Desert placinta cu mere, nuci si aluat cu vin

de Ancutsa in Prajituri, 30 Sep 2018 | 3086 vizualizari

 

Pentru că am mers să culegem via şi merele, am pregătit o plăcintă mai mare cu mere, nuci şi aluat cu vin, decorată cu trandafiraşi şi frunzuliţe, pentru toţi cei care au participat, la mine la ţară. Am cântărit merele gata rase, eu am avut două punguţe puse din altă serie de mere culese acum 2 săptămâni, de aprox 1.2 kg în total, deci nepregătite vor însemna mai multe mere. De asemenea, la această cantitate de mere, am considerat suficiente 5 linguri de zahăr.

 

INGREDIENTE

  • Pentru umplutură:
  • 1.2 kg mere rase,
  • 5 linguri zahăr,
  • O jumătate de linguriţă scorţişoară,
  • Pentru aluat:
  • 250 g margarină,
  • Aprox 900 g făină,
  • 1 plic drojdie uscată,
  • 1 linguriţă zahăr,
  • 250 apă minerală,
  • 250 vin alb,
  • 2 linguriţe sare,
  • În plus: 5 linguri nucă măcinată
  • Pentru decorat: sucul de la mere şi 3 linguriţe zahăr vanilat
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert placinta cu mere, nuci si aluat cu vin:

 

 

 Pentru umplutură: eu am avut merele deja pregătite, aşadar le-am scos din congelator şi le-am lăsat la temperatura camerei să se dezgheţe. Mai departe, se călesc merele rase împreună cu 5 linguri de zahăr, iar când sunt fierte şi moi, se dau de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Se lasă la răcit. Apoi se pun merele într-o strecurătoare desupra unui vas adânc, iar sucul care se strânge nu se aruncă, pentru că va fi folositor la final.

 Pentru aluat: se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă puţină făină şi zahărul şi se amestecă pentru a obţine o compoziţie fărâmicioasă. Se face un spaţiu în mijloc, se adaugă drojdia, vinul, apa, sarea şi se omogenizează. Se adaugă făină cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de întins, dar moale şi pufos. Se dă la frigider o jumătate de oră.

 Pentru a lucra mai uşor, se împarte aluatul în două bucăţi inegale: bucata mică pentru bază şi bucata mare pentru deasupra.

Se întinde primul aluat în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi se transferă într-o tavă cu foaie de copt. Se presară nucă măcinată, se repartizează umplutura de mere, apoi se presară iar nucă măcinată. Aluatul în exces se împătureşte peste plăcintă.

Celălalt aluat se întinde în foaie mai grosuţă şi se decupează din el ornamente, pentru a decora plăcinta.  Aceste ornamente sunt mai migăloase, dar mie îmi plac mult. Se unge plăcinta cu sucul lăsat de mere anterior (sau apă) şi se presară zahăr vanilat.

 Se coace, la foc mic spre mediu până se rumeneşte.

 

Timp de pregătire: aprox 1h.

Timp de coacere: aprox 40min.

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: 

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/placinta-cu-mere-nuci-si-aluat-cu-vin.html

TIPS-URI

1

Plăcinta obţinută este destul de mare, are 2 kg şi este suficientă pentru 20 de persoane.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta cu mere, nuci si aluat cu vin" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Ancutsa 1

04.10.2018, 10:29

Multumesc frumos, domnule Dante!

Rocsi 1

04.10.2018, 20:01

Suna bine de tot reteta asta!

Ancutsa 1

08.10.2018, 18:09

Multumesc mult, Rocsi!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert placinta cu mere, de post (varianta dama cu camelii)