Se fierb şniţelele de soia în apă cu sare, cimbru, foi de dafin, usturoi. Se scurg bine într-o strecurătoare. Se prăjesc în ulei încins.
Se prepără orezul - se căleşte puţin ceapa, apoi se adaugă orezul (spălat) şi apa. Se condimentează cu sare, piper....
Se cerne făina într-un vas mare. În mijloc se pun: ouăle, smântâna, iaurtul, untul, drojdia, sarea şi zahărul. Se lasă timp de 15 minute, acoperit, în loc cald. După 15 minute se omogenizează totul, se adaugă lapte călduţ cât să se formeze aluatul...
Se amestecă făina împreună cu:
-praf de copt, cardamon, sare şi zahăr.
-se adaugă apoi ulei + apa minerală + oţet +esenţă de vanilie;
Se omogenizează bine aluatul, se pune într-o folie şi se ţine la rece timp de 3-4 ore.
Umplutura
Se dau...
Salata de varză
Se dau legumele la răzătoare. Se condimentează.
Mousse de sfeclă roşie
-Se spală, se curăţă sfecla; se dă la răzătoare;
- Smântâna se toarnă peste sfecla rasă şi se lasă în frigider timp de 1 oră.
- Se pasează cu...
Lintea se spală, se pune ”la umflat”, se fierbe (însă nu de tot).
Se încinge cratița, se adaugă carnea (tăiată în mici bucățele) apoi se călește ceapa (1 minut), morcovii (dați la răzătoare); se adaugă lintea ”aproape fiartă”,...
Fasolea se alege, se spală, se pune ”la umflat” timp de câteva ore (sau peste noapte). Restul legumelor se spală, se toacă.
De regulă, pregătesc fasolea în oală cu presiune.
- se pun în cratiță legumele (ceapa, ardeii, morcovii, țelina, cartofii);...
Orezul se spală și se opărește cu apă fierbinte timp de 10 minute.
Se pune la fiert în lapte, unt și zahăr, la foc mic, timp de 8-10 minute, după care se acoperă cratița cu un șervet curat și se lasă de-o parte. Obișnuiesc să pun un prosop sub capac pentru că...
Se pregătesc legumele: se taie varza, ceapa, ardeii, morcovii.
Se pune pe foc o cratiță mai mare, se adaugă ulei de floarea soarelui, după ce s-a încălzit uleiul se călește puțin ceapa și se adaugă morcovii iar după 1-2 minute varza. Se amestecă totul bine, se toarnă zeama...
Se călește ceapa, 1 minut, în ulei încins, se adaugă ardeii, se lasă 2-3 minute după care se condimentează cu cimbru, busuioc, sare, piper.
Foile de plăcintă (unse fiecare cu ulei), se taie în două (pe lățime), se iau 3 foi și se ”îndoaie”...
Pentru început se spală foarte, foarte bine midiile, cu o perie.
Se scoate "mustaţa" :)) şi se ţin în apă în jur de 30 minute, pentru a sedimenta eventualele fire de nisip.
Se căleşte ceapa + usturoiul (tocate mărunt).
Se adaugă midiile apoi...
Fasolea se alege şi se pune într-un bol mare cu apă timp de 6-7 ore (sau se lasă peste noapte); după acest timp se fierbe schimbându-i apa de două ori iar în a 3-a apă se adaugă morcovii, ţelina, sare şi se lasă pe foc până se fierb foarte bine legumele. ...
Pentru început se cântăresc făina (proaspăt cernută), tărâțele de grâu și se amestecă într-un bol mare. Se adaugă măslinele tăiate și sarea. Adaug măslinele în amestecul uscat de făină+tărâță pentru a se absorbi lichidul din...
Blatul:
Făina, ovăzul, tărâțele, zahărul, semințele de in, praful de copt, sarea, scorțișoara se pun într-un vas. Se adaugă uleiul și se frământă bine până când uleiul absoarbe toate îngredientele. Se adaugă câteva linguri de apă...
- Se spală, se taie dovlecelul în două (depinde de mărimea lui) apoi felii de-a lungul.
- Vinetele se decojesc și se taie la fel ca dovleceii. Se stropesc cu zeamă de lămâie (să nu se oxideze) și se pun pe grill-ul încins (eventual uns cu puțin ulei).
-...
Sote:
Se pregătesc legumele:
- ceapa se taie julienne;
- dovlecelul se împarte în două, jumate se taie felii subțiri, iar pentru a tăia cealaltă jumătate am folosit cuțitul econom;
- usturoiul și ghimbirul se dau la răzătoare;
- ananasul se taie sub formă de...
Se pune cratița cu apă (în jur de 2 L) pe foc. Se adaugă puțin ulei de floarea soarelui și legumele (tăiate destul de măricel) ceapa, cartofii, morcovii, țelina. După ce au fiert, se adaugă spanacul iar după câteva minute (4-5 min), se ia cratița de pe foc și se mixează...
