Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

de Gherca Daniela in Prajituri, 25 Mar 2022 | 4500 vizualizari

 


O prajitura fina, aromata si nemaipomenit de gustoasa, ciocolata cu zmeura se impaca perfect, nu mai zic de aspect...
Totul a pornit de la 4 albusuri care tot le invarteam de ici-colo, altfel nu faceam eu asa minunatie :))
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat: 18/28cm
  • 4 albusuri
  • putina sare
  • 80g zahar
  • esenta de rom
  • 50g unt
  • 85g ciocolata 55% cacao
  • 150g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 1 ceasca cu apa
  • zahar dupa gust
  • esenta de vanilie
  • Pentru mousse-ul de zmeura:
  • 200g coulis de zmeura (preparat de mine si tinut la congelator in pungute)
  • 2 foi de gelatina
  • 200g smanatana pentru frisca
  • 1 lingurita zahar pudra
  • Pentru mousse-ul de ciocolata:
  • 100g ciocolata cu lapte si aroma de caramel (foto)
  • 100 frisca lichida fierbinte
  • 1 foaie si jumatate de gelatina
  • 100ml frisca lichida rece
  • 1 lingurita zahar pudra
  • Pentru glazura
  • 50g ciocolata cu lapte/ neagra sau de care va place
  • lapte
  • Pentru presarat deacupra am folosit bucati de biscuti oreo cumparat la punga!
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata:

Pentru blat:
       Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma.
       Separat, topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi, apoi dam deoparte sa se racoreasca.
       Intre timp cernem faina cu praful de copt si le adaugam peste bezeaua de albusuri amestecand cu o paleta de jos in sus, iar la final turnam ciocolata topita in fir subtire si omogenizam.
       Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si dam prajitura la cuptor pentru circa 20 minute la 170°C.

Pentru sirop:
       Incalzim intr-un ibric apa, zaharul si vanilia pana da in clocot, apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca.
  Pentru mousse-ul de zmeura: Incalzim coulis-ul de zmeura atat cat sa fie suportabil la deget si adaugam gelatina hidratata in apa rece. Omogenizam si lasam sa se raceasca. Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma apoi adaugam zmeura racita si omogenizam.   Pentru mousse-ul de ciocolata:     Frisca lichida fierbinte o turnam peste ciocolata, lasam cateva secunde si amestecam pana omogenizam compozitia, adaugam gelatina si amestecam pana cand sunt topite in totalitate.      Trecem ciocolata printr-o sita si o amestecam cu frisca batuta cu putin zahar pudra si omogenizam.  
Glazura:  Intr-un bol punem ciocolata impreuna cu 2 linguri de lapte si dam la microunda pentru cateva secunde, amestecam mai des pana este topita in totalitate, iar pentru a obtine o glazura frumos curgatoare, mai adaugam lapte in functie de cat de lichida o vreti.
Cremele si glazura le facem in momentul in care trebuie turnat in tava!   Asamblare:
In tava in care am copt blatul am pus folie de plastic in interior, am asezat blatul, insiropam bine si tunam crema de zmeura, dam la rece 1 ora, apoi punem crema de ciocolata, dam din nou la rece si apoi ii turnam glazura si presaram "firimituri" de biscuiti oreo. Dam la rece pana a doua zi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

Rahela Velicu 1

29.03.2022, 20:49

Lau 1

30.03.2022, 19:24

mirela0911 1

25.04.2022, 18:39

Minunat arata!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Reteta de preparare a papanasilor cu frisca si finetti