Se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj ( le gătim în apă clocotită cu sare timp de 10-11 minute, până când se înmoaie uşor; le clătim cu apă rece şi se scurg bine).
Se scoate carnea de pe oase şi se toacă mărunt.
Se amestecă ingredientele...
Spălăm foarte bine cartofii cu periuţa de legume şi îi punem la fiert în coajă. Alegem cartofi mici, sănătoşi pentru a fierbe repede şi uşor. După ce au fiert îi scurgem de apă şi începem să-i curăţăm.
Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe...
Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj (într-o oală, punem o cantitate suficientă de apă şi o dăm la foc mediu; când apa a început să fiarbă adăugăm sarea şi pastele şi le fierbem conform timpului indicat; după fierbere, le trecem rapid prin jet...
Pregătim pastele conform instruţiunilor de pe ambalaj (punem apa la înfierbântat; când ajunge în punctul de fierbere adăugăm sarea, după care turnăm pastele; fierbem conform timpului de pe ambalaj, consistenţa să fie al dente, după care le clătim cu apă rece şi...
Curăţăm cepele, le spălăm şi le tocăm mărunt.
Le frecăm cu un pic de sare şi 1 lingură cu ulei de măsline pentru a ieşi iuţeala din ele.
Ardeii copţi îi tăiem fâşii după care îi tocăm foarte fin.
Spălăm castraveţii şi roşiile şi le tăiem...
Spălăm ficăţeii, îi curăţăm de pieliţe (atenţie, înlăturaţi uşor şi eventualele pungi cu fiere) şi îi lăsăm la scurs.
Într-o tigaie destul de adâncă punem 2-3 linguri de ulei la înfierbântat şi cubuleţul de unt la topit.
Adăugăm...
Curăţăm peştii de intestine (dacă doriţi, în această fază le puteţi îndepărta capurile), îi spălăm foarte bine cu apă rece şi îi lăsăm la scurs pe şervete de bucătărie pentru a îndepărta apa în exces.
Pregătim hărtiile de copt ce...
Curăţăm carnea de pieliţe si vinişoare şi o tăiem în bucăţi potrivite (la frigere oricum se mai strânge).
Într-o tigaie încălzim 2-3 linguri de ulei şi rumenim carnea uşor, invârtind-o pe toate părţile.
Curăţăm cepele şi morcovul. Tăiem ceapa...
Spălăm bine cartofii şi ouăle şi le punem la fiert în vase separate (cartofii îi fierbem în jur de 30 de minute iar ouăle 10 minute, la foc mic).
Între timp curăţăm peştele de piele şi oase (nu e musai şi de piele dar la mine s-a îndepărtat uşor)....
Pregătim legumele.
Le spălăm, le curăţăm, le îndepărtăm seminţele şi le tăiem (ceapa o tocam mărunt, morcovii rondele, ardeii şi dovlecelul cubuleţe).
Într-o tigaie punem la încins 2-3 linguri de ulei şi adăugăm legumele. Dacă folosiţi...
Într-o tigaie (cu capac) încingem 2-3 linguri de ulei şi punem cărniţa la rumenit pe ambele părţi.
Între timp pregătim celelalte ingrediente, pe care le adăugăm treptat în tigaie.
Curăţăm ceapa, o clătim cu apă şi o tăiem rondele (sau mărunt, în...
Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Tăiem rondelele de ananas în bucăţi potrivit de mici ( puteţi folosiţi compot de ananas bucăţi, bine scurs de suc).
Într-un vas larg pregatim şi celelalte ingrediente.
Separat, amestecăm toate...
Fierbem cartofii, morcovii, ouăle şi pastele în oale separate, în funcţie de timpul de fierbere (cartofii şi morcovul 30 de minute, ouăle 10 minute, pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj). Lăsăm să se răcorească uşor după care le curatăm şi le tăiem după...
Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj. După ce au fiert le trecem prin jet de apă rece.