Sosul de citrice:
Portocalele se taie felii (fără pielițe și partea albă) și se amestecă cu restul ingredientelor într-un bol. Se pune de-o parte.
Orezul:
Se pune tigaia la încins, se toarnă ulei de măsline; se adaugă ceapa tocată fin, se călește foarte...
Ceapa se curăţă, se spală , se toacă mărunt.
Se spală, se dau la răzătoare morcovul şi ţelina.
Se toacă mărarul mărunt la fel şi usturoiul.
Pâinea se înmoaie-n apă minerală, se storce puţin.
Se amestecă legumele împreună cu carnea tocată,...
- Ceapa se curaţă, se toacă mărunt, la fel şi usturoiul;
- Ardeii se spală, se taie rondele;
- Ceapa, usturoiul, condimentele se amestecă împreună cu carnea;
- Se modelează chiftelele cu ajutorul unei linguri pe o tavă de cuptor;
- Ca decor se pun rondelele de ardei...
Varza se dă la răzătoare. Morcovii se spală, se curaţă, se dau la răzăroare. Nu aveam timp să le tai frumos julien.
Într-o tigaie wok se călesc legumele în ulei de susan, cam 2-3 minute. Se adaugă apoi sosul soya, sare şi piper.
Foile de placintă se taie...
Se pregăteşte ştiuca:
- se taie capul;
- se scoate pieliţa - la început cu ajutorul cuţitului, după care am tras cu mâna;
- capetele se păstrează;
Se pregăteşte umplutura:
- carnea rămasă după ce s-a scos pieliţa nu mi-ar fi ajuns să umplu ambele...
- Se pune la fiert fasolea împreună cu morcovii, țelina și ceapa. Se adaugă foi de dafin, crenguțe de cimbru și sare.
- După ce au fiert se pisează toate legumele (se scot crenguțe, foițe :D).
- Se adaugă usturoi, cele trei tipuri de ulei, sare, piper.
Crema de...
Pilaf cu şniţele de soia
Se fierb şniţelele de soia în apă cu sare, cimbru, foi de dafin, usturoi. Se scurg bine într-o strecurătoare. Se prăjesc în ulei încins. Se prepără orezul - se căleşte puţin ceapa, apoi se adaugă orezul (spălat) şi apa. Se condimentează cu sare, piper....
Pampushki (Plăcinte lipoveneşti cu brânză)
Se cerne făina într-un vas mare. În mijloc se pun: ouăle, smântâna, iaurtul, untul, drojdia, sarea şi zahărul. Se lasă timp de 15 minute, acoperit, în loc cald. După 15 minute se omogenizează totul, se adaugă lapte călduţ cât să se formeze aluatul...
Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post
Se amestecă făina împreună cu: -praf de copt, cardamon, sare şi zahăr. -se adaugă apoi ulei + apa minerală + oţet +esenţă de vanilie; Se omogenizează bine aluatul, se pune într-o folie şi se ţine la rece timp de 3-4 ore. Umplutura Se dau...
Salată de varză albă cu morcovi şi mousse de sfeclă roşie
Salata de varză Se dau legumele la răzătoare. Se condimentează. Mousse de sfeclă roşie -Se spală, se curăţă sfecla; se dă la răzătoare; - Smântâna se toarnă peste sfecla rasă şi se lasă în frigider timp de 1 oră. - Se pasează cu...
Mâncare de linte cu carne de porc
Lintea se spală, se pune ”la umflat”, se fierbe (însă nu de tot). Se încinge cratița, se adaugă carnea (tăiată în mici bucățele) apoi se călește ceapa (1 minut), morcovii (dați la răzătoare); se adaugă lintea ”aproape fiartă”,...
Ciorbă de fasole cu tarhon și leuștean (fără ulei)
Fasolea se alege, se spală, se pune ”la umflat” timp de câteva ore (sau peste noapte). Restul legumelor se spală, se toacă. De regulă, pregătesc fasolea în oală cu presiune. - se pun în cratiță legumele (ceapa, ardeii, morcovii, țelina, cartofii);...
Orez cu lapte & Sos caramel
Orezul se spală și se opărește cu apă fierbinte timp de 10 minute. Se pune la fiert în lapte, unt și zahăr, la foc mic, timp de 8-10 minute, după care se acoperă cratița cu un șervet curat și se lasă de-o parte. Obișnuiesc să pun un prosop sub capac pentru că...
Varză roșie cu legume & Mămăligă
Se pregătesc legumele: se taie varza, ceapa, ardeii, morcovii. Se pune pe foc o cratiță mai mare, se adaugă ulei de floarea soarelui, după ce s-a încălzit uleiul se călește puțin ceapa și se adaugă morcovii iar după 1-2 minute varza. Se amestecă totul bine, se toarnă zeama...
