Potrivit UN, o treime (1,3 miliarde de tone) din hrana produsa in lume pentru consumul uman ajunge la groapa de gunoi.
Aceste statistici i-au motivat pe multi sa inceapa o "cruciada" impotriva risipei de mancare.
De exemplu, in 2013, fostul chef Adam Smith a deschis in nordul Angliei o cafenea unde mancarea este preparata numai din alimente in pragul expirarii, recuperate din supermarketuri.
Proiectul sau (Real Junk Food Project) s-a extins rapid, in prezent existand peste 120 de cafenele afiliate in intreaga lume: Australia, Franta, Coreea de Sud, Statele Unite si chiar Nigeria.
Conceptul este destul de simplu: alimente care urmeaza sa fie aruncate, din cauza depasirii limitei datei de consum, sunt recuperate si transformate in produse comestibile.
Prin proiectul sau, pana in prezent, Adam Smith a reusit sa recupereze aproape 200 de tone de alimente.
Mesele din aceste cafenele sunt oferite in schimbul unui plati voluntare, pe care clientul o stabileste. Cafenelele RJFP au ajuns sa ofere o masa sanatoasa si gustoasa persoanelor defavorizate, cu venituri mici sau fara resurse.
De exemplu, in Brighton, 200 de persoane iau masa saptamanal intr-o cafenea RJFP, amenajata intr-o biserica.
In acelasi timp, o aplicatie ("Olio") care functioneaza doar in nordul Londrei a fost lansata pentru a pune in legatura consumatorii care au alimente in plus cu cei cei care incearca sa faca rost de ele. Pana acum, 15 furnizori si firme folosesc aceasta aplicatie.
Insa, n-ar fi o idee rea ca orice oras sa aiba o astfel de aplicatie.