Pregătim legumele. Le spălăm, le curătăm, le tăiem cuburi sau felii.
Rondelele de ceapă le frecăm cu un praf de sare şi o lingură de ulei pentru a ieşi iuţeala din ele....
Într-un bol încăpător punem brânza si tonul (eu l-am pus cu tot cu ulei, dar dacă vreţi îl puteţi scurge de exces). Amestecăm şi dacă vi se pare compoziţia aspră putem adăuga smântână treptat.
Spălăm menta si tocăm mărunt câteva...
Într-un bol încăpător punem brânza pe care o desfacem uşor cu ajutorul unei linguri sau furculiţe. Brânza trebuie să aibe o consistenţă cremoasă. Dacă e prea aspra folosim smântână sau iaurt pe care le încorporăm treptat.
Punem sare şi ulei...
Spălăm ardeiul, îl ştergem de apă şi îl coacem pe flacăra aragazului. Îl punem în pungă de nailon să se aburească bine (se va curăţa mai uşor). Îl curăţăm de coji şi îl tocam mărunt.
Spălăm, curăţăm şi tocăm mărunt şi celelalte...
Tijele de rubarbă se spală foarte bine şi se lasă la scurs.
Într-un vas încăpător (o oală de inox mai mare în volum) punem apa şi zahărul la fiert. Lăsăm până se leagă siropul, fără a amesteca în oală. Eventuala spumă formată se indepartează cu...
Tăiam brânza cubuleţe şi o rumenim uşor în tigaie cu câteva picături de ulei (8-10 minute). O scoatem pe o farfurie şi pănă pregătim celelalte ingrediente o pastrăm la cald.
Între timp, tocăm mărunt ardeiul şi ceapa, pe care le punem în bolul de...
Într-un bol înalt spargem ouăle şi le batem uşor.
Radem morcovul şi caşcavalul pe răzătoarea fină.
Începem să le adăugăm alternativ peste ouă, amestecând de fiecare dată.
După ce am adăugat morcovul şi caşcavalul adaugăm făina amestecată cu...
Se spală peştele, se curătă şi se lasă la scurs (pe cuburi de gheaţă) sau se şterg cu prosoape absorbante de bucătărie.
Dupa această operaţiune se unge cu ulei, se sărează şi se piperează (exterior şi interior).
Peştii se umplu cu caperele (scurse bine de...
Petalele de trandafir se scutură bine de impurităţi si gâzuţe. Se rupe partea alba a petalelor doar dacă acestea au gust amar (gustaţi fără grijă) şi dacă vă plac le folosiţi în totalitate.
Într-un borcan curat punem petalele de trandafir şi turnăm oţetul,...
Curatam ceapa, o taiem rondele si o calim cateva minute la foc mic.
Pregatim si celelalte legume: tocam varza rosie, cea chinezeasca, morcovul il taiem betigase (sau il radem), ceapa verde o taiem in fasii, tocam coriandrul.
Intr-un bol amestecam ceapa calita cu celelalte...
Spalam salata in mai multe ape pentru a indeparta nisipul dupa care o punem la scurs pe servete absorbante.
Spalam legumele si le curatam. Incepem sa le taiem.
Fierbem ouale tari (10 minute din momentul punerii pe flacara).
Intr-un vas punem ceapa taiata rondele, salata verde scursa bine...
Intr-un castron punem faina cernuta si o amestecam cu sarea.
Separat, in alt castron, frecam untul bine pana devine spumos, adaugam zaharul si amestecam pana se topeste. Adaugam oul batut si amestecam pana la incorporare. Punem faina toata deodata si amestecam pana obtinem un aluat pe...
Pregatim vasele cum v-am spus mai sus. Vasul in care pregatim crema trebuie sa fie termorezistent.
Amestecam zaharul cu ouale, adaugam amidonul si batem pana obtinem o pasta moale.
