Pregatim maiaua din drojdie cu putin lapte caldut si putina faina si lasam la dospit.
Intre timp amestecam faina ramasa cu sarea. Se bat ouale intregi cu zaharul, plicul de zahar vanilat se adauga untul moale, maiaua si putin cate putin lapte si faina pana se incorporeza toata cantitatea. La sfarsit avem un aluat potrivit de moale care se lasa la crescut intr-un bol uns cu unt, acoperit cu folie de plastic si la loc caldut pentru 40 min / 1 ora.
Acum pregatim umplutura,se bate untul moale cu zaharul pana se formeaza ca o crema,punem scortisoara sau ce esente alegem .Se macina nuca si se pastreaza intr-un bol.
Aluatul cresut frumos se pune pe masa de lucru data cu faina si se framanta usor.Se intinde o foaie de 30cm/50 cm aproximativ si sa nu fie foarte groasa pentru ca o vom rula.Pe foaia intinsa punem cu grija crema de unt si incercam sa acoperim toata foaia cu crema,punem nuca pe toata suprafata si rulam cu grija.Taiem felii de circa 1,5 cm -2cm.Punen feliile intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si lasam un pic de spatiu intre ele sa aiba loc sa creasca.Se mai lasa un pic la crescut cam 20/30 minute.Mie imi iasa cam 2 tavi.
Cat lasam la crescut rondelele frumos aranjate in tavi putem da drumul la cuptor daca nu il aveti la 180 de grade si ne preparam siropul ,intr-o oala punem apa,laptele ,zaharulsi daca vreti scortisoara sau esente.Le punem la foc mediu si amestecam usor pana se topeste zaharul.
Dam tava la cuptor pentru 25/30 minute sau pana se rumenesc frumos ,depinde de cuptor.
Cand sunt gata scoatem tava din cuptor si se pune cu o lingura din siropul pregatit peste fiecare felie,puneti fara frica ,cu cat puneti mai mult sirop se fac mai pufoase si se pot manca si a 2-a zi fara a se intarii.Cand se racesc le scoatem din tava si le punem pe un platou ca sa fie devorate de familie ,prieteni.
Pofta buna sa aveti!!!