E iarna si avem fructele prin borcane, asa ca trebuie sa le mancam. Eu folosesc dulceturile mai mult pe la prajiturit decat pe langa ceai.
Pentru aluat amestecam untul cu osanza si le frecam cu zaharul pana se obtine o crema spumoasa, apoi adaugam galbenusurile si omogenizam.
Punem iaurtul intr-un vas si amestecam in el bicarbonatul si praful de copt. Se va umfla asa ca il punem imediat in compozitia cu unt.
Adaugam sare si esenta de vanile, apoi treptat faina(cele 800 gr).
Amestecam cu mixerul pana devine mai tare apoi framantam cu mainile infainate in vas, nu pe planseta.
Aluatul nu va fi unul tare pianos ci se va lipi in continuare de maini.
Oprim din aluat o bucatica cat o minge de tennis pe care o mai framantam cu cele doua linguri de faina, apoi o punem intr-o folie si o dam la congelator
Tapetam tava cu hartie de copt, ungem putin la exterior si punem aluatul.
Il presam si il intindem direct in tava.
Eu mi-am uns mainile cu putin ulei ca sa-l pot intinde bine si uniform.
Lasam asa in tava 10-15 minute la odihnit, de fapt pana se ingheata aluatul din congelator.
Albusurile le batem cu putina sare si adaugam nuca maruntita, dar nu macinata.
Trebuie sa ramana mai mare sa se simta la rontait.
Eu am amestecat in compozitia cu albusuri si dulceata de gutui, dar aceasta se poate intinde si separate peste aluatul din tava.
Turnam deci compozitia cu nuca si dulceata peste aluatul din tava, nivelam bine si radem aluatul din congelator deasupra.
Coacem la 180 grade pentru 45 minute.
Cand este rece prajitura devine sfaramicioasa datorita osanzei si bicarbonatului.
Am pudrat foarte putin cu zahar cu aroma de vanilie.
Spor si pofta sa aveti!