Astăzi mă pregăteam să fac prima ciorbiță din acest an, dar știind că mai am încă borș umplut în casă, m-am gândit să o acresc cu el, așa cum îi place soțului.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de legume cu scăriță afumată.
Scărița afumată se spală, se porționează și se opărește, după care se scurge de apă.
Se curăță legumele, se spală și se taie morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul sub formă de semirondele, iar cartofii sub formă de cubulețe.
Se curăță și se taie ceapa, după care se pune cu ulei suficient, la foc mic, să se înmoaie puțin.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie mărunt și se călesc cu ceapa.
Se alege, se spală și se taie fin frunzele de pătrunjel.
Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun la călit, peste ceapă și ardei. Se adaugă la călit și morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul. Când toate aceste legume s-au înmuiat puțin, se adaugă scărița porționată și gata opărită, se toarnă 2 l de apă și se pune oala la foc iute, să fiarbă toate ingredientele. Se mai adaugă apă, când scade și după 30-45 de minute se adaugă și cartofii tăiați cubulețe.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul și condimentele (sarea și piperul, după gust). Se mai lasă oala la fiert încă un colocot-două, după care se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel, se acoperă oala cu capacul și se servește după un sfert de oră, cu ardei iuți uscați, sau murați în oțet.
1
Nu căliți prea tare legumele, ceapa în mod special, ca să nu se ardă și să devină amare.
2
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă.
3
Opăriți puțin scărița, după spălare, ca să dispară urmele de fum.
4
În loc de roșii, puteți folosi 2-3 linguri de bulion.
5
Cartofii se adaugă în oală, când celelalte legume sunt aproape fierte, ca să nu se sfărâme.
6
Dacă nu aveți borș umplut în casă, este prefarabil să lăsați ciorbița dulce, decât să o acriți cu produse artificiale.
7
Borșul acesta poate fi dres (în farfurie) cu 1-2 linguri de smântână naturală.