Legumele se spala, se curata, se toaca si se pun la fiert in ordinea timpului de fierbere, astfel supa va avea un gust "viu" si va fi plina de nutrienti.
Intr-o oala (de 4 kg) se pune putina apa usor sarata si se adauga morcovii, cartofii, ceapa, prazul, ardeiul, albitura, tulpinile de telina...
Se pune laptele intr-o oala larga si inalta, la foc mic.
Intr-un bol se amesteca iaurtul cu smantana pana devine o compozitie omogena.
Cand laptele se apropie de fiert se adauga compozitia din bol (cate o lingura, amestecandu-se de fiecare data).
Se adauga zeama de lamaie, se amesteca si...
Int-un ceaun incapator punem laptele la fiert.
Intre timp alegem orezul.
Cand laptele s-a incalzit adaugam pastaia de vanilie. Lasam sa parfumeze laptele, dupa care o scoatem pe un servetel.
In laptele fierbinte adaugam orezul. Amestecam usor de multe ori, sa nu se prinda. Lasam sa...
Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert intr-un vas, cu apa usor sarata, cat sa-i acopere.
Fierbem fara capac, la foc moderat, 25-30 de minute (facem proba cu scobitoarea / furculita, pana intra usor in cartof).
Dupa ce au fiert scurgem rapid de lichid (nu lasam cartofii in apa...
Portionam carnea, o spalam si o punem la fiert in apa rece. Cand a facut spuma se curata bine cu lingura (spumiera) si se sterg si peretii vasului (oalei in care fierbe).
Lasam sa fiarba pe foc mic sau in oala sub presiune.
Cand carnea este pe jumatate fiarta adaugam legumele:...
Cu o zi inainte de a prepara borsul, scoatem hribii din congelator si ii lasam in frigider sa se dezghete lent.
Spalam si curatam legumele.
Tocam ceapa marunt si o punem la calit in cateva linguri de ulei.
Adaugam radacinoasele date pe razatoarea mare (morcov, pastarnac, telina)...
Spalam frunzele de salata si le lasam la scurs pe servete absorbante.
Curatam cepele si le tocam marunt.
Spalam morcovul, il curatam si il dam pe razatoarea mica.
Spalam ardeiul, indepartam cotorul si il taiem fasii (cubulete).
Scurgem porumbul de lichid.
Taiem branza...
In vasul mixerului punem ouale cu zaharul si le batem pana se formeaza o crema. Incepem sa turnam treptat uleiul, esentele, laptele, apoi faina in ploaie amestecand usor, pentru a nu se pierde aerul din compozitie. Aluatul trebuie sa fie uniform, un pic mai dens decat smantana. La final adaugam...
Pregatim 2 tigai (intr-una vom praji ceapa, iar in cealalta vom gati spancul).
Curatam ceapa si o tocam marunt. Punem la incins cateva linguri de ulei, adaugam ceapa si o lasam sa se caramelizeze (procedeul va dura in jur de 20 de minute). Ceapa este o leguma dulce si prajita la...
Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert in apa cat sa-i acopere, cu putina sare, la foc mediu.
Separat, fierbem ouale (10 minute). Curatam si le taiem felii la final, cand vom orna salata.
Dupa ce au fiert cartofii (maxim 30 de minute), ii scurgem de apa si ii lasam...
Taiati carnea in cubulete potrivite.
Intr-o tigaie, incingeti cateva linguri de ulei, adaugati carnea si o prajiti (cca 10-15 minute) la foc iute, invartind pana cand toate bucatile s-au rumenit usor pe toate partile. Acoperiti si lasati la foc mic, spre mediu, pana cand scade apa lasata de...
Orezul se alege si se clateste in mai multe ape reci, frecand usor boabele pentru a indeparta amidonul ramas in urma procedeelor de procesare.
Intr-o tigaie (cu capac), punem 2-3 linguri de ulei pe care il punem la infierbantat.
Curatam ceapa, o tocam marunt si o punem la calit.
