Vă invit să încercați o plăcintă delicioasă, de origine rusească, care la început se făcea dintr-un aluat de cozonac sărat, iar mai târziu a început să se facă și cu aluat franțuzesc. Aceasta poate fii umplută cu pește, legume, orez, carne tocată, ciuperci, ouă fierte tari. Culibiaca își datorează cariera internațională lui Auguste Escoffier. A descoperit-o la începutul secolului XX, a adus rețeta în Franța și a inclus-o în lucrarea sa „Le guide culinaire” și apoi a urmat celebritatea internațională (conform http://www.costachel.ro/culibiaca-cu-peste/).
Eu am primit rețeta pregătită de la o prietenă și v-o recomand cu încredere. Vă sfătuiesc să folosiți carne amestec (vită + porc) deoarece iese și mai bună plăcinta.
Carnea de vită o cureţi de pieliţe, o tai bucăţi mici şi o treci prin maşina de tocat. Caşcavalul îl razi fin. Toci mărunt ceapa şi pătrunjelul verde.
Ceapa o înăbuşi în ulei, adaugi carnea tocată, continuând înăbuşirea circa 10 minute. Lași să se răcească, adaugi sare, piper şi toci din nou. Mixezi ouăle și le adaugi peste compoziție, păstrând câteva linguri pentru uns foaia de aluat de deasupra. Adaugi pesmet şi pătrunjel verde tocat mărunt; amesteci până se omogenizează.
Tapetezi tava cu hârtie de copt. Întinzi o foaie de aluat în tavă (tai surplusul de aluat), presari jumătate din caşcavalul ras, torni compoziţia de carne și presari restul de cașcaval. Aşezi deasupra cea de-a doua foaie de aluat și o ungi cu oul rămas. Înțepi aluatul din loc în loc (pentru a nu se umfla la copt), introduci tava în cuptor, la temperatură ridicată la început (circa 5 minute), apoi la foc potrivit şi lași până la coacerea completă, circa 30-35 de minute (până când plăcinta se rumenește frumos).
Preparatul se taie felii şi se serveşte cald, cu diferite garnituri.
1
Vă sfătuiesc să folosiți carne amestec (vită + porc) deoarece iese și mai bună plăcinta.