Leurda, planta minune a primaverii - de ce nu ai voie s-o ocolesti

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 7 Apr 2016, 16:23

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza

Leurda este unul dintre cei mai apreciati vestitori (culinari) ai primaverii. Cand pietele incep sa miroasa a leurda, abia atunci poti fi sigura ca primavara si-a intrat in drepturi. 

Leurda este o planta care creste spontan la marginea padurilor de foioase si alpine sau pe campiile umede, cu sol humus.

La noi, in Romania, leurda mai este numita si ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda. De asemenea, in cultura populara, leurda este asociata cu iesirea animalelor din hibernare. Si, pentru ca ursul o consuma in cantitati mari dupa ce se trezeste din "somnul iernii" i s-a mai spus si "usturoiul ursului".  

Dar nu este apreciata doar la noi, cercetatorii din Germania au numit leurda planta mileniului III, datorita proprietatilor curative extrem de puternice. Are efecte regulatoare asupra ritmului cardiac si este un tonic bun pentru muschiul inimii, fiind considerat de care comunitatea stiintifica una din cele mai bune plante din lume pentru afectiunile cardiovasculare.

Oricum, acestia au descoperit ceea ce noi stiam deja de mult, ca frunzele de leurda sunt o "farmacie cu rafturile ticsite" de uleiuri volatile, iod, zahar, sulf, fructoza.

Totodata, dintre efectele curative ale leurdei amintim: curata sangele, vindeca eruptiile si urticariile, curata stomacul si intestinele, atenueaza crampele, elimina viermi intestinali (fiind un leac natural impotriva teniei), este indicata fumatorilor inraiti pentru detoxifiere etc.

Toate aceste beneficii se datoreaza carotenoizilor, vitaminelor A si C, levulozei, uleiului eteric si sarurilor minerale de calciu, fier, fosfor, cupru, pe care frunzele de leurda le contin din plin.

Leurda are efecte benefice si in imbunatatirea memoriei, vindecarea insomniilor, depresiei, amneziei, ametelilor, tensiunii, anxietatii, curata rinichii, vezica urinara etc.

Insa, pentru a profita din plin de beneficiile leurdei, se recomanda o cura de 3 saptamani, in care zilnic sa se consume 200 de grame de leuda pe zi.

Iata cum se desfasoara cura cu leurda.

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

Comentarii (4)

07.04.2016, 17:02

07.04.2016, 17:13

13.04.2016, 18:40

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]