Cafenele cu produse in pragul expirarii, in lupta cu risipa alimentara

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 1 Oct 2015, 13:29

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Potrivit UN, o treime (1,3 miliarde de tone) din hrana produsa in lume pentru consumul uman ajunge la groapa de gunoi.

Aceste statistici i-au motivat pe multi sa inceapa o "cruciada" impotriva risipei de mancare.

De exemplu, in 2013, fostul chef Adam Smith a deschis in nordul Angliei o cafenea unde mancarea este preparata numai din alimente in pragul expirarii, recuperate din supermarketuri.  

Proiectul sau (Real Junk Food Project) s-a extins rapid, in prezent existand peste 120 de cafenele afiliate in intreaga lume: Australia, Franta, Coreea de Sud, Statele Unite si chiar Nigeria.

Conceptul este destul de simplu: alimente care urmeaza sa fie aruncate, din cauza depasirii limitei datei de consum, sunt recuperate si transformate in produse comestibile.

Prin proiectul sau, pana in prezent, Adam Smith a reusit sa recupereze aproape 200 de tone de alimente.

Mesele din aceste cafenele sunt oferite in schimbul unui plati voluntare, pe care clientul o stabileste. Cafenelele RJFP au ajuns sa ofere o masa sanatoasa si gustoasa persoanelor defavorizate, cu venituri mici sau fara resurse.

De exemplu, in Brighton, 200 de persoane iau masa saptamanal intr-o cafenea RJFP, amenajata intr-o biserica. 

In acelasi timp, o aplicatie ("Olio") care functioneaza doar in nordul Londrei a fost lansata pentru a pune in legatura consumatorii care au alimente in plus cu cei cei care incearca sa faca rost de ele. Pana acum, 15 furnizori si firme folosesc aceasta aplicatie.

Insa, n-ar fi o idee rea ca orice oras sa aiba o astfel de aplicatie.

Sursa articol: afp.com
Sursa foto: Facebook

Comentarii (5)

04.10.2015, 19:22

Super

05.10.2015, 08:43

Foarte fain proiectul
Un real ajutor pentru persoanele defavorizate.
Asta inseamna sa ai initiativa in astfel de proiecte,sa le sustii si sa-ti atingi scopul propus .
Am vazut o emisiune si pe Paprika,foarte multe persoane s-au alaturat acestui proiect,o mare provocare.
felicitarile mele

05.10.2015, 10:32

super!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]