Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie

de mirela0911 in Prajituri, 14 Feb 2021 | 3366 vizualizari

 

Sunt bune si calendarele la ceva! :D De ce zic asta? Pentru aceasta reteta m-am inspirat de pe un calendar, calendarul de la Gyermelyi in care sunt retete fel si fel in fiecare luna. Asta insa mi-a atras cel mai mult atentia asa ca am si executat-o, cu unele mici modificari dar a iesit un deliciu.

 

INGREDIENTE

Pt. blat:

  • 700 g faina alba
  • 2 oua
  • 50 g unt moale
  • 15 g drojdie proaspata
  • 50 g zahar
  • 300-400 ml lapte
  • 1/2 lgt sare
  • coaja de lamaie rasa

Pt. umplutura:

  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 1 lg scortisoara
  • 1 ou pt uns

Pt. insiropat:

  • 250 ml lapte
  • 60 g zahar
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie

Pt. sosul de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • 20 g amidon
Portii: 33
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie:

Aluatul: In bolul mixerului se pune faina, sarea, ouale batute si coaja de lamaie. Separat se incalzesc 100 ml lapte in care se pune 1 lgt zahar si 2 lg faina. Se adauga drojdia zdrobita. Se amesteca bine si se lasa la crescut. Se toarna maiaua peste faina si se porneste mixerul la viteza mica. Restul de lapte si zahar se incalzesc usor si se amesteca pentru a se dizolva zaharul apoi se toarna incet peste faina. Se mareste viteza, se adauga si untul si se lasa in jur de 5 minute. Cand este gata, se acopera bolul cu folie alimebntara si se pune la loc calduros pentru a-si mari volumul.

Umplutura: Nuca macinata se amesteca cu zaharul si scortisoara. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei.

Dupa ce a dospit, se imparte aluatul in doua. Se ia o bucata si se intinde pe masa infainata in forma dreptunghiulara. Se unge foaia cu jumatate din cantitatea de unt. Se presara deasupra nuca. Se ruleaza cat mai strans pe lungime apoi se taie in felii de cca 2 cm latime. La fel se procedeaza si cu restul de aluat.

Se asaza rulourile in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta intre ele. Se acopera si se lasa 20 de minute sa creasca. Dupa ce au trecut cele 20 de minute, se ung rulourile cu oul batut si se dau la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30 de minute. 

Intre timp se prepara siropul: Laptele se incalzeste cu zaharul si coaja de lamaie.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, se scoate tava din cuptor si se insiropeaza. Se toarna peste rulouri laptele fierbinte. Se da tava din nou la cuptor pentru inca 10 minute. Se scoate apoi din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Sosul de vanilie: Se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Galbenusurile se freaca bine cu amidonul si putin lapte rece. Cand incepe sa fiarba laptele, se toarna crema de galbenusuri, amestecand continuu cu un tel. Cand sosul incepe sa se ingroase usor, se stinge focul si se mai amesteca pentru a nu face crusta.

Se serveste cuibul de viespi alaturi de sosul de vanilie caldut, cu fructe alaturi. Un deliciu.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se poate prepara acest sos si cu un praf de budinca de vanilie, adaugand putin mai mult lapte decat este indicat pe plic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

COMENTARII (13)

Constelatialeu 1

15.02.2021, 22:22

Viespoiul unde este ?

oanapl 1

16.02.2021, 20:09

Servesc și eu o prăjiturică. Arată foarte bine!

dantes 1

17.02.2021, 11:14

Bune!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cubulete delicioase