Supa de pui cu galuste de gris – ca la mama acasa

de vasimur in Supe, 20 Oct 2025 | 163 vizualizari

 

Tocmai ce am cumpărat un pui mare de Agricola. Pieptul și pulpele le-am dezosat ca să le prepar la grătar iar din aripi, spate și oasele rezultate m-am gândit să fac o supă cu găluște de gris, ca la mama acasă! Era și timpul deoarece deși mare amator de supe, ciorbe și borșuri, nu am mai făcut de ceva vreme. Vă garantez că supa este gustoasă iar găluștele moi și pufoase!
 

 

INGREDIENTE

  • carne de pui (tacâm, aripi, pulpe inferioare...)
  • 2-3 rădăcini de morcovi
  • 1-2 rădăcini de pătrunjei
  • 1 țelină mică (opțional)
  • 1 ceapă întreagă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 8-10 boabe de piper
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boabe de piper
  • pentru găluște:
  • 4 ouă
  • 12 linguri mari de gris
  • sare, după gust
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de pui cu galuste de gris – ca la mama acasa:

Într-o oală potrivită, puneți cca 4 l de apă la fiert, cu foarte puțină sare.

Până ce apa fierbe, aveți timp să pregătiți carnea și rădăcinoasele.

Carnea am spălat-o, înainte de a tranșa puiul, așa că am mai pus-o doar să stea puțin în apă rece, cam 10-15 minute. Când apa din oală începe să fiarbă, strecurați carnea și puneți-o la fiert, la foc mic pentru ca să nu se tulbure supa. Spumuiți, de câte ori este nevoie dar aveți mare grijă să nu aruncați și grăsimea care va da gust bun supei.

Între timp, curățați rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina), spălați-le și pregătiți-le pentru supă. Puteți să le tăiați pe lung sau rondele, cum doriți.

Când carnea este fiartă, strecurați supa printr-o sită deasă, într-o altă oală, curată și puneți la fiert morcovii, țelina, pătrunjelul și câteva boabele de piper. Eu obișnuiesc să pun ceapa întreagă și usturoiul deoarece sunt doar pentru gust și oricum vor fi îndepărtate din supă. După două-trei clocote, scoateți ceapa și usturoiul și când legumele sunt fierte, opriți focul la aragaz, pentru ca să faceți găluștele în supă.

Până ce fierb legumele pregătiți compoziția pentru găluște. Bateți ouăle cu o furculiță, puneți sare după gust, adăugați treptat grisul (câte 3 linguri cu vârf pentru fiecare ou!) și omogenizați bine compoziția. Când acest amestec este uniformizat bine, faceți găluștele cu lingura umezită în supă (ca să nu se prindă de ea) și lăsați găluștele ușor în oală.

Observație: Mama obișnuia să adauge o lingură de apă rece în compoziția pentru găluște, după care amesteca bine. Cu acest mic truc mi-au ieșit mereu găluștele moi și pufoase!

Porniți din nou aragazul, la foc mic, până ce fierb găluștele. Adăugați apă fierbinte în oală, pe măsură ce scade. Culegeți spuma având grijă să nu aruncați și grăsimea de pui care se ridică la suprafață și care va da supei gust bun și aspect frumos.

Adăugați sare și condimente, mai dați un clocot-două și supa este gata.

Până ce fierb găluștele, alegeți, spălați și tocați mărunt frunzele de pătrunjel.

Când găluștele sunt fierte, adaugați carnea (deja fiartă!), completați cu apă fierbinte (dacă este nevoie!) și condimentați cu sare și piper, după gust, asta doar dacă nu țineți regim. Mai lăsați pe foc câteva clocote, după care opriți focul, presărați pătrunjel tocat mărunt, dacă doriți. Puneți capacul și lăsați supa să "se odihnească" puțin.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Fierbeți carnea în apă multă și la foc mic pentru ca să nu se tulbure supa. După ce ați scos carnea și ați strecurat supa, puteți iuți focul ca să fierbă mai repede legumele!

2

Nu fierbeți prea mult ceapa și usturoiul, în supă, deoarece se zdrobesc și o tulbură. Rolul lor este doar să dea gust bun supei.

3

Frunzele de pătrunjel tocate se pot pune direct în farfurie, înainte de a mânca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de pui cu galuste de gris – ca la mama acasa" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

248 puncte

Valclaudia

127 puncte

gaby_duceag

100 puncte

MotanLaOale

53 puncte

mihaelar63

3 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]