Desert clafoutis cu struguri

de RODIMUR in Prajituri, 8 Noi 2018 | 4275 vizualizari

COMENTARII (19)

vasimur 1

08.11.2018, 20:01

Lau 1

08.11.2018, 20:35

Bunnn

RODIMUR 1

08.11.2018, 20:39

Mulțumesc frumos, Lau!

Rocsi 1

08.11.2018, 21:04

RODIMUR 1

08.11.2018, 21:06

Mulțumesc, Rocsi!

Ancutsa 1

08.11.2018, 22:24

Foarte bun!

RODIMUR 1

08.11.2018, 22:31

Îți mulțumesc frumos, Ancutsa, pentru apreciere!

- Andreea - 1

08.11.2018, 22:35

Citisem undeva ca doar cel cu cirese se poate numi Clafoutis.Cand se folosesc alte fructe se numeste Flognarde...
Oricum s-ar numi ,este tare buna.

RODIMUR 1

08.11.2018, 23:38

Caroline, așa este, există și termenul ”flaugnarde” (”flognarde”), pe care Petit Robert 1, nici măcar nu-l menționează, care este un fel de ”flan” (”tartă”!) cu fructe, dar fiind un cuvânt regional (din Auvergne, Limousin și Périgord) el este evitat și înlocuit cu denumirea deja foarte cunoscută, de ”clafoutis”. De aceea, după cum am scris, unele dicționare nici nu menționează acest cuvânt. Iar dacă vei căuta pe net ”clafoutis aux raisins” (”clafoutis cu struguri”, ce-am făcut eu acum!) vei găsi zeci de rețete, ceea ce dovedește că termenul ”clafoutis” este preferat în locul acelui regionalism (”flaugnarde/flognarde”). În introducerea la rețetă, ca și la cea de ”clafoutis cu vișine”, am scris că tradiționaliștii făceau distincția dintre prăjitura/tarta cu cireșe și cea cu alte fructe, dar patisierii inventivi și moderni fac această prăjitură cu orice fructe... Mulțumesc frumos pentru apreciere

mirela0911 1

09.11.2018, 08:22

E bun cu orice fructe!

RODIMUR 1

09.11.2018, 09:00

Mulțumesc frumos, Mirela!

- Andreea - 1

09.11.2018, 09:58

Eu doar am scris ceea ce citisem undeva...nicidecum nu corectam reteta ta,nu mi-as putea permite ...

RODIMUR 1

09.11.2018, 10:13

Caroline, nu-i nici o supărare...Și tu ai dreptate, cuvântul există, nu ai greșit cu nimic, dar eu am explicat de ce este folosit mai ales termenul ”clafoutis”, pe care și la noi, cei din domeniu îl cunosc, în proporție de 80%, dar de ”flaugnarde/flognarde”, deși este un cuvânt corect, nu a prea auzit mai nimeni. Stai liniștită, nu m-am supărat, nu am de ce, doar am explicat, la modul strict lingvistic, de ce este preferat un anume cuvânt...

- Andreea - 1

09.11.2018, 13:58

Catalina L 1

09.11.2018, 21:07

Am facut si eu 'clafoutis aux raisins" in septembrie este intr-adevar foarte bun
Cred ca sI Andreea si tu aveti dreptate

Réalisé avec des fruits autres que la cerise, tels que la pomme, l'abricot ou la prune, il porte alors le nom de flaugnarde.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Clafoutis

RODIMUR 1

09.11.2018, 21:24

Așa este, Cătălina! Nu-i nimic greșit în cuvântul ”flaugnarde”, dar fiind un regionalism, se preferă cuvântul ”clafoutis” pe care îl cunoaște toată lumea...Mă bucur că ai venit cu o rețetă similară (mai ales că ai folosit și tu cuvântul ”clafoutis” și nu ”flaugnarde”!) ca să oferim două variante ale aceluiași produs!

RODIMUR 1

09.11.2018, 22:17

Cătălina, eu am consultat acest link pe care-l precizezi, ( wikipedia) în mai 2017, când am postat rețeta de clafoutis cu vișine. Acolo, de la cuvântul ”flaugnarde” se face trimitere la un alt link de dicționar pe net (https://www.linternaute.fr/dictionnaire/fr/definition/clafoutis/) unde se află următoarea definiție: Clafoutis, nom masculin, ”Gâteau fait d'une pâte et de fruits, notamment des cerises.
Exemple : Clafoutis aux cerises, clafoutis aux abricots, clafoutis aux prunes, etc.” Ei bine, încă de atunci am înțeles că în acea înșiruire, ETC se referă și la struguri... Așa că suntem amândouă, cu cele două rețete de ”Clafoutis aux raisins”, cât se poate de corecte, la lingvistică, și la ”cuisine”!

mihaelar63 1

11.11.2018, 21:55

Un dulce care mi-ar placea

RODIMUR 1

11.11.2018, 22:18

Mă bucur foarte mult, Mihaela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Bonet