Desert prajitura Iustina

de Constelatialeu in Prajituri, 18 Ian 2020 | 8097 vizualizari

 

Iustina este verisoara lui Vali si fina noastra, de Craciun am mancat la ea o prajitura ( a dat si la pachet ca asa se face la nasi....:))))))))))))) si uite asa am botezat prajitura asta Iustina, eu am mai umblat pe ici pe colo la reteta, am adaugat si galbenus de ou in crema si in blat zeama de portocala.
Bunatati de Craciun.

 

INGREDIENTE

  • Blat ( tava 24/32 cm)
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri zeama de portocale
  • un praf de sare
  • Crema
  • 350 g unt cu 80% grasime
  • 150 g zahar farin
  • 300 ml zeama de portocala
  • 2 linguri zahar
  • 2 galbenusuri
  • 10 g gelatina + 3 linguri zeama portocale
  • Sirop
  • zeama de portocale
  • Decor
  • feli de portocala
  • banuti de ciocolata neagra
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Iustina:

Am cumparat o plasa de 3 kg de portocale si le-am folosit pe toate, au avut coaja destul de groasa.

Blat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 24/32 cm tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul le-am mixat pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat zeama de portocale si faina si am omogenizat, la final am incorporat albusurile batute spuma, cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in tava, am nivelat si apoi am bagat tava la cuporul preincalzit la 180 grade  setat cu functia pentru copt blaturi ( cuptor electric), am setat ca timp de coacere 23 mim. Dupa ce blatul s-a copt, l-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca cat timp am facut crema.

Crema : Untul il scoatem de seara din frigider, eu l-am taiat bucatele mici si l-am lasat sa se inmoaie pana a doua zi cand am facut crema. Am mixat bine untul apoi am adaugat zaharul farin si am comtinuat sa mixez pana am obtinut o spuma fina.  Gelatina am hidratat-o cu 3 linguri de zeama de portocale.Separat am stors portocalele pana am obtinut 300 ml zeama  . Intr-un castron de inox am pus cele 2 galbenusuri, cele 2 linguri de zahar si zeama de portocale, am omogenizat si am pus castronul pe baie de abur, am amestecat continuu cca 20 min, apoi am luat de pe foc castronul si am adaugat gelatina hidratata amestecand bine. Ca sa reduc timpul de racire, am pus castronul in chiuveta cu apa rece si am amestecat pana ce amestecul s-a temperat suficient sa pot sa-l incorporez in untul moale. Am pus cate 2 linguri am mixat 1 min, apoi iar 2 linguri iar mixat, asa pana am incorporat tot amestecul de ou+zahar+zeama de portocala+gelatina. Am obtinut o crema spumoasa si delicioasa.

Restul de portocale le-am stors si am strecurat zeama, la crema nu am strecurat zeama am lasat-o asa si cu parti din pulpa.Cu zeama obtinuta am insiropat blatul dupa ce l-am taiat in doua. Am asezat prima parte de blat, am insiropat-o apoi am intins jumatate din crema, peste care am pus al doilea blat insiropat, am intins restul de crema si am ornat cu jumatati de portocala si banuti de ciocolata neagra. Acum sta cuminte la rece pana maine cand o voi sectiona.

TIPS-URI

1

raddare,rabdare, nu ne grabim si sigur ne iese totul cum trebuie

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Iustina" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Semiluna cu gem si ciocolata