Aceasta reteta este una din retetele traditionale ale regiunii de sud vest a Frantei, Occitanie . Este bucataria provensala, mediteraneana, cu aroma de masline, ierburi aromate…..la ei gasim celebrele tapenade, anchoiade, caviar de vinete, toate cu o textura lejera si aromate , antreuri reci perfecte pentru tartinat pe rondele de bagheta intr-o seara calda de vara alaturi de un vin racoros. Puteti sa gasiti reteta si in combinatii cu pulpa de rosii, iaurt, ceapa tocata fin, ierburi aromate in diverse combinatii dar azi va prezint reteta clasica.
Preparare: coacem vinetele si apoi le taiem in 2 pe lungime.
Cu o lingura recuperam miezul copt de la vinete si il asezam la stors intr-o sita. Dupa aceea se toaca fin si se aseaza intr-un bol mai mare si se adauga uleiul de masline, sarea si usturoiul, sucul de lamaie si se amesteca bine.
Se serveste insotit de rondele de paine sau cu bastonase de legume, insotit in functie de preferinte de rosii sau alte legume. Eu l-am servit in paharele speciale pentru antreuri cu paine prajita si rosii, a fost excelent, aromat si lejer, o sa repet reteta cu siguranta.