Desert haios

de Sidy in Prajituri, 3 Ian 2012 | 106933 vizualizari

 

Haioşul este cu siguranţă al Ardealului. Luat de românce de la unguroaice. În maghiară, hai înseamnă grăsime, ceea ce haioş s-ar putea traduce prăjitură cu foiţă şi untură. Este o delicatesa ungureasca , un foietaj delicat si delicios, cu milioane de foite cu magiun de prune, bun si gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva, cateva ceasuri bune. Reteta este incercata de nenumarate ori si bineinteles ca o am de la mama.

 

INGREDIENTE

  • 800 g faina
  • 500 g osanza (untura)
  • 6 galbenusuri
  • 10 linguri smantana
  • 10 linguri vin
  • 1/2 lingurita sare
  • magiun de prune
  • nuca macinata
  • zahar praf pentru pudrat
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert haios:

Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Daca nu avem osanza putem folosi untura de porc dar nu iese o prajitura atat de fina...

Luam 250 g din faina si pe care o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.

Din restul de faina cu galbenusurile, smantana, vinul si sarea facem un aluat pe care il framantam bine.

Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina cum se vede in imagini.

O impaturim cum se vede in poze. Repetam operatiunea de trei ori.

Dupa fiecare data, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el. Il lasam in camara 15 minute.

La final intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc.

Umplem dreptunghiurile cu magiun sau cu nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust (putem pune si coaja de lamaie rasa).

Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare , le fixam cu cate o scobitoare.

Dam la cuptorul dinainte preincalzit cam la 160 de grade C pentru aproximativ 45 de minute pina se rumenesc deasupra.

Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava pentru ca lasa grasime in tava.

Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.

Pofta mare !

 

TIPS-URI

1

Este o prajitura mai pretentioasa dar deosebit de buna, care merita munca!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert haios" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 801 lei
2799.99 lei
1999.00 lei

COMENTARII (25)

ligia_hansyy 1

07.11.2012, 00:51

oana_irina_02 1

30.03.2013, 09:21

Felicitari...arata foarte bine si cu siguranta sunt si foarte bune...o sa incerc si eu aceasta reteta

ryta 1

14.05.2014, 15:58

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu morcovi și nuci - Deliciu aromat și pufos

pe 10.04 la 18:06

Pască fără aluat - Rețeta simplă și delicioasă pentru Paște

pe 10.04 la 10:56

Friptură de pui cu leurdă - Rețeta gustoasă și ușor de făcut

pe 09.04 la 08:39

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 09.04 la 08:34

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cornulete cu nuca