Acest tort a fost facut pentru cumnatul meu, care este innebunit dupa fotbal!
A fost o petrecere surpriza (el nu stia nimic) si va zic ca a fost super impresionat de acest tort, i-a placut enorm de mult !
Gustul a fost demential, s-a terminat foarte, foarte repede!
A meritat efortul!
Pentru mine conteaza mai mult gustul, iar la aspect, recunosc, ma mai ajuta sotul :D
Pentru blatul maro 1:
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, adaugam zaharul, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat adaugam esenta rom, mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 15 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata il scoatem cu ajutorul hartiei de copt pe un gratar mare si-l lasam sa se raceasca. Tava o vom folosi la celalalt blat si ca sa nu fie fierbinte am trecut-o printr-un jet de apa rece!!!
Pentru blatul maro 2 procedam la fel!
Pentru blatul galben:
Separam albusurile de galbenus.
Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Adaugam faina cu praful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam esenta de vanilie.
Compozitia rezultata o impartim in 2 si coacem fiecare parte, separat, in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt pentru 5-10 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Vom obtine 2 foi de pandispan mai subtiri fata de cele de cacao.
Pentru jeleul de zmeura:
Incalzim piureul de zmeura, iar peste, adaugam amidonul pe care l-am dizolvat in 2 linguri de apa rece si agar-agarul dizolvat deasemenea in apa rece, amestecam bine pana se ingroasa si lasam sa se raceasca.
Pentru sirop:
Incalzim apa cu zaharul atat cat sa se topeasca tot zaharul, stingem focul si adaugam esenta de vanilie in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul.
Pentru mousse-ul de oreo:
Punem gelatina la hidratat in multa apa rece.
Intr-un ibric incalzim laptele impreuna cu vanilia pana ajunge la puncul de fierbere, apoi turnam in fir subtire peste galbenusuri (intr-un bol) si amestecam energic.
Rasturnam din nou laptele in ibric si punem din nou pe foc, amestecand continuu pana ce compozitia se umfla. Dam deoparte si adaugam ciocolata alba topita si cand se mai racoreste putin adugam si gelatina stoarsa bine de apa. Lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Separat mixam frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi adaugam compozitia racita impreuna cu biscuitii oreo sfaramati si omogenizam bine totul cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Pentru mousse-ul de whisky:
Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate.
Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea.
Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc.
Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic.
Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat.
Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate.
Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.
Asamblare:
Intr-o tava mare ( ca cea de aragaz) am folosit pereti facuti dintr-o tabla subtire (sotul s-a ocupat de asta), daca nu aveti puteti folosi carton pe care il lipiti cu scoci.
Asezam prima data blatul maro 1, insiropam, apoi turnam mousse-ul de oreo, intindem bine si dam tava la frigider pana se intareste crema.
Scoatem tava de la frigider si asezam primul blat galben, il insiropam si turnam jeleul de zmeura. Dam din nou la frigider pentru 10 minute, apoi punem si celalalt blat galben, pe care il insiropam, deasemenea.
Peste, punem ultimul mousse, cel de whisky, dam din nou la frigider pana se intareste si pe urma blatul maro 2 pe care il insiropam si pe acesta.
Invelim totul in folie de plastic si dam la frigider pana a doua zi.
Inainte de a scoate tortul de la frigider, ne ocupam de frisca.
Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma si pufoasa..
Scoatem cu grija forma din jurul tortului cu ajutorul unui cutit, apoi il invelit cu frisca intr-un strat subtire. Dam din nou la frigider pana de ocupam de restul.
Frisca ramasa o coloram in verde, iar nuca de cocos o punem intr-o punga impreuna cu putin colorant verde si 40-50ml apa si o agitam pana obtinem o culoare frumoasa. Punem nuca de cocos colorata pe o bucata de hartie de copt pentru a se usca putin (10-15 minute).
Scoatem tortul de la frigider si acoperim partea de sus cu fulgii de cocos colorati in verde (ca si gazon), iar pe margini facem moate cu ajutorul unui pos din frisca colorata in verde, iar cu un creion special de scris, trasam liniile unui teren de fotbal.
Ornam cu diverse modele. Sper sa va inspire!!!