Oul, simbol al intoarcerii la viata si un aliment complet - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 4 Apr 2016, 10:18

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre oua si despre beneficiile pe care le au asupra sanatatii.

Oul, simbolul Pascal al intoarcerii la viata, este, cum altfel, un aliment complet, de nelipist din dieta noastra.

Galbenusul are in componenta grasimi, proteine, vitamine, minerale, caroteni. Albusul este o sursa concentrata de proteine. Coaja are saruri de calciu.

Grasimile oului sunt de tip steroli si fosfolipide, componente esentiale ale membranelor celulare. Sunt emulsionate fin, cu efect colecistochinetic:

continutul mare de colesterol din galbenus (aproximativ 200mg/bucata 50g) a facut ca in ultimii ani consumul sa fie restrictionat celor cu patologie cardiovasculara sau cu risc cardiovascular crescut. Recent, ghidul american privind alimentatia sanatoasa precizeaza ca, ouale, desi bogate in colesterol, au un continut redus de grasimi saturate (ca si anumite fructe de mare), iar consumul lor este recomandat ca parte a dietei saptamanale.

fosfolipidele (lecitina, colina) sunt grasimi importante pentru dezvoltarea cerebrala, pentru memorie si concentrare, cat si imuno-modulatoare.

Proteinele oului, atat din albus, cat si din galbenus, se completeaza pentru a realiza cel mai echilibrat continut de aminoacidizi esentiali. Un ou de gaina contine aproximativ 6 grame de proteine de calitate.

Ouale nu contin glucide (cantitati foarte mici in albus).

Contin vitamine din grupul B, esentiale pentru sanatatea creierului (riboflavina, ciancobalamina, folat, acid pantotenic, piridoxina, tiamina), precum si vitaminele liposilubile A, D, E (in proportii mai mari la cele provenite de la gaini crescute in aer liber). Nu contin vitaminele C si K.

Dintre minerale, au un continut semnificativ de seleniu, fosfor, zinc, fier, calciu. Dintre caroteni, ouale aduc luteina si zeaxantina, cu rol protector ocular.

Complexitatea nutritionala indica ouale consumate cu moderatie in dieta fiecaruia dintre noi: de la copii in crestere, gravide sau mamici care alapteaza, pana la varstnici; la cei cu diete hipocalorice sau la cei care vor cresterea masei musculare.

Ca mod de preparare, cel mai bine tolerat este ochiul romanesc sau oul fiert moale. Fierberea indelungata a oualor, asa cum se procedeaza in perioada de sarbatori, are avantajul ca permite pastrarea lor cateva zile (nu mai mult de o saptamana in frigider!) si distruge eventualii germeni care ar putea aparea (in special Salmonella). Nu se recomanda prajirea oualor in ulei. Nu se consuma ouale crude, albusul crud contine substante cu efect anitvitaminic B (avidina- care inactiveaza biotina).

Desi ouale au acum termen de valabilitate afisat, se verifica daca oul este proaspat cand dupa spargerea cojii albusul ramane limpede, iar galbenusul are o culoare uniforma si nu se amesteca cu albusul.

Sursa foto: brightness.xyz

Comentarii (5)

04.04.2016, 10:39

04.04.2016, 12:39

Bine de stiut!

14.04.2016, 12:39

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]