Dolmades(Sarmalute grecesti in foi de vita)

de simona72 in Mancaruri de legume, 15 Apr 2014 | 15900 vizualizari

 

Le-am savurat acum cativa ani in Grecia si mi-a ramas gandul la ele. Asa ca, le-am facut pentru prima oara pentru Duminica Floriilor cand i-am avut invitati la masa pe parinti. La prima strigare nu au fost prea incantati, dar dupa degustare s-au declarat multumiti cu totii. Va spun despre ele ca sunt simple, de post daca le mancati fara smantana, aromate. Eu m-am inspirat de pe net si mi-au placut mult cele de pe siteul Bubulina Gospodina.

 

INGREDIENTE

  • frunze de vita de vie murate la borcan
  • 2 cepe
  • 2 legaturi ceapa verde
  • zeama de la 2 lamai
  • 400 gr orez
  • 1 legatura marar
  • 1 mana frunze proaspete de menta
  • sare si piper dupa gust
  • 100 ml ulei de masline
  • 200 ml apa fiarta
  • pt sosul de smantana:
  • 200 gr iaurt grecesc
  • 2 linguri smantana
  • 1-2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingura marar tocat marunt
  • 1 lingura menta taiata marunt
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dolmades(Sarmalute grecesti in foi de vita):

Pentru inceput ne ocupam de frunzele de vita de vie. Eu le-am cumparat de la Kaufland si stiam din antecedente ca sunt frunze tari. Asa ca, le-am fiert 15-20 minute. 

Pentru compozitie: tocam ceapa alba marunt, ceapa verde o taiem rondele. Calim cele doua feluri de ceapa in ulei de masline. Adaugati mararul, menta, zeama de lamaie, sare si piper si mai lasati 2-3 minute la calit.

Adaugati orezul spalat in mai multe ape si 200 ml apa fiarta, eu am folosit orez cu bobul lung si orez brun. Stiam ca frunzele fiind mai tari va necesita o fierbere mai mare si am vrut sa nu se zdrobeasca de tot orezul. Lasam pe aragaz pana orezul absorbe toata apa, dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin compozitia ca sa putem impacheta sarmalele. Pe fundul unui vas termorezistent asezam 4-5 foi de vita de vie. In vasul astfel pregatit asezam sarmalutele, iar deasupra punem apa in care am fiert frunzele de vita de vie. Acoperim vasul si dam la cuptorul incins la 160-170 grade pt 90 minute. Se servesc calde sau reci cu sosul facut din ingredientele scrise mai sus.

Pofta buna!!

TIPS-URI

1

daca le doriti mai acrisoare se poate pune zeama de lamaie si in apa in care au fiert sarmalele

2

dupa ce au fiert am pus o farfurie peste sarmale, am acoperit vasul cu capac si le-am lasat in cuptor inca 2-3 ore sau pana a doua zi

3

daca le doriti de post le mancati simple, fara sos

Daca ti-a placut reteta noastra "Dolmades(Sarmalute grecesti in foi de vita)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

Sidy 1

16.04.2014, 15:49

Arata bine sarmalutele tale, dar...parca le prefer pe cele cu carne... " target="_blank">http://www.bucataras.ro/retete/sarmalute-in-foi-de-stevie-toitike-37464.html

Mihaela11_jo 1

26.04.2014, 01:21

Delicioase
In tarile arabe se servesc la restaurante sarmalute in foi de vita de post
Super sosul de smantana

Anett 1

23.02.2022, 13:12

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciuperci cu sos de usturoi