O combinatie aromata si tare delicioasa...reteta personala
Se rad gutuile( eu am avut unele superbe, fara pete si aproape perfecte) cu tot cu coaja si merele decojite, aceasta fiind operatiunea cea mai complicata si mai delicata deoarece gutuile se rad destul de greu.
Se pun merele si gutuile rase intr-o oala mare( eu am pus intr-un Zepter de 15 kg).
Adaugam si zaharul, zeama de lamaie si vanilia.
Apoi se pune apa cat sa le cuprinda.
Se fierb in jur de 1 ora si jumatate pana se omogenizeaza, apa scade si se leaga frumos gemul.
Se pune gemul in borcane sterilizate( eu de regula le oparesc).
Mi-au iesit : 10 borcane de 800gr.
1 borcan de 750 gr
1 borcan de 600 gr
2 borcane de 500 gr
2 borcane de 400 gr
2 borcane de 200 gr
Desigur cantitatea depinde si de marimea merelor, a gutuilor...eu am avut si gutui mari si zemoase si de asemenea mere potrivite ca marime foarte zemoase