Desert pasca cu branza si smantana

de Criss in Dulciuri, 16 Apr 2017 | 3282 vizualizari

 

Delicii de Paste
Am facut si eu pentru prima data pasca cu aluat de cozonac si umplutura delicioasa de branza, smantana, vanilie, stafide, coaja de lamaie. In zona noastra nu se face, sau nu se facea asa ceva, asa ca pana acum, nici n-am mancat vreodata acest gen de pasca. Eu intotdeauna am asociat notiunea de pasca cu painea (pasca) aceea evreiasca fara drojdie, facuta doar din faina si apa si care se mai numeste si painea saracilor. Sau, am mai mancat pasca cu branza sarata, facuta cu aluat de paine si pe care o facea mama unei prietene si colege de liceu. Cand imi aducea colega mea pasca facuta de mama ei, mi se parea ceva incredibil de bun. Dar abia de cativa ani, de cand am devenit blogger culinar am aflat ca mai exista si acest fel de pasca. :D Si abia acum, intr-un tarziu, a ajuns pe lista.
Delicioasa! Desi poate parea ceva complicat de facut, va asigur ca nu e deloc asa, mai ales daca aveti si un ajutor in bucatarie, cum am eu, masina de paine pe care eu o iubesc si care imi face practic toate aluaturile si ma scuteste de framantat.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat:
  • 450 g faina
  • 100 g zahar
  • 150 ml lapte caldut
  • 2 galbenusuri
  • 50 g unt topit
  • 3 linguri ulei
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 plic drojdie uscata dr. oetker
  • Umplutura: -
  • 400 g branza de vaci
  • 200 g smantana
  • 100 g zahar
  • 100 g stafide
  • 2 linguri faina
  • 3 pua
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingura gris (eu n-am pus, dar ar fi trebuit sa pun)
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert pasca cu branza si smantana:

In cuva masinii de paine, se introduc ingredientele in aceasta ordine: laptele, untul topit, uleiul, galbenusurile, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, faina si deasupra drojdia uscata. Se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire si ea isi va face treaba singura si, dupa o ora si jumatate, aveti un aluat pufos, crescut.


In general la toate prajiturile cu branza, eu folosesc branza Pilos de la Lidl. Dar acum la Lidl, nu am gasit nici urma de branza, asa ca am cumparat de la un alt magazin branza vrac si desi nu parea, era putin cam umeda. Mi-am dat seama dupa ce am copt pasca. Ar fi trebuit sa adaug si gris la compozitie, n-am pus, dar data viitoare, pentru siguranta, am sa pun.
Intr-un bol, amestecam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, adaugam branza si smantana, faina si grisul si mixam pana se omogenizeaza. Adaugam stafidele si coaja rasa de lamaie si in final, albusurile batute spuma.

Asamblare si coacere:

Tapetam o forma de tort cu diametru 26 cm, cu hartie de copt. Aluatul crescut il impartim in doua parti. Jumatate o intindem sub forma de cerc si punem in forma de tort. Cealalta jumatate o impartim in doua parti egale si formam doua snururi pe care le impletim si asezam impletitura in tava peste foaia rotunda. Acoperim tava cu un prosop si o mai lasam 20 minute sa creasca aluatul. In mijloc, turnam umplutura, ungem marginea impletita cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si coacem pasca, aproximativ 50 minute. Dupa 40 minute, verificam si daca marginea e prea "bronzata", acoperim cu folie de aluminiu sau hartie de copt si mai coacem inca 10 minute.
Se taie dupa ce se raceste (preferabil a doua zi), dar la noi timpul asta de asteptare e intotdeauna prea mare, la fel si poftele, motiv pentru care am taiat-o dupa vreo 2 ore.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert pasca cu branza si smantana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Criss 1

19.04.2017, 20:22

Multumesc mult pentru aprecieri. Pot sa spun ca ne-a placut tuturor, asa ca sigur am sa mai fac.

-Licurici- 1

21.03.2018, 09:20

Criss 1

28.03.2018, 08:05

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pasca cu branza dulce si stafide