Indraznesc si eu sa-i raspund Doamnei Ina: "Strudel" inseamna in germana "vartej", iar adverbul corespunzator "gestrudelt" = "invartit"; de aici vine denumirea (traducere directa) placintei "Invartita" moldovenesti. Caci "Strudel"-ul clasic (sec XVII - XVIII) era o rulada cu foaie din aluat cu drojdie (evtl. branza de vaci), umpluta dulce (mere, branza, mac, nuca, povidla etc) sau din aluat cu cartofi, umpluta sarat (ciuperci, carne, dar si mai des varza acra) si apoi coapta sau chiar fiarta (la abur) dupa umplere. La portionare aparea sectiunea in forma de vartej (melc). Folosirea foilor de aluat ultra-subtiri "de strudel", adica gen "filo" sau "yufka" se datoreaza influentei ulterioare, culturale si culinare otomane; originea acestor foi este insa in Orientul Apropiat. In reteta clasica austriaca de Strudel nu se foloseste aluat foietaj ("frantuzesc" ).