Pentru ca fac foarte des tarte cu fructe m-am gandit sa va prezint reteta de baza pentru o tarta reusita.E o reteta cat se poate de simpla si garantat si foarte buna.
Pentru o tarta intre 24-28 cm cam astea sunt ingredientele. In functie de marimea tavii si in functie de ce forme doriti sa faceti deasupra puteti mari usor cantitatile de unt si faina in mod special.
Si acum sa va zic si cum se face, desi e cat se poate de simplu:
- frecam untul cu zaharul si un varf de sare
- adaugam oul batut si coaja de portocala si bicarbonatul stins in sucul de portocala
- adaugam apoi treptat faina amestecand pana incorporam cam jumatate din cantitate, apoi turnam compozitia pe masa de lucru tapetata cu multa faina si framantam cu mana pana incorporam si restul de faina.
- invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider timp de o ora sau daca va grabiti e ok si la congelator timp de 20-30 de minute.
(in aluatul din pozele de mai jos am pus si nuca)
Si cam atat, avem aluatul de baza pentru tarte.
Va arat si cateva modele de ornat deasupra tartele; vedeti la poze.
Aceasta este varianta de post la fel de buna ca si cea de mai sus.
(Eu fac de multe ori si aceasta varianta fara ou si cu margarina)
1
Acest tip de aluat poate fi pastrat la frigider aprox o saptamana iar la congelator se poate tine timp indelungat. De aceea eu cand fac aluatul pentru tarte, fac intotdeuna cantitate dubla si jumatate pastrez la congelator pentru data viitoare. Mi se pare mai practic asa.
2
putem pune in aluat nuca macinata sau migdale macinate, scazand din cantitatea de faina
3
aluatul asezat in tava se poate intepa din loc in loc cu o furculita, daca dorim sa il coacem separat fara fructe. Acestea sunt optime pt tartele pe care le umplem cu budinca sau diverse creme peste care vin asezate fructe proaspete
4
la fel si pentru cele umplute direct cu fructe, se poate coace 10 minute blatul inainte de a pune fructele, desi la cuptorul meu electric nu e nevoie. La inceput le faceam si eu asa insa am realizat ca se coc tartele la fel de bine cu umplutura pusa de la inceput pe aluatul crud