Da! Am avut timp liber, am dat iama in internet si am dat cu ochii de aceasta reteta de cartofi lionezi. I-am facut si eu si cu siguranta o sa-i mai fac. Deja ma gandesc, la cat de bine merg iarna, in Postul Craciunului, cu muraturi sau cu orice altceva, in tot timpul anului.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de cateva ingrediente principale: cartofi, ceapa, vin, condimente si ulei.
Am curatat cartofii, i-am spalat si i-am taiat in cuburi potrivite.
I-am pus intr-o tava, am turnat deasupra 50ml ulei, boiaua de ardei, sarea si piperul.
Am amestecat bine, i-am acoperit cu folie de aluminiu si i-am dat la cuptorul preincalzit, la temperatura de 200grade, timp de 35minute. Am amestecat cartofii cam la 15 minute.
Intre timp, am curatat ceapa, am spalat-o si am taiat-o julienne. Am pus-o apoi intr-o tigaie in care am turnat 20 ml ulei si am tinut-o pe foc micut, 10minute, pana s-a rumenit usor.
Am turnat vinul peste ceapa si am mai tinut cateva minute pana s-a evaporat alcoolul, a scazut, si a ramas ceapa moale si gustoasa.. Am presurat putina sare, piper negru macinat si am oprit focul.
Dupa cele 35min, cartofii mei au fost patrunsi, adica a intrat usor furculita in ei, de aceea am scos folia si i-am mai lasat descoperiti inca 10 minute.
Am adaugat apoi ceapa, am amestecat si am mai lasat 5minute la cuptor, sa se intrepatrunda aromele. Asezam frumos in farfurie, presuram patrunjel verde si mancam cu muratura preferata. Daca dorim, putem servi acesti cartofi lionezi, cu branza, peste, carne la gratar. Cu siguranta, vor fi o garnitura buna.