Desert tort profiterol

de Gherca Daniela in Torturi, 3 Ian 2020 | 3725 vizualizari

 

"Bunatati pentru Craciun"!
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blatul de ciocolata:
  • 120 g unt
  • 100 g ciocolata (50% cacao)
  • 150 g faina
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 175 g zahar
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 30 g zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de vanilie:
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 500 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 6 foi de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra vanilat
  • Pentru choux-uri (cojile de ecler):
  • 100 ml apa
  • 125 ml lapte
  • un praf de sare
  • 1 lingura zahar
  • 120 g unt
  • 150 g faina
  • 4 oua
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200 g nutella
  • 250 g mascarpone
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 180 g ciocolata cu lapte
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 30 g unt
  • In plus:
  • 100 g ciocolata pentru decor
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort profiterol:

Pentru inceput pregatim cojile de profiterol:

        Apa, laptele, untul, zaharul si un praf de sare, toate le punem intr-un ibric (oala) de marime medie si cand incepe sa dea in clocot, dam deoparte si adaugam   faina (toata odata), amestecam energic cu un tel sau o lingura de lemn pana omogenizam bine toate ingredietele si aluatul se desprinde de fundul vasului.
      Punem din nou pe foc si amestecam mereu timp de un minut, dupa care dam deoparte si lasam sa se racoreasca circa 5 minute.
      Dupa ce s-a racorit putin aluatul, adaugam ouale, pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare. La final obtinem o compozitie lipicioasa pe care o transferam intr-un pos pentru a forma gogosele sau in cazul meu cu lingura.
     In tava mare de la aragaz, punem hartie de copt si cu posul facem gogosele de marime medie (adica cat intra intr-o lingura aluat, atat de mare v-a fi gogoasa).
     Eu am pus cu lingura si le-am mai aranjat putin cu mana ;), in total mi-au iesit 27 de gogosele.
     Punem tava in cuptorul preincalzit, la 180°C pentru 30-35 minute, iar in acest timp nu se deschide cuptorul, deoarece gogoselele se pot lasa!!! Atentie!!!
    Cand sunt gata, se scot din cuptor si se lasa la racit, direct in tava!

    Cat timp stau cojile de profiterol in cuptor pregatim blatul:

      Intr-un bol punem untul si ciocolata taiate marunt si le topim la micounda sau le punem intr-un ibric si le topim la foc mic (cum va este mai usor), apoi lasam sa se racoreasca.
    Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
    Punem faina amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam totul foarte bine. La final, turnam ciocolata topita cu untul si omogenizam.
    Turnam compozitia rezultata intr-o tava detasabila de 26cm tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 minute.
    Cand este gata il scoatem si-l lasam sa se raceasca, apoi in taiem in 2 pe orizontala.

 Pentru sirop:

     Punem pe foc, intr-un ibric apa cu zaharul si lasam la foc mare 2-3 minute , apoi dam deoparte, adaugam vanilia si lasam sa se raceasca.

Pentru crema:

    Gelatina o punem la inmuitat in multa apa rece.

    Intr-un ibric punem laptele cu vanilia pe foc pana da in clocot, apoi dam deoaprte si lasam sa se racoreasca.
    Separat, intr-un bol, mixam galbenusurile cu zaharul pana isi schimba culoarea, apoi turnam in fir subtire laptele aromat si amestecam energic cu un tel. Compozitia rezultata o turnam inapoi in ibricul in care a fiert laptele si il asezam intr-un alt ibric mai mare, cu apa fierbinte, la bain-marie pentru cateva minute, amestecand mereu ( 6-8 minute).
    Luam ibricul de la bain-marie, asteptam sa se racoreasca, apoi adaugam gelatina stoarsa de apa si amestecam. Lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
    Cand s-a racit, o amestecam cu frisca batuta spuma impreuna cu zaharul pudra si omogenizam.

Pentru crema de ciocolata:

Intr-un bol micut punem nutella cu mascarpone si amestecam cu o lingura pana la omogenizare.

Pentru asamblare:

     Pentru inceput, umplem cojile de profiterol cu crema de ciocolata.
     Intr-un pos punem crema si le umplem pe fiecare prin "injectare".

     In tava in care am copt blatul, asezam prima foaie de blat, insiropam, apoi asezam 17 bucati de profiterol umplute cu crema de ciocolata si peste turnam  crema de vanilie.
    Dam la rece pana se intareste crema (1 ora), apoi punem a doua foaie, insiropam si invelim totul in folie de plastic pana a doua zi.

     A doua zi, inainte de a scoate tortul, pregatim glazura:

      Punem toate ingredientele pentru glazura intr-un ibric, la foc mic, pana la omogenizare, dam deoparte sa se racoreasca, apoi turnam deasupra tortului, si lipim celelalte bucati de profiterol pe marginile tortului.
    Dam din nou la rece pana se intareste glazura, apoi ornam cu ciocolata topita peste gogoselele de ciocolata si lasam sa curga si pe margini, iar in centru aveti liber la imaginatie :D.

Spor si sper sa va iasa reteta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort profiterol" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort "Brad de Craciun"