se constata o exacerbare sau o reactivare a  simptomelor uneia dintre aceste afectiuni, tratamentul intern cu cimbru  va fi oprit.
Ingerarea cimbrului este contraindicata pentru femeile  insarcinate. De asemenea, femeile care alapteaza vor consuma maximum 1  gram de cimbru pe zi si vor evita administrarea interna a uleiului  volatil de cimbru.
Extern, cimbrul poate da persoanelor cu  sensibilitate alergica marita reactii alergice la nivel cutanat, iar  aplicat multa vreme pe piele poate produce leziuni cu aspectul unei  arsuri.
Efectele antibiotice ale cimbrului
Cimbrul  nu doar ca intrece ca eficienta multe medicamente antiinfectioase, dar  este o completare extraordinara la tratamentele clasice. Este o planta  medicinala care ar putea modifica viziunea asupra a ceea ce inseamna  tratament antiinfectios cu adevarat eficient. Mai multe studii facute in  laboratoare sau spitale din Germania, Spania, Elvetia, Japonia, Anglia  ori Romania au arata faptul ca cimbrul, in special uleiul volatil  obtinut din el, are efecte antibiotice extrem de puternice si cu un  spectru foarte larg. Conform studiilor, compusii uleiului volatil de  cimbru ataca membrana celulara a bacteriilor, reducandu-i  permeabilitatea, ceea ce duce la moartea microorganismelor respective.  Mai mult, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la  uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza,  deoarece acest ulei are componente atat de multe si de variate, incat  face imposibila o adaptare a microorganismelor. In plus, studii foarte  recente arata ca uleiul de cimbru potenteaza activitatea unor  antibiotice, adica un antibiotic administrat in paralel cu uleiul de  cimbru este mult mai eficient decat luat singur. In multe cazuri de  infectii bacteriene, o corelare a tratamentului alopat cu cel natural,  cu cimbru, va face sa fie evitate cazurile foarte periculoase de  rezistenta a bacteriilor la tratament sau de recidiva a infectiei. Iata  in continuare si o lista sumara a bacteriilor care sunt distruse de  uleiul de cimbru: Staphylococcus aureus (produce infectii urinare,  respiratorii), Clostridium botulinum (produce botulism), Eschericcia  choli (produce infectii reno-urinare si digestive), Shigella sonnei  (produce toxiinfectie alimentara, dizenterie), Bacillus subtilis  (produce gastro-enterita), Salmonella enteridis (produce toxiinfectie  alimentara), Campylobacter jejuni (produce infectii gastro-intestinale),  Lysteria moncytogenes (produce infectii care afecteaza sistemul  digestiv si cel nervos).
Contra tuturor infectiilor bacteriene  mentionate se recomanda un tratament cu o durata de 7-12 zile, timp in  care se iau cate 3-5 picaturi de ulei volatil de cimbru, de trei-patru  ori pe zi, cu putina apa sau cu miere.
http://www.formula-as.ro/2009/863/medicina-naturii-44/o-planta-revolutionara-cimbrul-10946
http://lifestyle.bzi.ro/cimbrul-trateaza-durerile-de-gat-5218
						
						
						
					
						
						
					
						
						
					
  
                                            
                

















                                                    
                                                    
                                                    