Separat, intr-o cratita aducem laptele si vanilia la punctul de fierbere. Scoatem pastaia de...
Culegem mugurii de brad (in varfurile cetinilor apar primavara mugurii de un verde crud si cand au 2-4 cm sunt numai buni de cules) sau ii cumparam.
Ii spalam in mai multe ape, ii punem intr-o oala incapatoare, adaugam apa cat sa ii cuprinda si ii fierbem pana se inmoaie bine de tot....
Scuturam usor florile pentru a inlatura eventualele impuritati (eu nu le spal pentru ca nu vreau sa pierd mirosul placut, dar daca vreti sa o faceti nu le tineti mult sub jetul de apa). Florile scuturate le punem intr-o oala mare in volum si le acoperim cu apa (florile se ridica la suprafata, de...
Cu ajutorul unui cuţit mic, scobim mijlocul căpsunilor atât cât să le rămană coaja fermă.
Le taiem şi vârful cât să poată sta vertical.
Le umplem cu cubuleţe de fructe.
Le consumam proaspete, simple sau alături de fursecuri, biscuiţi,...
Spalam capsunele, le lasam un pic sa se zvante (sa nu aiba apa pe ele, daca se poate sa fie perfect uscate), le taiem feliute sau cubulete (depinde de cat de mari le aveti) si le punem intr-un borcan curat.
Peste ele turnam otetul.
Inchidem borcanul ermetic si pastram la...
Salată de paste cu carne de pui şi maioneză
Se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj ( le gătim în apă clocotită cu sare timp de 10-11 minute, până când se înmoaie uşor; le clătim cu apă rece şi se scurg bine). Se scoate carnea de pe oase şi se toacă mărunt. Se amestecă ingredientele...
Salată de paste, cu fasole păstăi şi cartofi
Spălăm foarte bine cartofii cu periuţa de legume şi îi punem la fiert în coajă. Alegem cartofi mici, sănătoşi pentru a fierbe repede şi uşor. După ce au fiert îi scurgem de apă şi începem să-i curăţăm. Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe...
Salată rapidă de paste
Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj (într-o oală, punem o cantitate suficientă de apă şi o dăm la foc mediu; când apa a început să fiarbă adăugăm sarea şi pastele şi le fierbem conform timpului indicat; după fierbere, le trecem rapid prin jet...
Salată de paste cu somon afumat
Pregătim pastele conform instruţiunilor de pe ambalaj (punem apa la înfierbântat; când ajunge în punctul de fierbere adăugăm sarea, după care turnăm pastele; fierbem conform timpului de pe ambalaj, consistenţa să fie al dente, după care le clătim cu apă rece şi...
Salată de toamnă
Curăţăm cepele, le spălăm şi le tocăm mărunt. Le frecăm cu un pic de sare şi 1 lingură cu ulei de măsline pentru a ieşi iuţeala din ele. Ardeii copţi îi tăiem fâşii după care îi tocăm foarte fin. Spălăm castraveţii şi roşiile şi le tăiem...
Ficăţei prăjiţi (reţeta mea)
Spălăm ficăţeii, îi curăţăm de pieliţe (atenţie, înlăturaţi uşor şi eventualele pungi cu fiere) şi îi lăsăm la scurs. Într-o tigaie destul de adâncă punem 2-3 linguri de ulei la înfierbântat şi cubuleţul de unt la topit. Adăugăm...
Păstrăv simplu la cuptor (en papillote)
Curăţăm peştii de intestine (dacă doriţi, în această fază le puteţi îndepărta capurile), îi spălăm foarte bine cu apă rece şi îi lăsăm la scurs pe şervete de bucătărie pentru a îndepărta apa în exces. Pregătim hărtiile de copt ce...
