Desert cornuri pufoase, cu rahat

de RODIMUR in Dulciuri, 24 Iun 2019 | 4078 vizualizari

 

Pentru că soțului meu îi plac mult și-i amintesc de copilărie, eu fac adeseori cornuri pufoase și bune, a căror rețetă o tot îmbunătățesc, pe măsură ce trece timpul. De această dată am umplut cornurile cu rahat tricolor și tare bune au mai fost, cu un pahar de lapte, sau o ceașcă de cafea (de fapt, mai sunt încă, pentru că nu s-au terminat...).
Din ingredientele de mai jos am făcut 16 cornuri pufoase, de dimensiune medie.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 4 lingurițe încărcate de zahăr tos fin
  • 200 ml de lapte cald
  • 1 ou
  • 50 grame de unt
  • 1/2 linguriță de sare extrafină
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de coajă răzuită de limetă
  • făină albă pentru modelat
  • 1-2 linguri de zahăr pudră, de presărat pe planșeta pe care tăiați rahatul (ca să nu se lipească)
  • Pentru umplutură:
  • rahat tricolor de fructe
  • Pentru decor:
  • 1 ou, pentru uns
  • 3-4 linguri de susan
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cornuri pufoase, cu rahat:

Mai întâi se face un aluat potrivit de moale din: făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, vanilie, 1 ou, unt, coajă răzuită de limetă și lapte cald. Când toate ingredientele sunt încorporate, se adaugă uleiul, pentru desprinderea aluatului de pe mâini și se mai frământă 3-4 minute. Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la dospit, timp de 35-40 de minute, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Între timp se taie rahatul pe o planșetă pe care s-a presărat zahăr pudră, ca să nu se lipească.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă 2 minute, pentru eliberarea bulelor care l-au umflat și apoi se porționează în 16 bucăți egale, care se depun pe planșeta înfăinată, până ce vor fi modelate.

Fiecare bucată de aluat se întinde cu sucitorul sub forma unui triunghi cu înălțimea de aproximativ 20 cm, cu vârful în sus și se pun bucățelele de rahat, la baza triunghiului. Se rulează aluatul, dinspre baza triunghiului spre vârf, întinzând ușor de capete și răsucindu-le colțurile spre interior, pentru a da cornului forma frumoasă de semilună.

Se procedează la fel până se fac toate cornurile, care se depun pe tava în care s-a întins în prealabil hârtie de copt, la 3-4 cm distanță unul de celălalt, pentru că vor mai crește în cuptor.

Se ung cornurile cu ou și se presară susan, după care se dă tava la cuptorul încălzit în prealabil, la foc mediu, pentru 15-17 minute, până ce se rumenesc frumos și uniform.

Se scot cornurile din cuptor și se lasă să se răcească, înainte de servire.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească ușor și repede, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, laptele trebuie să fie cald, drojdia proaspătă și sfărâmicioasă, iar untul trebuie să fie moale.

2

Pentru ca drojdia să activeze, nu trebuie să intre în contact direct cu sarea, ci cu zahărul.

3

Pregătiți din timp bucățile de rahat, tăiate pe o planșetă presărată cu zahăr pudră.

4

Aluatul va crește frumos și repede, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

5

După ce aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe planșeta înfăinată și mai frământați-l încă 1-2 minute cu puțină făină, pentru eliberarea bulelor de aer care l-au umflat.

6

Foaia de aluat trebuie să fie de 2-3 mm grosime.

7

Rulați aluatul în jurul bucăților de rahat și întindeți de capetele lui, răsucindu-le spre interior, pentru a da cornurilor forma de semilună.

8

Lăsați un spațiu de 3-4 cm între cornuri, în tava de copt, ca să nu se lipească și să-și strice aspectul, când vor mai crește, în cuptor.

9

Ungeți cornurile cu ou și presărați-le cu susan.

10

Coaceți cornurile la foc mediu, timp de 15-17 minute, în cuptorul preîncălzit, până ce se rumenesc frumos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cornuri pufoase, cu rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

RODIMUR 1

27.06.2019, 18:38

Anuța, se pot face și cu apă simplă, călduță, dar ar trebui mai multe mirodenii și puțin mai mult unt...

Ancutsa 1

02.07.2019, 19:33

De mult nu am mai mancat, ce pofta mi-ai facut! Arata tare bine!

RODIMUR 1

02.07.2019, 20:34

Eu zic că merită, Ancutsa, să mai facem din când în când așa ceva... Mulțumesc frumos pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort Raffaello