Desert cozonac cu rahat

de UrsanMihaela in Dulciuri, 4 Mar 2020 | 2031 vizualizari

 

 
Mie la sarbatori imi place mirosul de cozonac. De aceea in decursul timpului am incercat diverse retete, unele au iesit bune altele mai putin. Astazi va prezint o reteta de framantare a aluatului cu ajutorul robotului de bucatarie si de dospire a aluatului in cuptor, nu pe masa intr-o incapere incalzita

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat :
  • 1 kg faina 000
  • 50 g drojdie proaspata
  • 350 ml lapte caldut
  • 250 g zahar
  • 4 oua
  • 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 15 g sare
  • 2 lingurite coaja de lamaie
  • 1 lingurita coaja de portocala
  • Pentru umplutura :
  • 300 g rahat
  • Pentru a unge cozonacul :
  • 1 galbenus
  • 50 ml lapte
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu rahat:

 

Ca sa ne iasa un cozonac bun trebuie sa respectam cateva reguli esentiale :

1-    am scos din frigider cele 5 oua ;

2-    am adus faina din camara si am cernut –o ;

3-    lamaia si portocala le-am spalat si le-am sters pe urma le –am ras ;

4-    laptele  l-am incalzit usor, ca de paine .

Preparare aluat :

La inceput am pregatit maiaua.

Am pus drojdia, 100 ml lapte, impreuna cu o lingurita de zahar intr-un castron si am frecat  cu o lingura si la urma am presarat o lingura de faina. Am lasam acest amestec sa se activeze, cam 10 minute. Maiaua trebuie sa se umfle.

Eu am folosit robotul de bucatarie pentru pregatirea aluatului.

Am pus in bolul din dotarea robotului cele 4 oua intregi, restul de zahar si vanilia. Am pornit robotul echipat cu telul pentru batut spuma si am mixat timp de 5 minute.

Amestecul meu a devenit spumos si mai deschis la culoare.

Am scos telul si am pus paleta pentru mixat, cea triunghiulara, iar in bol am adaugat maiaua, restul de lapte, coaja rasa de lamaie si portocala  cat si 500 g de faina.

Am mixat acest preparat timp de 5 minute rezultand un aluat subtire ca cel pentru clatite  

In continuare am pus restul de faina si sarea.

Am scos paleta pentru mixat si am pus carligul special pentru framantat .

Am folosit robotul va viteza 2 si am framantat aluatul timp de 10 minute .

Am oprit robotul.

In acest moment aluatul este lipicios si a fost nevoie sa il cobor de pe carlig.

Dupa ce am coborat aluatul, am acoperit bolul cu o folie si am lasat aluatul sa se odihneasca 10 minute, deoarece trebuie sa se odihneasca si robotul.

Urmatorul pas este incorporarea grasimii in aluat. Eu am pus 100 ml ulei si 100 g unt  topit.

Am reiceput framantarea aluatului si am turnat din amestecul de ulei cu unt si nu am turnat urmatoarea repriza pana nu s-a incorporate in aluat acest amestec . Am repetat turnarea de cateva ori pana am terminat aacest amestec. Aceasta etapa de framantare dureaza cam 20 de minute  si am turnat amestecul ulei –unt in 4 etape.

Am dat cu paleta de silicon pe peretii bolului robotului ca sa nu ramana aluatul lipit pe periti. In  acest timp robotul e oprit din framantare.

Dupa aceasta framantare aluatul a neted, nelipicios si elastic.

Acum urmeaza prima dospire a aluatului . 

Am uns cu putin ulei palmele si am luat aluatul si i-m dat o forma de bila si am pus fata neteda deasupra . Am acoperit  bolul cu o punga de plastic adecvata ca marime.

Intre timp am preincalzit cuptorul la 50° C si pe urma am l-am decuplat in momentul cand am bagat bolul cu aluatul  acoperit cu punga de plastic.

Aluatul a stat la dospit cam 30 - 40  minute.

Dupa ce au trecut cele 30- 40 de minute am scos aluatul din cuptor si din bol si l-am pus pe blatul de lucru, blat ce a fost uns cu ulei in prealabil .  Am intins aluatul sub forma dreptunghiulara avand grosimea de 1,5 - 2 cm. Vom observa ca se aude un fasait, asta inseamna ca ies gazele care s-au format prin dospire.

