"Retete pascale"
Acest tort are toate combinatiile pentru a fi apreciat si de cel mai pretentios devorator de dulce, un blat cu o textura densa, ciocolatoasa, usor umed si foarte gustos, iar cremele sunt delicate si deloc dulci, cu un gust placut de cafea si o tenta de vanilie se impreuneaza perfect! Eu zic ca v-am dat o idee pentru cei care inca nu v-ati hotarat in privinta unui tort de Paste! Este simplu, iar in privinta decorului este dupa imaginatia fiecaruia, eu am ales un cosulet cu oua de ciocolata!
Pentru blat:
Intr-un bol marisor topim ciocolata, peste adaugam untul topit, amestecam, adaugam si frisca lihida calda, amestecam din nou dupa care adaugam ouale cu galbenusurile (unul cate unul) si amestecam cu un un tel pana la omogenizare. Apoi adaugam faina cu cacaoa, laptele cald, esenta de vanilie si mai amestecam pana omogenizam bine toata compozitia. Separat mixam albusurile cu putin sare, iar dupa un minut punem zahar putin cate putin pana la terminare, apoi cu o paleta punem din bezeaua obtinuta peste compozitia de ciocolata si amestecam de jos in sus pana omogenizam bine totul.
Turnam totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 40 minute sau facem testul cu scobitoare.
Cand este gata il lasam la racit si il taiem in 3 pe orizontala.
Pentru crema latte macchiato:
Gelatina o hidratam in apa rece. Maruntim ciocolata su turnam cappuccino fierbinte peste ciocolata , apoi amestecam pana devine lichida. Cand s-a mai racorit putin, punem gelatina topita cateva secunde la microunda si o turnam peste ciocolata si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu crema de ciocolata racita si omogenizam.
Pentru mousse-ul de lichior de coacaze:
Hidratam gelatina in apa rece.
Galbenusurile le amestecam cu zaharul.
Intr-un alt ibric punem laptele cu esenta de vanilie si lichiorul de coacaze si dam pe foc pana se infierbanta, apoi turnam in fir subtire peste galbenusuri si amestecam energic. Punem totul in ibric din nou si dam la foc mic, amestecam continuu pana crema se ingroasa apoi o turnam intr-un bol trecuta printr-o sita. Adaugam si gelatina scursa de apa si amestecam, apoi lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma si o amestecam cu crema racita si omogenizam.
Sirop: Apa+zahar+esenta de vanilie dupa gust si cat de insiropat il doriti!
Asamblare: Cremele le facem atunci cand trebuie turnate in tava, nu inainte!!!
Intr-un inel de 21cm acoperit cu folie de acetat, asezat pe un platou, punem prima felie de blat, insiropam, mousse-ul de cappucino, (dam la rece) a doua felie de blat, insiropam, mousse-ul de coacaze, (dam la rece) a treia felie de blat, insiropam si dam la rece pana a doua zi.
Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra un minut, adaugam si intaritorul de frisca si mixam pana obtinem o frisca tare si numai buna de ornat.
Acoperit tortul cu frisca obtinuta si dam la rece 2 ore.
Pregatim colorantul si pudra gold si cu o ustensila speciala de suflat acoperim tortul in rosu cu "tente"aurii. Iar in centrul tortului am facut un cosulet pentru bombonele.
Pentru cosulet:
Punem zaharul, siropul de glucoza si apa intr-un inbric pe foc pana cand obtinem un caramel.
Verificam cu un bat de frigarui (adaugam in caramel si imediat in apa rece, daca se intareste imediat inseamna ca este gata) .
Punem caramelul pe un covoras de silicon si ii dam forma de cosulet, se poate forma cu mana cand se mai racoreste putin caramelul!
Sper sa va inspire!