Ciorba de bob

de Julie in Ciorbe, 17 Iun 2010 | 23005 vizualizari

 

Bobul este o planta foarte veche, aproape uitata....In Egipt s-au gasit seminte de bob chiar in mormintele faraonilor!
Se inrudeste cu fasolea, avand semintele mult mai mari .De la bob se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, si chiar si frunzele preparate sub diferite forme : salate,ciorbe, creme.
Bobul are un continut mare de proteine, vitamina C, B1, caroten.
Este folosit si in dietele pentru tratarea obezitatii.
Tulpina ,frunzele, florile,pastaile au actiune diuretica si sedativa.
Azi vom gati cu bob o ciorbica delicioasa!

 

INGREDIENTE

  • 300-400g cu pastai  de bob
  • un morcov
  • o ceapa
  • un ardei gras
  • marar
  • patrunjel
  • 4-5 linguri ulei
  • o jumatate dovlecel
  • 2 cartofi
  • o bucata mica de telina
  • putin pastarnac
  • o cescuta orez
  • 500 ml bors sau zeama de corcoduse-  pentru acrit
  • sare, vegeta
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de bob:

Spalam si curatam legumele. Taiem cuburi : cartofii, dovlecelul,morcovul,telina,pastarnacul,ardeiul gras, iar ceapa si verdeata le tocam fin.
Pastaile de bob le spalam si le rupem capetele( ca la pastaile de fasole) apoi le taiem rondele mai mici. De la pastaile mai batrane vom folosi doar boabele din interior.

Punem 3 l de apa la fiert. Cand aceasta da in clocot punem toate legumele , orezul spalat, uleiul si un praf de sare. Bobul o sa-l punem cand morcovul si orezul au fiert pe jumatate. Mai lasam sa fiarba 15-20min. si adaugam si borsul (fiert si spumat separat ) sau zeama de corcoduse(fierte  in apa separat si strecurate).

Punem si vegeta si potrivim gustul de sare daca mai este nevoie. Oprim focul si adaugam verdeata.

Servim ciorbica rece! cu ceapa alaturi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de bob" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

Julie 1

18.06.2010, 12:49

Mena,Ana , multumesc mult!

epurasha2bb 1

20.06.2010, 10:59

si mie imi place mult bobul!

Julie 1

20.06.2010, 11:13

Te cred Epurasha!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Garlic bread cu șnițel crocant – rețeta simplă care te cucerește prin savoare

ieri la 16:29

Sandwich cu șnițel și sos chimichurri - Savoare și aromă într-o rețetă rapidă

ieri la 11:26

Chiftele de pui la cuptor în stil turcesc - Super rapide, aromate și delicioase

pe 23.10 la 10:34

Tartă cu cremă de lămâie și lapte condensat - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 22.10 la 11:19

Tarta cu foitaj și prune - Desertul rapid și delicios

pe 21.10 la 11:11

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1219 puncte

MotanLaOale

1170 puncte

mirela0911

1006 puncte

simona72

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]