Sirop din muguri de brad (pentru iarna)

de miki_a in Sirop / Compot, 29 Mai 2015 | 7397 vizualizari

 

Primele retete pe care le pregatesc primavara sunt cele de siropuri care imi sunt utile atat vara cat si iarna. Sunt incarcate de arome proaspete, reconfortante si le accepta intreaga familie...asa ne potolim noi setea.

 

INGREDIENTE

  • muguri de brad;
  • zahar;
  • lamaie.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sirop din muguri de brad (pentru iarna):

Culegem mugurii de brad (in varfurile cetinilor apar primavara mugurii de un verde crud si cand au 2-4 cm sunt numai buni de cules) sau ii cumparam. 

Ii spalam in mai multe ape, ii punem intr-o oala incapatoare, adaugam apa cat sa ii cuprinda si ii fierbem pana se inmoaie bine de tot. Luam intre degete cateva ace si daca se macina inseamna ca sunt fierte. Operatiunea poate dura mai mult sau mai putin asta depinzand de cantitatea de muguri pe care o aveti. 

Luam oala de pe foc si o lasam acoperita pana a doua zi. 

Sucul astfel obtinut (albicios si tulbure) se strecoara prin tifon sau printr-o sita deasa (se storc bine si mugurii, dupa care se arunca) si se masoara cantitatea de lichid.

La fiecare litru de suc se pune 1 kg de zahar si cate o felie de lamaie (puteti pune sare de lamaie -1g de sare/1 l de suc- sau zeama de lamaie -1 lingura zeama/ 1 l suc). 

Oala in care urmeaza sa fierbem siropul trebuie sa fie mai mare in volum (sucul face spuma). 

Dupa ce se introduce zaharul, se amesteca pana se dizolva complet dupa care punem sa fiarba la foc potrivit, amestecand din cand in cand. 

Daca face spuma multa amestecam continuu pana dispare de la suprafata. 

Siropul este gata cand este bine legat (ca cel din dulceata) sau atunci cand fierbe, bulele de aer sunt mai mari. 

Culoarea variaza in functie de timpul de fierbere. Daca aveti cantitate mare de suc atunci siropul este inchis la culoare (spre maro); daca aveti mai putin suc atunci va avea o culoare aramie, roscata. 

Siropul cald se toarna in sticle sau borcane sterlizate, uscate si bine incalzite, se pun dopurile sau capacele, se lasa sa se raceasca bine dupa care le pastram in camara. 

Se serveste ca oricare alt sirop, cu apa minerala sau plata, dar putem spune ca este si de leac (combate tusea, bronsita, febra), facand parte din farmacia de acasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sirop din muguri de brad (pentru iarna)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

miki_a 1

01.06.2015, 09:06

Multumesc Rocsi!

Gicuta 1

02.06.2015, 07:50

foarte bun si sanatos!

miki_a 1

02.06.2015, 08:04

Multumesc Gicuta!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sirop din muguri de brad aromat cu menta