Daca e sa fiu pusa sa aleg intre feluri de baza si deserturi ce imi place cel mai mult sa gatesc…nu cred ca pot alege pentru ca in ambele variante imi pot pune imaginatia la joaca,lucru care imi place cel mai mult in bucatarie.Insa…daca e sa aleg la desert intre un pandispan sau aluat framantat,acesta din urma sigur va castiga,pentru ca imi place tare mult sa pregatesc,sa framant si apoi sa prepar diverse dulciuri din aluat framantat si dospit…ma relaxeaza mai mult decat orice alt desert :)
Intr-un castron mare am pus faina,sarea,zaharul,uleiul si o parte din lapte,incalzit putin. Intr-un castronel am pus drojdia,putin zahar si faina,lapte 3-4 linguri,am amestecat si am lasat 5 minute sa se activeze drojdia,apoi am pus totul peste celelalte ingrediente din castron,am amestecat putin cu o lingura apoi am trecut la framantatul cu mana pana cand toate ingredientele s-au omogenizat si aluatul a devenit compact.Eu atunci cand fac cornulete sau pariziene framant aluatul pana atunci cand daca il apas cu un deget,revine la forma initiala,atunci stiu ca este framantat suficient.
Dupa framantare am lasat aluatul la caldura sa dospeasca,aproximativ 1 ora si jumatate.
Umplutura: Nucile si alunele de padure le-am bagat la blender pentru a le marunti,apoi le-am pus intr-un castron,peste ele am pus gemul,ceva zahar pt ca gemul era cam acrisor,scortisoara,cuisoare macinate,am amestecat bine si asta e umplutura mea
Dupa ce aluatul a crescut frumos,am rupt bucati din el,pe care le-am intins pe blatul de lucru (tapetat cu faina),pe cat posibil in forma rotunda,am taiat apoi aluatul rotund in 8 triunghiuri.Pe partea mai lata am pus cate o lingurita de umplutura de gem cu nuci,am rulat aluatul si l-am pus in tava de copt tapetata cu hartie de copt.Eu am uns cornuletele cu 1 ou batut pentru a se rumeni frumos la cuptor.
Le-am copt la foc mediu,aproximativ 20 min,dar depinde ce cuptor aveti,cel mai bine e sa le verificati dupa 10-15 min sa vedeti cum arata,daca sunt rumenite frumos,inseamna ca se pot scoate.
Pofta mare!