Legume și brânză tofu pe foi crocante
Se călește ceapa, 1 minut, în ulei încins, se adaugă ardeii, se lasă 2-3 minute după care se condimentează cu cimbru, busuioc, sare, piper. Foile de plăcintă (unse fiecare cu ulei), se taie în două (pe lățime), se iau 3 foi și se ”îndoaie”...
Midii marinate & Cartofi prăjiţi (Moules & Frites)
Pentru început se spală foarte, foarte bine midiile, cu o perie. Se scoate "mustaţa" :)) şi se ţin în apă în jur de 30 minute, pentru a sedimenta eventualele fire de nisip. Se căleşte ceapa + usturoiul (tocate mărunt). Se adaugă midiile apoi...
Fasole făcăluită cu morcovi şi ţelină
Fasolea se alege şi se pune într-un bol mare cu apă timp de 6-7 ore (sau se lasă peste noapte); după acest timp se fierbe schimbându-i apa de două ori iar în a 3-a apă se adaugă morcovii, ţelina, sare şi se lasă pe foc până se fierb foarte bine legumele. ...
Chifle cu măsline negre
Pentru început se cântăresc făina (proaspăt cernută), tărâțele de grâu și se amestecă într-un bol mare. Se adaugă măslinele tăiate și sarea. Adaug măslinele în amestecul uscat de făină+tărâță pentru a se absorbi lichidul din...
Tartă cu mere și piersici - de post (blat dietetic)
Blatul: Făina, ovăzul, tărâțele, zahărul, semințele de in, praful de copt, sarea, scorțișoara se pun într-un vas. Se adaugă uleiul și se frământă bine până când uleiul absoarbe toate îngredientele. Se adaugă câteva linguri de apă...
Evantai din dovlecei și vinete & paste fundițe
- Se spală, se taie dovlecelul în două (depinde de mărimea lui) apoi felii de-a lungul. - Vinetele se decojesc și se taie la fel ca dovleceii. Se stropesc cu zeamă de lămâie (să nu se oxideze) și se pun pe grill-ul încins (eventual uns cu puțin ulei). -...
Sote de vinete, dovlecei, ananas și germeni de soia & Cous - cous
Sote: Se pregătesc legumele: - ceapa se taie julienne; - dovlecelul se împarte în două, jumate se taie felii subțiri, iar pentru a tăia cealaltă jumătate am folosit cuțitul econom; - usturoiul și ghimbirul se dau la răzătoare; - ananasul se taie sub formă de...
Supă cremă de spanac și dovlecei cu semințe de in
Se pune cratița cu apă (în jur de 2 L) pe foc. Se adaugă puțin ulei de floarea soarelui și legumele (tăiate destul de măricel) ceapa, cartofii, morcovii, țelina. După ce au fiert, se adaugă spanacul iar după câteva minute (4-5 min), se ia cratița de pe foc și se mixează...
Somon la grătar cu sos de citrice & orez basmati cu ghimbir
Sosul de citrice: Portocalele se taie felii (fără pielițe și partea albă) și se amestecă cu restul ingredientelor într-un bol. Se pune de-o parte. Orezul: Se pune tigaia la încins, se toarnă ulei de măsline; se adaugă ceapa tocată fin, se călește foarte...
Chiftele de pui cu legume
Ceapa se curăţă, se spală , se toacă mărunt. Se spală, se dau la răzătoare morcovul şi ţelina. Se toacă mărarul mărunt la fel şi usturoiul. Pâinea se înmoaie-n apă minerală, se storce puţin. Se amestecă legumele împreună cu carnea tocată,...
Chiftele de pui cu ardei la cuptor
- Ceapa se curaţă, se toacă mărunt, la fel şi usturoiul; - Ardeii se spală, se taie rondele; - Ceapa, usturoiul, condimentele se amestecă împreună cu carnea; - Se modelează chiftelele cu ajutorul unei linguri pe o tavă de cuptor; - Ca decor se pun rondelele de ardei...
Fake Nems (Pachețele de primăvară cu legume)
Varza se dă la răzătoare. Morcovii se spală, se curaţă, se dau la răzăroare. Nu aveam timp să le tai frumos julien. Într-o tigaie wok se călesc legumele în ulei de susan, cam 2-3 minute. Se adaugă apoi sosul soya, sare şi piper. Foile de placintă se taie...
Știucă umplută
Se pregăteşte ştiuca: - se taie capul; - se scoate pieliţa - la început cu ajutorul cuţitului, după care am tras cu mâna; - capetele se păstrează; Se pregăteşte umplutura: - carnea rămasă după ce s-a scos pieliţa nu mi-ar fi ajuns să umplu ambele...
Fasole făcăluită & Cremă de ceapă și mentă
- Se pune la fiert fasolea împreună cu morcovii, țelina și ceapa. Se adaugă foi de dafin, crenguțe de cimbru și sare. - După ce au fiert se pisează toate legumele (se scot crenguțe, foițe :D). - Se adaugă usturoi, cele trei tipuri de ulei, sare, piper. Crema de...