Cat se...
Intr-o olita am pus cca 100 ml apa pe care am incalzit-o cat sa se dezmorteasca. Am adaugat 2 linguri cu zahar, cubul de drojdie sfaramat si 3 linguri cu faina, dupa care am omogenizat amestecul. Am lasat la crescut maiaua si am pregatit restul ingredientelor (am cernut faina, am pregatit vasul...
Spalam cartofii dupa care ii punem intr-o oala cu apa cat sa ii acopere si ii dam la foc. Ii lasam sa fiarba ocupandu-ne de celelalte ingrediente.
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Infierbantam cateva linguri de ulei in tigaie, adaugam ceapa si o lasam pana devine sticloasa, amestecand ori...
Varza curatata se taie in jumatate, dupa care in sferturi. Se scot cotoarele si incepem sa o taiem fideluta. Intr-un castron punem varza taiata pe care o frecam usor cu putina sare.
Pregatim celelalte ingrediente.
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Morvovii ii spalam, ii curatam si taiem...
Spalam orezul in mai multe ape reci, frecand usor boabele cu degetele pentru a indeparta amidonul de pe ele!
La fel procedam si cu verdeata. O clatim foarte bine sa nu ramana urme de praf pe frunze si o lasam la scurs pe servete pentru a trage apa in exces.
Alegem urzicile, le spalam...
Curatam cepele, le tocam marunt si le calim in putin ulei, cat sa capete culoare aurie. Ceapa va da un gust dulce chiftelutelor.
Inmuiem painea in lapte sau apa, o stoarcem bine si o pasam sau o trecem prin masina de tocat o data cu carnea.
Curatam carnea de pielite si grasime si o dam de...
"Dresala" de cartofi
Legumele se spala, se curata, se toaca si se pun la fiert in ordinea timpului de fierbere, astfel supa va avea un gust "viu" si va fi plina de nutrienti. Intr-o oala (de 4 kg) se pune putina apa usor sarata si se adauga morcovii, cartofii, ceapa, prazul, ardeiul, albitura, tulpinile de telina...
Branza dulce (proaspata) din lapte de vaca
Se pune laptele intr-o oala larga si inalta, la foc mic. Intr-un bol se amesteca iaurtul cu smantana pana devine o compozitie omogena. Cand laptele se apropie de fiert se adauga compozitia din bol (cate o lingura, amestecandu-se de fiecare data). Se adauga zeama de lamaie, se amesteca si...
Lapte cu orez
Int-un ceaun incapator punem laptele la fiert. Intre timp alegem orezul. Cand laptele s-a incalzit adaugam pastaia de vanilie. Lasam sa parfumeze laptele, dupa care o scoatem pe un servetel. In laptele fierbinte adaugam orezul. Amestecam usor de multe ori, sa nu se prinda. Lasam sa...
Piure de cartofi
Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert intr-un vas, cu apa usor sarata, cat sa-i acopere. Fierbem fara capac, la foc moderat, 25-30 de minute (facem proba cu scobitoarea / furculita, pana intra usor in cartof). Dupa ce au fiert scurgem rapid de lichid (nu lasam cartofii in apa...
Bors de curcan
Portionam carnea, o spalam si o punem la fiert in apa rece. Cand a facut spuma se curata bine cu lingura (spumiera) si se sterg si peretii vasului (oalei in care fierbe). Lasam sa fiarba pe foc mic sau in oala sub presiune. Cand carnea este pe jumatate fiarta adaugam legumele:...
Bors manastiresc (de post)
Cu o zi inainte de a prepara borsul, scoatem hribii din congelator si ii lasam in frigider sa se dezghete lent. Spalam si curatam legumele. Tocam ceapa marunt si o punem la calit in cateva linguri de ulei. Adaugam radacinoasele date pe razatoarea mare (morcov, pastarnac, telina)...
