Îmi doream de multă vreme să experimentez o prăjitură sau un tort cu morcovi dar aveam o reținere de teamă să nu aibă vreun gust ciudat. Am folosit pentru aceste foi, morcovi galbeni și violet și am fost plăcut suprinsă că au un gust plăcut. Am pregătit și o cremă de lămâie și o glazură de ciocolată, iar ai mei au mâncat cu plăcere și am stabilit să o repet curând.
Foile:
Mai întâi se fierb morcovii care vor intra în componența aluatului. Așadar, în două vase separate cu 300 ml apă fiecare, se adaugă morcovii galbeni, respectiv violeți, curățați, spălați și dați pe răzătoare. Morcovii violeți au o culoare foarte intensă, de aceea se folosește o cantitate mai mică. După ce s-au fiert, se lasă la răcit cât să putem lucra cu ei, apoi se pasează la blender sau cu o furculiță.
Se bat albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenușurile, uleiul, 5 ml îndulcitor, praful de copt și 5 linguri de făină, omogenizând. Din compoziția rezultată, 2/3 se amestecă împreună cu piureul de morcovi galbeni + 2 linguri de făină, va rezulta o culoare galben-pai. Iar 1/3 se amestecă împreună cu piureul de morcovi violeți + 1 lingură de făină, va rezulta o culoare verde-gri. Astfel, se coc, pe rând, 2 foi galbene și 1 verde-gri, într-o tavă pregătită cu foaie de copt, aprox 15 min, la foc mediu, fiecare foaie.
Crema de citrice:
Ce este mai aromat la portocale decât sucul, iar la lămâie, coaja? De aceea, se adaugă într-o crăticioară laptele, făina, 2,5 ml îndulcitor, sucul portocale, coaja de lămâie, se fierbe amestecul pe foc mic, amestecând mereu cu un tel, să nu facă cocoloașe. când s-a îngroșat ca o budincă, se dă crema de pe foc, se adaugă untul, se amestecă bine și se lasă la răcit. După aceea, se adaugă 150 ml frișcă lichidă și se amestecă maxim un minut, cu mixerul.
Pentru însiropat, se prepară o cafea mai slabă din 300 ml apă, 2 lingurițe de cafea, se lasă la răcit și se strecoară.
Glazura:
Se pun într-un ibric laptele și cele două feluri de ciocolată, se amestecă pe foc mic până se topește, apoi se dă deoparte și se continuă amestecare până se omogenizeză. Se lasă 10 minute la răcit.
Montare și decor: se însiropează delicat foile, se distribuie uniform crema, apoi se toarnă glazura de ciocolată peste prăjitură, nivelând cu o spatulă. Se dă la rece o jumătate de oră, până se încheagă un pic. Se bate cu mixerul frișca lichidă (aprox 100 ml) și se ornează prăjitura după plac. Se decorează cu inimioare de zahăr.
Sfaturi și ponturi:
Să nu vă închipuiți că foile vor avea culori intense de galben și violet, ci vor ieși galben-pai și un verde-gri, trebuie să țineți cont că sunt culori naturale (nu chimice) și oxidează în contact cu aluatul (care conține ouă, făină etc). La fel veți observa și dacă ați folosi zeama de la dulceața de vișine, de exemplu. Însă vă puteți bucura de culori naturale, altfel decât ceva obișnuit, foile sunt gustoase și pot mânca fără grijă și copiii.
Timp de pregătire: 1h 30min
Timp de coacere: 45 min (15 min x 3 foi)
Porții: 12
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: