Nu este Tiramisu reţetă originală, dar am denumit astfel această prăjitură, pentru că, plecând de la rețeta de bază, pe care am urmat-o adeseori, am adus unele modificări, în funcție de preferințele și gusturile mele. Deci, am plecat de la Tiramisu și am ajuns la prăjitura gen Tiramisu pentru că:
- îmi plac prăjiturile mai dulci și am simțit nevoia să adaug caise din dulceață peste primul strat de cremă (crema de mascarpone mi se pare puțin cam fadă);
- cafeaua tare (din care nu prea am voie să beau, fiind cardiacă) am înlocuit-o cu cafea decofeinizată și am îmbogățit-o/parfumat-o cu lichior de zmeură;
- pentru că nu-mi place ideea de a îngurgita cacao pudră crudă (care este amară și nu-mi place), am presărat deasupra prăjiturii fulgi de ciocolată dulce.
Aceasta este propunerea mea, justificată, de prăjitură gen Tiramisu, iar fiecare este liber să aleagă rețeta care îi convine. Mie mi s-a părut mult mai bună decât Tiramisu original, din care am mâncat de atâtea ori. Și numai așa voi face de acum înainte...
Se fierb 2 linguri de cafea decofeinizată, cu 3 linguri de zahăr și 300 ml apă. Se lasă la răcit.
Se separă gălbenușurile de albușuri și se mixează cu 125 grame de zahăr tos fin, până se fac spumă. Se încorporează cele două linguri de lapte, după care se dă compoziția la bain-marie, la foc mic, până se îngroașă.
Crema de Mascarpone se omogenizeză într-un bol, încorporând puțin câte puțin compoziția de gălbenușuri, până la uniformizare și având grijă să nu se formeze cocoloașe.
Se face frișca din smântâna mixată bine cu 2 linguri de zahăr tos fin și se încorporează treptat în crema de Mascarpone și gălbenușuri.
Cafeaua răcită se strecoară prin sită și se adaugă lichiorul.
Se montează prăjitura. Într-o tavă mai înaltă se aranjează primul strat de pișcoturi înmuiate timp de o secundă în cafeaua amestecată cu lichior.
Peste stratul de pișcoturi se toarnă 1/2 din crema pregătită, după care se pun fructe din dulceață, fără sirop.
Se aranjează al doilea strat de pișcoturi și se toarnă peste el restul de cremă. Se nivelează crema și se decorează cu fulgi de ciocolată, după care se dă tava la frigider. Se servește a doua zi, porționată după cum doriți.
1
Pentru frișcă, folosiți smântână grasă, de la particulari, pentru că este mai bună.
2
Aveți grijă să nu insistați prea mult la mixarea smântânii pentru frișcă, deoarece se poate transforma în unt.
3
Nu țineți mai mult de o secundă pișcoturile în cafea, pentru că se înmoaie prea tare.
4
Puteți pune orice fructe din dulceață vă plac.
5
De asemenea, lichiorul este la alegere.
6
Pentru decor, puteți alege și alte variante, după cum doriți.