Piept de curcan cu sos de roşii şi busuioc
Curăţăm carnea de pieliţe si vinişoare şi o tăiem în bucăţi potrivite (la frigere oricum se mai strânge). Într-o tigaie încălzim 2-3 linguri de ulei şi rumenim carnea uşor, invârtind-o pe toate părţile. Curăţăm cepele şi morcovul. Tăiem ceapa...
Salată cu macrou afumat
Spălăm bine cartofii şi ouăle şi le punem la fiert în vase separate (cartofii îi fierbem în jur de 30 de minute iar ouăle 10 minute, la foc mic). Între timp curăţăm peştele de piele şi oase (nu e musai şi de piele dar la mine s-a îndepărtat uşor)....
Mâncărică de legume cu cârnaţi afumaţi
Pregătim legumele. Le spălăm, le curăţăm, le îndepărtăm seminţele şi le tăiem (ceapa o tocam mărunt, morcovii rondele, ardeii şi dovlecelul cubuleţe). Într-o tigaie punem la încins 2-3 linguri de ulei şi adăugăm legumele. Dacă folosiţi...
Mâncărică de cartofi cu carne de pui
Într-o tigaie (cu capac) încingem 2-3 linguri de ulei şi punem cărniţa la rumenit pe ambele părţi. Între timp pregătim celelalte ingrediente, pe care le adăugăm treptat în tigaie. Curăţăm ceapa, o clătim cu apă şi o tăiem rondele (sau mărunt, în...
Salata hawaiana
Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Tăiem rondelele de ananas în bucăţi potrivit de mici ( puteţi folosiţi compot de ananas bucăţi, bine scurs de suc). Într-un vas larg pregatim şi celelalte ingrediente. Separat, amestecăm toate...
Salată de cartofi
Fierbem cartofii, morcovii, ouăle şi pastele în oale separate, în funcţie de timpul de fierbere (cartofii şi morcovul 30 de minute, ouăle 10 minute, pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj). Lăsăm să se răcorească uşor după care le curatăm şi le tăiem după...
Salată de paste cu legume proaspete, caş şi salam uscat
Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj. După ce au fiert le trecem prin jet de apă rece. Pregătim legumele. Le spălăm, le curătăm, le tăiem cuburi sau felii. Rondelele de ceapă le frecăm cu un praf de sare şi o lingură de ulei pentru a ieşi iuţeala din ele....
Cremă de brânză cu mentă şi ton
Într-un bol încăpător punem brânza si tonul (eu l-am pus cu tot cu ulei, dar dacă vreţi îl puteţi scurge de exces). Amestecăm şi dacă vi se pare compoziţia aspră putem adăuga smântână treptat. Spălăm menta si tocăm mărunt câteva...
Cremă de brânză cu ceapă verde, mărar şi petale de trandafir
Într-un bol încăpător punem brânza pe care o desfacem uşor cu ajutorul unei linguri sau furculiţe. Brânza trebuie să aibe o consistenţă cremoasă. Dacă e prea aspra folosim smântână sau iaurt pe care le încorporăm treptat. Punem sare şi ulei...
Salată de vară cu avocado
Spălăm ardeiul, îl ştergem de apă şi îl coacem pe flacăra aragazului. Îl punem în pungă de nailon să se aburească bine (se va curăţa mai uşor). Îl curăţăm de coji şi îl tocam mărunt. Spălăm, curăţăm şi tocăm mărunt şi celelalte...
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)
Tijele de rubarbă se spală foarte bine şi se lasă la scurs. Într-un vas încăpător (o oală de inox mai mare în volum) punem apa şi zahărul la fiert. Lăsăm până se leagă siropul, fără a amesteca în oală. Eventuala spumă formată se indepartează cu...
Salata de post cu paste si branza tofu
Tăiam brânza cubuleţe şi o rumenim uşor în tigaie cu câteva picături de ulei (8-10 minute). O scoatem pe o farfurie şi pănă pregătim celelalte ingrediente o pastrăm la cald. Între timp, tocăm mărunt ardeiul şi ceapa, pe care le punem în bolul de...
