Pentru acest sfârșit de săptămână am făcut o ciorbiță ușoară și gustoasă, fără carne, pentru că felul principal este deja destul de consistent. Aceasta este una din ciorbițele preferate, foarte bună, cu gustul dulce, natural al legumelor și fără acrituri, îmbogățit cu acela al zdrențelor de ouă. Nici nu-i de mirare că a dispărut imediat din farfurii...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie în forma dorită și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Când este cazul, se mai completează cu apă caldă.
Între timp se pregătesc celelalte legume. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie julienne și se călește, de asemenea, cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun la călit în tigaie, cu celelalte legume. Se ține tigaia la foc mic, până ce lichidul lăsat de roșii mai scade puțin.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu rădăcinoase, la fiert. După 2-3 clocote se adaugă și legumele călite.
Se mai lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote și între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se toacă.
Se mixează ouăle cu un praf de sare și cu piper și apoi se adaugă ”în fir” în ciorba care este aproape gata. Se mai lasă ciorba la fiert încă 3-4 minute, după care se condimentează cu: sare, piper și cimbru, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se ia oala de pe foc.
Se lasă ciorba, cu capacul pus, încă 10-15 minute, ca ”să se odihnească” și apoi poate fi servită.
Cine vrea, poate asocia ciorbiței un ardei iute, proaspăt, sau murat în oțet.
1
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu devină amare. Înmuiați-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să devină dulci și plăcute la gust.
2
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor.
3
Adăugați cartofii în oală, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
4
Tăiați cartofii mici, cât să încapă în lingură, pentru că este urât să-i tăiați în farfuria cu ciorbă.
5
Adăugați în oala de ciorbă legumele călite, când cartofii sunt aproape fierți.
6
Zdrențele de ouă se fac la sfârșit și ciorba se mai fierbe încă 3-4 minute.
7
Presărați pătrunjel tocat la sfârșit, când ați oprit focul de la aragaz.
8
Ciorba trebuie să stea, cu capacul pus, ca ”să se odihnească” 10-15 minute, înainte de a fi servită.