O prajitura delicioasa pentru cafeaua de dimineata! Buuuuna de te lingi pe degete...pe toate!:)))))))
Blat:
Crema de cafea:
Sirop de cafea:
Glazura de ciocolata:
Prajitura cere timp pentru preparare, asa ca va trebui sa va inarmati cu rabdare!
Blat: Topim untul, stingem focul si punem ciocolata rupta in bucati, amestecam bine si lasam la racit. Adaugam smantana si omogenizam compozitia.
Mixam ouale cu zaharul si vanilia 10 minute pana isi dubleaza volumul. Turnam compozitia de ciocolata si mixam in continuare, adaugam faina, nessul si praful de copt si mixam bine.
Tapetam forma patrata cu inel detasabil cu foaie de copt si turnam aluatul. Coacem pana trece testul scobitorii, la mine a durat 40 de minute la foc potrivit (180 grade, program de patiserie).
Am racit blatul apoi l-am portionat in 3 straturi. Pentru a fi mai usor de taiat poate fi sectionat in doua sau in patru pe verticala si apoi fiecare bucata pe orizontala in 3 felii.
Cat blatul a stat la cuptor m-am ocupat de crema de cafea: Se pune laptele la foc sa se infierbante (nu sa fiarba!). In bolul de mixer am pus ouale cu zaharul, amidonul si lingura de ness. Am mixat bine si apoi am turnat deasupra laptele fierbinte si am continuat sa amestec ca sa omogenizez bine totul. Am pus din nou crema in vas pe foc si am tinut-o pana s-a ingrosat, nu dureaza mult. Tragem vasul de pe foc si punem toata smantana. Amestecam repede cu telul si apoi cu mixerul si mai lasam sa dea cateva clocote. Racim crema ( la frigider sau intr-un vas cu apa rece) si apoi o punem 3 minute din nou la mixer.
Siropul de cafea il pregatim pe loc cand ne apucam de insiropat prajitura. Facem cafeaua (eu o fac la esspresor), combinam intr-un vas cu apa, zaharul si esenta de rom si dam siropul intr-un clocot.
Asamblam prajitura:
Punem primul strat de blat, insiropam bine, deasupra crema, apoi din nou blat, il insiropam si din nou punem crema, apoi asezam ultimul blat pe care il insiropam.
Pregatim glazura: Punem pe foc intr-o craticioara untul, il topim, tragem vasul de pe foc, adaugam ciocolata, apoi omogenizam bine si punem smantana si la sfarsit mierea. Amestecam bine si turnam peste prajitura. Lasam minim 3 ore prajitura la racit, eu as zice mai bine peste noapte...a doua zi savurati-o lingurita cu lingurita la cafea! Merita!!!
1
Daca doriti puteti folosi la insiropat doar cafea concentrata fara apa, de voi depinde :)
2
Am folosit o forma patrata cu inel detasabil de 25/25 cm