Am impaturit aluatul in trei, aducand partile laterale peste partea din mijloc. Am obtinut un dreptunghi lung, iar capetele acestui dreptunghi le adun spre partea din mijloc ( se procedeaza ca la aluatul de paine neframantata ) .Acest mod de impaturire ajuta la formarea acelor pale sau suvite  care sunt foarte appreciate la cozonac sau paine.

Am acoperit iar aluatul cu o alta punga de plastic si l-am lasat la odihna 10 minute pe blatul de lucru.           

Am impartit aluatul in 4 parti egale . Fiecare portie am modelat – o ca o bila si am pus –o pe blatul de lucru care e usor uns . La fel si mana mea este usor unsa, ca altfel se lipeste aluatul de mana si nu pot manevra cum vreau eu aluatul .

Daca aluatul a fost bine framantat si dospit acum  vedem pe suprafata lui mici basicute.

Am acoperit fiecare bila cu o punga de plastic  si am lasat aluatul inca 10 minute la odihna.

Din aluatul pe care il am pot face doi cozonaci pusi in tavi de 30x10x10x cm, dar eu nu am avut aceste tavi de aceea am pus in ce am avut.

In timpul cand aluatul e la odihna am tait rahatul in bucatele potrivit de mari.

Acum am luat o bila de aluat si cu mainile unse cu putin ulei am intins un dreptunghi cam de 40x25 cm, am pus bucatelele de rahat peste acest aluat si pe urma am rulat aluatul formand un sul . Am luat rand pe rand bilele si le-am transformat in rulouri.

Aceste rulouri le impletim doua cate doua , o impletitura lejera  si le asezam in formele de cozonaci.

Inainte de a pune aluatul in forme am tapetat formele cu hartie de copt.

Am folosit iar pungi de plastic si am bagat formele de cozonac cu aluat in ele in pungi de plastic.

Am pus aceste forme in cuptorul preincalzit la 50° C si declupat  la dospit pentru  o ora si jumate .

Am scos formele cu aluatul frumos crescut si le lasam in pungi pana incalzim efectiv cuptorul pentru coacere.

Pentru a avea cozonaci perfect copti trebuie sa punem cuptorul la 180° C si reglam butonul cu modul de venire  caldurii sus, jos si ventilatie ( la un cuptor electric ).

Acum avand cuptorul pregatit ma ocup de cozonaci, ii scot din pungi si ii ung cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte  folosind pensula din dotare. Aceasta ungere se face doar cu cateva secunde inainte de a baga cozonacii in cuptor.

Am bagat cozonacii pe sina cea mai de jos a cuptorului si i-am copt timp de 20 de minute la 180° C. Cozonacii incep sa se rumeneasca la suprafata. De acum punem hartie de copt peste cozonaci ca sa nu se arda si aceasta hartie de copt o putem fixa cu scobitori ca sa nu zboare hartia prin cuptor, deoarece avem ventilatorul pornit. Scadem temperatura cuptorului la 170° C si mai avem de asteptar 20 -25 minute.

Acum ca am cozonacii copti ii scot din cuptor si ii las in tavi pentru inca 5 minute pe urma ii scot si din tavi si ii pun pe un gratar de prajituri  avand grija sa indepartez hartia de copt .

Trebuie sa punem cozanacii culcati pe o parte pe gratar pentru 10 minute, pe urma ii intoarcem pe partea cealalta tot pentru 10 minute si repetam de cateva ori aceasta manevra ca ai nostrii cozonaci sa nu iasa turtiti.

Dupa ce s-au racit suficient pe indelete ii pun in formele in care s-au copt si ii depozitez in camara acoperiti cu un prosop curat de bucatarie.

Acum pot fi taiati cu un cutit de paine.

 

TIPS-URI

1

se poate folosi doar ulei,nu e neaparata nevoie sa faceti combinatia de ulei cu unt

2

 se poate folosi si o alta umplutura : nuca, cacaua sau combinat nuca-cacao-rahat 

3

se poate presara zahar tos, bucatele de nuca sau ce mai doriti 

4

nu se deschide cuptorul in primele 20 de minute 

5

nu se rupe imediat cozonacul dupa ce l-am scos din cuptor

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Bile (din blat, chec sau prajitura ramasa)