Alvita cu miere

de gugugh in Prajituri, 30 Noi 2010 | 19341 vizualizari

 

reteta o am dintr.o carte veche de bucate , e fenomela, este mai buna ca cea pe care o cumparam

 

INGREDIENTE

  • 5 albusuri
  • 400 gr zahar tos
  • 300 gr nuci (eu am pus doar o cescuta ca atat am avut si a iesit ff bun)
  • 300 gr miere
  • 20 ml zeama lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • un pachet foi napolitana
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alvita cu miere:

Nucile le curatam de coji, se pun intr-o tava pe care o introducem in cuptor, unde se lasa cam 10 min la foc mijlociu cu usa cuptorului deschisa. Nucile nu trebuie sa se rumeneasca ci decat sa se prajeasca f putin. Se freaca apoi intre palme ca sa pice toata coaja si o macinam.

Intr-o cratita putin mai mare cam de 3l albusurile se bat spuma tare, apoi adaugam zaharul si zeama de lamaie (toate odata) si se bat in continuare cu telul in forma de para pe aragaz (se pune obligatoriu un disc mai gros pe flacara) timp de 10 min pana cand se intareste bine spuma  ca pt bezele(sa isi mentina bine forma cand ridicam telul).

In acest timp mierea cantarita direct intr-o craticioara de vreun litru , se pune pe foc mic sa se infierbante(atentie mare la miere ca fierbe repede ca o spuma ). Cand spuma este bine batuta spuma de albusuri turnam mierea clocotita peste ea: se bate apoi cu telul cu toata forta cca 10 min, insistand pe fundul vasului ca sa nu se prinda, sa nu se arda. Compozitia se umfla ca o spuma moale deoarece miere subtiaza albusul care se va intinde ca o coarda; de aceea albusul tb sa se bata bine ca spuma sa se intareasca pana ce se va rupe coarda(sa nu se mai intinda) si-si va mentine forma(cand se ridica telul nu curge).

In acel moment albusurile fiiind bine batute , se ia de pe foc adaugandu-se in compozitie zaharul vanilat si nuca macinata. Se amesteca usor pana se incorporeaza bine. Compozitia calda se pune imediat peste foile de napolitana. Eu am pus doar cate 2 foi cu umplutura. Se pune ceva putin mai greu deasupra dar nu f greu ca sa nu iasa crema si se da la rece. Se pastreaza la rece si dupa 2-3 zile alvita se poate taia in bucati. Cand se taie se tine blatul sprijinit pe latura mai lunga si se va trece cu cutitul prin ambele foi deodata ca sa nu se preseze crema si sa iasa dintre foi. Se taie doar cat se papa, se poate tine in loc uscat si racoros si cca 2 luni.

TIPS-URI

1

este importanta respectarea perioadei de batere a cremei

Daca ti-a placut reteta noastra "Alvita cu miere" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitura plină de savoare și aromă

ieri la 10:32

Plăcintă cu iaurt și zmeură - Delicioasă și ușor de făcut

pe 20.05 la 10:36

Dovlecel la tigaie cu iaurt și sos de usturoi - Simplu, rapid și savuros

pe 19.05 la 10:43

Biscuiți fragezi cu unt și ciocolată – rețeta simplă pentru un desert de casă delicios

pe 16.05 la 15:38

Prăjitura însiropată, cu griș și nucă - Desert pufos și aromat

pe 16.05 la 15:23

TOP
utilizatori

RODIMUR

1193 puncte

mirela0911

1000 puncte

vasimur

215 puncte

Valclaudia

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert palmieri cu nuca - de post by Mihaelar