Astazi 25 iulie este ziua Republicii in Tunisia. Independenţa ţării a fost recâştigată in anul 1956 !
Noua conducere în frunte cu Habib Bourguiba (fostul prim ministru)- a adus schimbări importante în viata politică şi socială a ţării. Bourguiba a văzut în fortele islamice puteri de reţinere.
A slăbit puterea asupra societăţii a conducătorilor religioşi, le-a îndepărtat din învăţământ şi justiţie. A lichidat tribunalul Saria. A confiscat averea persoanelor care deţineau bisericile si instituţiile religioase.
Tunisia, fără să prevadă egalitatea între sexe, este din 1956 ţara arabă care acordă cele mai multe drepturi femeilor.
În anul 1987 ministrul de interne Zine el–Abidineben Ali, a declarat că Bourguiba nu mai este capabil mental să–şi continuie activitatea şi l-a pensionat într-un palat din afara oraşului Monastir.
Ben Ali a reuşit să liniştească opoziţia islamică, cu un pelerinaj în Mekka şi prin declararea că sărbătorirea Ramadanului va fi obligatorie. Puterea lui câştigată foarte rapid a fost obiectata şi de propriul partid. La alegerile din 1994 partidul opoziţional nu s-a prezentat şi a câştigat numai 1% fata de cei 97,7% câştigaţi de Ben Ali.
În zilele de azi politica nu este o temă de conversaţie populară (adică nu este recomandata) în Tunisia. Mulţi Tunisieni îşi exprimă admiraţia faţă de conducerea lui Ben Ali. În timpul conducerii lui, politica externă a Tunisiei a devenit o politică cu orientare vestică, iar stabilitatea ţării este cunoscută ca o ţară sigură în acest teritoriu.
( sursa : http://www.tunisia-online.ro/)
Va prezint cu aceasta ocazie o reteta de brick. De obicei, sunt cu carne sau cu ton.
Va propun o alternativă vegetariana cu cartofi și praz.
Dacă va ramane un pic de piure de cartofi, faceti aceasta reteta. Este rapid si delicios.
Se spală prazul și se taie marunt.
Rumeniti prazul într-o tigaie cu un pic de ulei de măsline. Lasati sa se raceasca.
Fierbeti cartofii cu tot cu coaja in apa cu sare.
Cand sunt fierti treceti-i prin apa rece pentru a-i decoji mai repede.
Indepartati coaja si presati-i cu o furculita (sau la robot).
Se adauga boia de ardei, patrunjelul tocat, coriandrul si prazul.
Se condimentează cu sare, piper si harissa.
Se amestecă bine pentru a obține o pastă omogenă.
Punem o foaie de brick pe o farfurie. Pliati marginile pentru a obține un pătrat.
Se pune umplutura în centrul foii in forma de cerc și se pune oul în mijloc.
Se presară deasupra brânză rasă.
Uniti fiecare margine una față de cealaltă pentru a obține în cele din urmă un triunghi.
Intr-o tigaie se încălzește un pic de ulei. Se prajesc foile de brick umplute timp de 1-2 minute pe fiecare parte.
Se scot pe un prosop de hârtie.
Serviti-le cu o salata verde sau simple acompaniate cu lămâie.
1
Dacă nu vă place galbenusul moale care curge, le puteți prăji un pic mai mult.