Desert tort pentru Mama- 80 de ani

de Constelatialeu in Torturi, 4 Sep 2022 | 7493 vizualizari

 

2 septembrie o zi deosebita, ziua Mamei, zi in care a implinit 80 de toamne bogate, in care a a vut de toate si bune, foarte bune dar si rele, ca asa-i viata asta. N-am sa spun multe deoarece sunt multe de spus, zic doar La multi ani, Mimi ! Sa ne traiesti o mie de ani, te iubim cele patru fete cucuiete ale tale, semneaza aia mare, adica eu, Clementina.

 

INGREDIENTE

  • Blat 28 cm
  • 10 oua
  • 250 g zahar
  • 250 g nuca macinata
  • 80 g pesmet
  • 150 g faina
  • 1 praf de copt
  • Sirop
  • 500 ml apa
  • 150 g zahar
  • 50 ml rom-bautura
  • Crema de unt cu cacao
  • 450 g unt cu 82% grasime
  • 200 g zahar
  • 160 g cacao
  • 250 ml lapte cu 3,5 % grasime
  • Crema cu mascarpone si zmeura
  • 250 g mascarpone
  • 300 g dulceata de zmeura
  • 200 ml smantana pentru frisca
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort pentru Mama- 80 de ani:

Blat : Albusurile le-am mixat cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu un praf de sare si zahar le-am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat alternativ, nuca, pesmet, faina+ praf de copt ,apoi 2-3 linguri de spuma de albus, am continuat asa pana am terminat ingredientele si am obtinut compozitia de blat. Am tapetat fprma de tort ( 28 cm diametru) cu hartie de copt, am turnat compozitia in forma si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 35-40 min, am facut testul scobitorii. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat la racit.

Sirop : Apa cu zaharul le-am pus la fiert, cand a inceput sa clocoteasca am oprit focul si am adaugat romul. Am lasat siropul sa se raceasca bine.

Crema de unt cu cacao : Untul la temperatura camerei l-am frecat 3-4 min. Intr-o craticioara am pus zaharul, cacao si lapte si le-am asezat pe foc sa fiarba, amamestecat continuu pana ainceput sa se ingroase amestecul. Am lasat sa se raceasca cca 10 min apoi am adaugat cate o lingura in untul moale si am mixat 1-2 min, am procedat asa pana am terminat toata crma de cacao sa o incorporez in unt. Am bagat crema la frigider pana am asamblat tortul.

Crema de mascarpone si zmeura : Dulceata de zmeura am  bagat-o la blender si am blendat-o 2-3 min. Intr-un castron am pus mascarpone si smantana si am mixat cateva minute, apoi am adaugat dulceata blendata si am omogenizat.

Asamblare : Am sectionat blatul de tort in patru parti. Am scos crema de unt de la frigider si am mixat-o 2-3 min. Am asezat pe un platou prima parte d eblat am insiropat-o bine si pus crema de unt si am nivelat-o, peste am asezat a doua parte de blat insiropat-o si am pus crema de mascarpone si am nivelat, peste am pus a treia parte de blat insiropat, am intins crema de unt, am asezat si ultima parte de blat insiropat-o am imbracat tortul cu crema de unt, am ornat cu crema de unt si crema de mascarpone. Asta a fost tortul, invitatii au zis ca a fost foarte bun, ei au zis, nu eu ma laud...deci mi-a iesit de data asta. La multi ani, Mama !

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort pentru Mama- 80 de ani" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Duet