"Aish Saraya" ( "Eish Saraya")

de Mihaela11_jo in Prajituri, 5 Iul 2013 | 5859 vizualizari

 

“Aish Saraya” ( sau “Eish Saraya”) este un desert specific tarilor arabe; originea si numele sunt disputate.
In dialectul egiptean “aish” inseamna paine, “saraya” palat,serai;deci numele s-ar traduce “painea seraiului(palatului)”.
In limba araba “aish” inseamna viata, deci traducerea numelui ar fi “viata la serai(palat)”.
Oricum este un desert delicious ( si foarte, foarte dulce!!!!!!!!)aromat si aspectuos care este usor de preparat.
La “ Aspirin day” organizata de firma Bayer am mancat “Aish Saraya” la restaurantul Vila Mediteraneo de la Marriott- Amman si mi s-a facut o pofta!!!!!!!!!!!!!Era si foarte minutios si apetisant decorata.

 

INGREDIENTE

  • 10 bucati de paine toast
  • Pentru siropul de zahar
  • 1 cana de zahar
  • 1 cana de apa
  • 1 lingura de apa de roze
  • 1 lingura de apa de flori de portocal
  • sucul de la ½ de lamaie
  • Pentru caramel
  • 1 cana de apa
  • 1 cana de zahar
  • Pentru budinca
  • 1 litru de lapte
  • 4 linguri cu varf de amidon de porumb
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de apa de roze
  • 2 linguri de apa de flori de portocal
  • Pentru decor
  • fistic zdrobit
  • migdale(optional)
  • cirese confiate(optional)
  • O forma de tarta cu diametrul de 28 cm.
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Aish Saraya" ( "Eish Saraya"):

Se indeparteaza coaja de la paine si se plaseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt; se da la cuptor pana ia o culoare aurie.

Caramelul

Se caramelizeaza zaharul intr-o cratita pana ia o culoare usor aurie si se repartizeaza uniform pe forma de tarta.  Se aseaza feliile de paine in forma de tarta.

Siropul de zahar

Se pune la fiert la foc mic zaharul cu apa si sucul de lamaie ; se fierbe pana se ingroasa putin , apoi se adauga apa de roze si apa de flori de portocal. Se toarna uniform peste painea prajita.

Budinca

Se pune laptele si zaharul la fiert, pastrand cca 150 ml de lapte,care se amesteca bine cu amidonul. Cand laptele incepe se fiarba se adauga amidonul dizolvat in laptele rece; se amesteca incontinuu la foc mediu. Cand budinca incepe sa fiarba se mai lasa cca 2-3 minute pana se intareste. Se toarna peste painea cu sirop de zahar.

Se decoreaza dupa preferinta. Se lasa la frigider 3-4 ore. Se serveste rece.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Painea se poate praji si in toaster

2

Acest desert se poate pregatii si in cupe

Daca ti-a placut reteta noastra ""Aish Saraya" ( "Eish Saraya")" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Aperitiv budinca din chifle cu branza sarata