Cele mai bune muraturi de vara cu usturoi, cimbru și marar, fermentate la soare.
Se curăță usturoiul și se taie în doua fiecare bucată.
Se spală bine castraveții și se crestează în două sau dacă sunt mari, se taie în patru pe lungime.
Se spală bine un borcan de 3 litri și se așază pe fundul lui jumătate din bețele de cimbru si mărar. Se așază castravetii în borcan pe verticală cu usturoiul printre ei.
Apoi facem saramura: punem la fiert apa împreună cu sarea, lăsăm să fiarbă 2-3 minute, după care stingem focul și lăsăm să se răcească 15 minute.
Așezăm borcanul cu castraveti pe o lamă de cuțit sau pe o tavă metalică și turnam saramura peste ei.
Deasupra punem restul de verdeață uscată, eventual le răsucim ca o coroniță ca să intre bine în borcan.
După 5 sau 6 ore, când s-a mai răcit saramura din borcan, așezăm deasupra o felie de pâine și o îmbibăm bine in saramură. Punem deasupra pe borcan o farfurioară sau o folie alimentară, după care scoatem borcanul la soare pe pervazul de la un geam sau în balcon.
După exact 24 de ore se scoate felia de pâine din borcan și se aruncă,apoi se acoperă din nou cu farfurioara. Deja ar trebui să se tulbure saramura și să înceapă să-și schimbe culoarea castraveții.
Dacă este caniculă în 3 zile sunt murați. Dacă nu, durează 5 zile sa se mureze castraveții.
După 3 sau 5 zile, se scot din borcan verdețurile și se aruncă, iar castraveții se pot muta în caserole cu capac și se păstrează la frigider împreună cu saramura până la 2 săptămâni.
1
Daca vă plac, puteti adauga și ardei iute in borcan.