Salata rapida
Spalam frunzele de salata si le lasam la scurs pe servete absorbante. Curatam cepele si le tocam marunt. Spalam morcovul, il curatam si il dam pe razatoarea mica. Spalam ardeiul, indepartam cotorul si il taiem fasii (cubulete). Scurgem porumbul de lichid. Taiem branza...
Chec "zebra" cu pudra de roscove
In vasul mixerului punem ouale cu zaharul si le batem pana se formeaza o crema. Incepem sa turnam treptat uleiul, esentele, laptele, apoi faina in ploaie amestecand usor, pentru a nu se pierde aerul din compozitie. Aluatul trebuie sa fie uniform, un pic mai dens decat smantana. La final adaugam...
Mancare scazuta de spanac
Pregatim 2 tigai (intr-una vom praji ceapa, iar in cealalta vom gati spancul). Curatam ceapa si o tocam marunt. Punem la incins cateva linguri de ulei, adaugam ceapa si o lasam sa se caramelizeze (procedeul va dura in jur de 20 de minute). Ceapa este o leguma dulce si prajita la...
Salata orientala
Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert in apa cat sa-i acopere, cu putina sare, la foc mediu. Separat, fierbem ouale (10 minute). Curatam si le taiem felii la final, cand vom orna salata. Dupa ce au fiert cartofii (maxim 30 de minute), ii scurgem de apa si ii lasam...
Tocanita din carne de vita
Taiati carnea in cubulete potrivite. Intr-o tigaie, incingeti cateva linguri de ulei, adaugati carnea si o prajiti (cca 10-15 minute) la foc iute, invartind pana cand toate bucatile s-au rumenit usor pe toate partile. Acoperiti si lasati la foc mic, spre mediu, pana cand scade apa lasata de...
Pilaf cu dovlecei
Orezul se alege si se clateste in mai multe ape reci, frecand usor boabele pentru a indeparta amidonul ramas in urma procedeelor de procesare. Intr-o tigaie (cu capac), punem 2-3 linguri de ulei pe care il punem la infierbantat. Curatam ceapa, o tocam marunt si o punem la calit. Cat se...
Cornulete cu bors (de post)
Intr-o olita am pus cca 100 ml apa pe care am incalzit-o cat sa se dezmorteasca. Am adaugat 2 linguri cu zahar, cubul de drojdie sfaramat si 3 linguri cu faina, dupa care am omogenizat amestecul. Am lasat la crescut maiaua si am pregatit restul ingredientelor (am cernut faina, am pregatit vasul...
Salata de paste cu cartofi (de post)
Spalam cartofii dupa care ii punem intr-o oala cu apa cat sa ii acopere si ii dam la foc. Ii lasam sa fiarba ocupandu-ne de celelalte ingrediente. Curatam ceapa si o tocam marunt. Infierbantam cateva linguri de ulei in tigaie, adaugam ceapa si o lasam pana devine sticloasa, amestecand ori...
Mancare de varza dulce (de post)
Varza curatata se taie in jumatate, dupa care in sferturi. Se scot cotoarele si incepem sa o taiem fideluta. Intr-un castron punem varza taiata pe care o frecam usor cu putina sare. Pregatim celelalte ingrediente. Curatam ceapa si o tocam marunt. Morvovii ii spalam, ii curatam si taiem...
Pilaf de primavara
Spalam orezul in mai multe ape reci, frecand usor boabele cu degetele pentru a indeparta amidonul de pe ele! La fel procedam si cu verdeata. O clatim foarte bine sa nu ramana urme de praf pe frunze si o lasam la scurs pe servete pentru a trage apa in exces. Alegem urzicile, le spalam...
Chiftele coapte
Curatam cepele, le tocam marunt si le calim in putin ulei, cat sa capete culoare aurie. Ceapa va da un gust dulce chiftelutelor. Inmuiem painea in lapte sau apa, o stoarcem bine si o pasam sau o trecem prin masina de tocat o data cu carnea. Curatam carnea de pielite si grasime si o dam de...