Chec aperitiv cu morcov
Într-un bol înalt spargem ouăle şi le batem uşor. Radem morcovul şi caşcavalul pe răzătoarea fină. Începem să le adăugăm alternativ peste ouă, amestecând de fiecare dată. După ce am adăugat morcovul şi caşcavalul adaugăm făina amestecată cu...
Păstrăv umplut cu capere la cuptor
Se spală peştele, se curătă şi se lasă la scurs (pe cuburi de gheaţă) sau se şterg cu prosoape absorbante de bucătărie. Dupa această operaţiune se unge cu ulei, se sărează şi se piperează (exterior şi interior). Peştii se umplu cu caperele (scurse bine de...
Oţet de trandafiri
Petalele de trandafir se scutură bine de impurităţi si gâzuţe. Se rupe partea alba a petalelor doar dacă acestea au gust amar (gustaţi fără grijă) şi dacă vă plac le folosiţi în totalitate. Într-un borcan curat punem petalele de trandafir şi turnăm oţetul,...
Salată chinezească
Curatam ceapa, o taiem rondele si o calim cateva minute la foc mic. Pregatim si celelalte legume: tocam varza rosie, cea chinezeasca, morcovul il taiem betigase (sau il radem), ceapa verde o taiem in fasii, tocam coriandrul. Intr-un bol amestecam ceapa calita cu celelalte...
Salată bulgărească
Spalam salata in mai multe ape pentru a indeparta nisipul dupa care o punem la scurs pe servete absorbante. Spalam legumele si le curatam. Incepem sa le taiem. Fierbem ouale tari (10 minute din momentul punerii pe flacara). Intr-un vas punem ceapa taiata rondele, salata verde scursa bine...
Minitarte cu fructe
Intr-un castron punem faina cernuta si o amestecam cu sarea. Separat, in alt castron, frecam untul bine pana devine spumos, adaugam zaharul si amestecam pana se topeste. Adaugam oul batut si amestecam pana la incorporare. Punem faina toata deodata si amestecam pana obtinem un aluat pe...
Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.)
Pregatim vasele cum v-am spus mai sus. Vasul in care pregatim crema trebuie sa fie termorezistent. Amestecam zaharul cu ouale, adaugam amidonul si batem pana obtinem o pasta moale. Separat, intr-o cratita aducem laptele si vanilia la punctul de fierbere. Scoatem pastaia de...
Sirop din muguri de brad (pentru iarna)
Culegem mugurii de brad (in varfurile cetinilor apar primavara mugurii de un verde crud si cand au 2-4 cm sunt numai buni de cules) sau ii cumparam. Ii spalam in mai multe ape, ii punem intr-o oala incapatoare, adaugam apa cat sa ii cuprinda si ii fierbem pana se inmoaie bine de tot....
Sirop de soc (pentru iarna)
Scuturam usor florile pentru a inlatura eventualele impuritati (eu nu le spal pentru ca nu vreau sa pierd mirosul placut, dar daca vreti sa o faceti nu le tineti mult sub jetul de apa). Florile scuturate le punem intr-o oala mare in volum si le acoperim cu apa (florile se ridica la suprafata, de...
Căpşuni umplute cu fructe
Cu ajutorul unui cuţit mic, scobim mijlocul căpsunilor atât cât să le rămană coaja fermă. Le taiem şi vârful cât să poată sta vertical. Le umplem cu cubuleţe de fructe. Le consumam proaspete, simple sau alături de fursecuri, biscuiţi,...
Otet de capsune
Spalam capsunele, le lasam un pic sa se zvante (sa nu aiba apa pe ele, daca se poate sa fie perfect uscate), le taiem feliute sau cubulete (depinde de cat de mari le aveti) si le punem intr-un borcan curat. Peste ele turnam otetul. Inchidem borcanul ermetic si pastram la...