Nu cred ca exista cineva caruia sa nu-i placa ciorba de fasole. Si daca mai are si o bucata de ciolan afumat sau sunculita taraneasca ... e mai mult decat perfecta.
"Reteta romaneasca"
Mai intai se curata fasolea de impuritati si se pune intr-un vas in apa rece peste noapte.
A doua zi se scurge de apa si se pune fasolea intr-o oala la fiert, in apa rece. Intr-o alta oala se pune apa sa fiarba. Dupa ce a dat cateva clocote, se scurge fasolea de apa si se toarna in cealalta oala si se lasa sa dea cateva clocote si acolo, se scurge si se pune apoi intr-o oala mai incapatoare in care se va pregati ciorba si in care fierbe deja apa. Se lasa sa fiarba si se indeparteaza spuma la nevoie.
Se curata ceapa, morcovul, patrunjelul si telina. Morcovul se taie cubulete mici, iar ceapa se taie marunt.
Intr-o craticioara cu fudul dublu se pune uleiul la calit si se adauga morcovul. Se lasa putin pana incepe sa se coloreze bine uleiul apoi se adauga si ceapa. Se calesc impreuna in jur de 5 minute dupa care se stinge cu un polonic de apa din oala in care fierbe fasolea. Se lasa sa dea cateva cloote apoi se toarna peste fasole si se adauga si patrunjelul si telina asa intregi sau taiate in doua.
Sunculita taraneasca se taie in bucati mai mari sau mai mici, cum doriti, si se pune in oala cu fasole sa fiarba impreuna. Se adauga si foile de dafin.
Timpul de fierbere difera in functie de calitatea fasolei, poate dura mai mult sau mai putin. Se verifica din cand in cand fasolea daca este fiarta. Cand este pe jumatate fiarta se adauga sare dupa gust. Cand este fiarta fasolea se toarna bulionul si se lasa sa mai fiarba impreuna cca 5 minute. Se mai potriveste de sare dupa gust, daca este cazul.
Intre timp se pun cele 2 lg de ulei la calit impreuna cu boiaua. Se amesteca continuu timp de 5 secunde dupa care se stinge cu putina apa. Se lasa sa se aseze boiaua pe fundul craticioarei si se toarna usor peste ciorba doar lichidul, fara a turna si boiaua care si-a schimbat culoarea.
Se mai lasa sa dea cateva clocote dupa care se stinge focul, se pune crenguta de leusteans si se acopera pentru a se imbina aromele.
Se serveste cu ceapa rosie, neaparat. Celor carora le place, pot adauga in ciorba tarhon pus in otet.
Pofta buna!
1
Se fierbe fasolea in mai multe ape pentru a elimina din toxinele care produc efecte nedorite.
2
Intotdeauna se pune fasolea in apa fierbinte cand se schimba apa.
3
Se serveste cu ceapa rosie presarata cu putina sare, otet sau ulei.