Desert prajitura cu foaie sfaramata

de Merisor in Prajituri, 9 Mar 2014 | 56155 vizualizari

 

Este de fapt prajitura Katy, dar cum nu am respectat intocmai reteta, am denumit-o simplu " Prajitura cu foaie sfaramata" Este prima data cand o fac si sunt tare incantata de cat de buna a iesit!

 

INGREDIENTE

Pentru 3 foi:

  • 3 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri smantana
  • 3 linguri lapte
  • 600 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita sare

Pentru crema:

  • 200 gr unt
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 1 foaie sfaramata
  • 350 gr gem de caise
  • 100 ml lapte
  • 50 gr zahar
  • 1 varf lingurita sare

Pentru bezea:

  • 3 albusuri
  • 120 gr zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 varf lingurita sare

Pentru decor:

  • 50 gr nuca macinata grosier
  • 50 gr ciocolata rasa
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu foaie sfaramata:

Foi: Mixam untul moale, tinut la temperatura camerei, cu galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza, apoi adaugam smantana mixand in continuare, laptele, esenta, sarea si la final faina amestecata cu praful de copt.

Va iesi un aluat usor de intins si nelipicios pe care il vom lasa 10-15 minute sa se odihneasca, dupa care vom intinde 3 foi si le le vom coace pe dosul tavii pentru 5-6 minute pe fiecare, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ( sau in functie de cuptorul fiecaruia, pana se rumenesc frumos deasupra). Eu am folosit o tava de 25/36 cm. Lasam foile coapte sa se raceasca.

Crema: Sfaramam una din foile racite, pe cea mai urata de regula, dar mai lasam si bucati mai mari sa iasa crema mai aspectuoasa si sa arate bine cand portionam prajitura. Punem bucatile de foaie intr-un bol.

Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu untul, zaharul, laptele si putina sare.

Amestecam continuu pana cand se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele, apoi ridicam vasul de pe foc si il dam putin la rece, dar nu lasam sa se raceasca de tot, ci atat cat sa suporte degetul la incercat. Rasturnam ciocolata peste foaia sfaramata, amestecam bine, apoi adaugam gemul de caise, omogenizam si ungem cu aceasta crema una din foi, iar pe cealalta o asezam deasupra.

Acoperim ultima foaie de prajitura cu folie alimentara, asezam o greutate deasupra (eu am pus DEX-ul) si dam prajitura la rece pentru cateva ore, pana cand se vor inmuia foile si se va putea portiona. Eu am facut-o seara si am tinut-o pana dimineata.

Cand foile se pot portiona, preparam bezeaua mixand albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si picuram din cand in cand zeama de lamaie.

Intindem bezeaua peste prajitura si ornam cu ciocolata rasa si nuca macinata.

Dam din nou prajitura la rece 30-40 de minute, apoi o putem portiona.

Se poate portiona si imediat, dar este mai buna cu bezeaua rece.

 

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de zahar folosita la crema variaza in functie de gustul fiecaruia si de cat de dulce este gemul de caise.

2

Smantana din aluatul pentru foi este optionala, eu am pus stiind ca foile devin sfaramicioase daca au in compozitie iaurt sau smantana.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foaie sfaramata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (66)

Retete cu Margareta Cismasiu 1

12.12.2014, 20:40

Minunata.Delicioasa.E prajitura copilariei mele.Era preferata mea.In caietul mamei se numea Prajitura cu spuma.

retete bune 1

08.04.2015, 19:14

hm,ce bine arata! Cred ca este foarte buna

miki_a 1

14.09.2015, 14:50

Ce bine e cand cineva mai scoate de la naftalina retete atat de frumoase si bune!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cordon bleu cu dovlecei la cuptor

de Rocsi 9

ieri la 20:27

Tartă cu frișcă și fructe - Deliciul pufos și cremos care te cucerește

pe 02.05 la 10:06

Chec cu cacao și ciocolată albă - Desert rapid și delicios

pe 02.05 la 09:29

Tartă cu cartofi - Cea mai simplă și savuroasă rețetă

pe 02.05 la 09:26

Sendvișuri reinterpretate la cuptor - Super gustoase și ușor de făcut

pe 01.05 la 08:32

TOP
utilizatori

oanapl

2000 puncte

Valclaudia

107 puncte

vasimur

81 puncte

RODIMUR

56 puncte

MotanLaOale

49 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura racoroasa cu mure si frisca