Am observat că internetul abundă, în rețete de ciorbă de ardei umpluți. Ardei umpluți am tot făcut, roșii umplute sau chiar gulioare umplute, dar nu și această ciorbă. Se spune că ar fi o rețetă ardelenească, parcă din zona Arad. Eu nu am mâncat niciodată așa ceva, deoarece în zona din Ardeal, în care am trăit, nu se făcea. Și nici în Moldova nu se obișnuiește. M-a făcut curios și cum eu sunt deschis la astfel de provocări culinare, m-am gândit să experimentez și eu această rețetă, "2 în 1" cum îi mai spun internauții! Vă asigur că este pentru prima dată când fac ciorbă de ardei umpluți! Este o rețetă simplă, cu ingrediente la indemîna tuturor. Mi-a plăcut, așa că, sigur am să mai fac această ciorbă!
Pasul 1. Pregătirea ardeilor umpluți
Alegem orezul, îl spălăm bine și-l punem la scurs, într-o sită. Curățăm și spălăm două cepe și două roșii și le tocăm mărunt.
Într-o tigaie încingem uleiul, călim ceapa împreună cu orezul și roșiile tocate mărunt, nu mai mult de 4-5 minute, fără să le rumenim. Dăm tigaia deoparte și lăsăm să se răcească compoziția.
În tigaia cu orezul și ceapa călite, punem carnea tocată (eu am avut 750g) și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Amestecăm bine ingredientele și lăsăm puțin la rece, ca să se întrepătrundă gusturile.
Între timp punem suficientă apă la fiert, cam 4-5 l, într-o oală potrivită pentru ciorbe. Decupăm ardeii în jurul cotorului și îl îndepărtăm. Îndepărtăm de asemenea nervurile și semințele.
Observație: Dacă doriți, puteți opări ardeii în apă clocotită, cu puțină sare!
Pasul 2. Pregătirea legumelor, pentru ciorbă.
Curățăm o ceapă , rădăcinoasele, 2-3 roșii și le spălăm bine. Ceapa o tocăm mărunt, rădăcinoasele le tăiem rondele (sau le dăm prin răzătoarea mare) iar roșiile le tăiem cubulețe nu prea mari. Sotăm ceapa împreună cu rădăcinoasele după care putem să le adăugăm în apa pusă la fiert, pentru ciorbă. Roșiile le vom pune doar la sfîrșit, ca să nu se zdrobească, deoarece fierb foarte repede.
Observație: Prin sotare, morcovii vor elibera caroten, care va da o culoare galbenă, frumoasă, ciorbei.
Pasul 3. Umplem ardeii (eu am avut 12 ardei) cu compoziția de mai sus (Pasul 1.), dar nu până la refuz deoarece orezul se umflă, când fierbe! Dacă vă mai rămâne compoziție, nu vă panicați! Facem niște biluțe (perișoare) și le punem în oală, împreună cu ardeii umpluți și lăsăm să fiarbă, la foc mic (ca să nu iasă umplutura din ardei!), cel puțin o oră (până fierbe carnea și orezul!). Pe parcurs, vom gusta câte o biluță, ca să vedem dacă compoziția este fiartă. Când ardeii sunt aproape fierți, adăugăm roșiile proaspete, tăiate cubulețe și mai lăsăm să fiarbă cam 10 minute, tot la foc mic. Când sunt gata, oprim focul, condimentăm, după gust, cu sare piper și boia de ardei și lăsăm să se răcorească, cu capacul pus pe oală. Pentru un plus de savoare, punem și 2-3 căței de usturoi, întregi sau pisați!
Servim ciorba dreasă cu smântână, ornată cu verdeață de pătrunjel, tocată mărunt și acrită cu moare de la varză, zeamă de lămâie, suc de roșii sau chiar cu oțet. Dacă vă place, merge și un ardei iute!
Observație: Putem drege ciorba și cu un gălbenuș de ou peste care turnăm treptat câte puțină ciorbă fierbinte și omogenizăm. Apoi turnăm dreseala în oala cu ciorbă și mai dăm un clocot, două!
Poftă bună!
1
Puteți acri ciorba cu suc de roșii sau zeamă de lămâie.
2
Puteți drege ciorba și cu un gălbenuș de ou, dacă doriți.
3
La nevoie, adăugați doar apă fierbinte, ca să nu încetiniți fierberea.
4
Legumele pot fi puse crude în compoziți pentru ardeii umpluți, fără să le mai căliți.
5
Dacă nu aveți roșii proaspete, puteți folosi roșii din conservă, pastă de roșii, suc de roșii sau bulion.
6
Eu nu acresc ciorba cu suc de lămâie, în oală, ci doar la servit. În oală pun doar roșii sau suc de roșii.
7
Pentru ciorbă, e bine să folosiți ardei cât mai mici.
8
Dacă avem mai multă compoziție, facem niște biluțe (perișoare) și le punem în oală, împreună cu ardeii umpluți.
9
Dacă doriți, puteți opări ardeii în apă clocotită, cu puțină sare, înainte de a-i umple!